Prevenirea Poluarii si Protectia Mediului in Industria de Prelucrarea a Mobilei

Cuprins proiect Cum descarc?

1. SCURT ISTORIC p 2
2. PROFILUL SISTEMULUI ALE DIN PUNCT DE VEDERE AL PROTECTIEI MEDIULUI p 5 
3. INFORMATII PRIVIND PROFILUL FABRICATIEI p 7
4. DATELE PRIVIND POLUANTII p 15
5. CERINTE ALE REGLEMENTARILOR IN VIGOARE DIN PUNCT DE VEDERE AL PREVENIRII SI CONTROLULUI POLUARII p 21
6. CELE MAI BUNE TEHNICI DISPONIBILE (BAT) p 25
7. PRACTICI DE PREVENIRE SI CONTROL AL POLUARII p 28
8. PROGRAME PENTRU 'TEHNOLOGII CURATE' p 29
9. BILANTUL DE MATERIALE CARE SE IMPUNE PENTRU JUSTIFICAREA VOLUMULUI DE PIERDERI SI NATURA LOR p 34
10. BIBLIOGRAFIE p 37


Extras din proiect Cum descarc?

1. SCURT ISTORIC
Industria mobilei intrebuinteaza ca materie prima de baza lemnul, fie sub forma de busteni, cherestea, panele, palcaje, furnire, placi aglomerate, placI dIn fibre, lemn stratificat, in dimensiuni stabilite, din aceeasi materie prima de baza, si are drept scop prelucrarea si transformarea acestrora in produse bune pentru imediata folosire.
Organizarea proceselor de productie, indiferent de felul mobilei se face pe linia mecanizarii tuturor operatiilor din procesele tehnologice si chiar a automatizarii lor partiale sau totale.
Romania, tara europeana cu 21,6 mil. locuitori si cu un PIB in anul 2005 de 78,3 miliarde Euro, are o suprafata de 238.391 km.p., din care 26,7% este acoperita cu paduri (70% fiind in munti). Fagul este specia lemnoasa principala (36%), urmata de rasinoase (30,7%), stejar (11,0%) etc 
Inceputul industriei romanesti de mobila este dupa anul 1900. Astfel, in anul 1915 functionau 12 fabrici de mobila si 70 de tamplarii, iar in anul 1944 erau 73 fabrici de mobila si 86 de tamplarii - care produceau usi, ferestre si piese de mobila.
Din anii '50 a inceput constructia a noi fabrici de mobila, cu masini si utilaje la nivelul perioadelor respective, iar in anul 1990 se realiza mobila in 497 fabrici care functionau, in principal, in structurile organizatorice ale unor combinate sau mari intreprinderi de prelucrare a lemnului. Dupa anul 1990, toate aceste unitati de productie a mobilei au fost reorganizate ca societati comerciale, care sunt si in prezent in functiune.
Deoarece fondul forestier ocupa 26,7% din suprafata tarii, prelucrarea lemnului reprezinta un potential important de dezvoltare a tarii, iar in cadrul prelucrarii lemnului productia de mobilier ocupa un loc important. 
Conform codului CAEN , diviziunea ,,productia de mobilier si alte activitati neclasificate in alta parte" cuprinde grupa ,,productia de mobilier" cu urmatoarele clase: ,,productia de scaune (exclusiv cele din metal)", ,,productia mobilierului pentru birou si magazine (exclusiv din metal)", ,,productia mobilierului pentru bucatarii", ,,productia altor tipuri de mobilier" ,,productia de saltele si somiere", ,,productia de scaune din metal", ,,productia mobilierului din metal pentru birouri si magazine"[207].
Pe ansamblul economiei romanesti, importanta acestei ramuri este data si de volumul anual al exportului ce depaseste 700 milioane dolari.
In Romania, industria mobilei este una din putinele ramuri cu importuri foarte mici fata de exporturi. Daca ponderea in total importuri este de aproximativ 1,16%, exportul ramurii se situeaza intre 6,3% (in anul 1995) si 4,57% (in anul 2000). Desi volumul exporturilor de mobila a inregistrat un trend negativ intre anii 1996-2000 (de la 506,5mil. dolari la 474,1mil. dolari) este de retinut faptul ca ramura are o competitivitate ridicata, sustinuta de o rata mare de acoperire a importurilor prin exporturi (411,9% la nivelul anului 2000).
In anul 2003 erau inregistrate peste 3.876 societati comerciale avand ca obiect principal de activitate fabricarea mobilei, din care cca. 80 sunt intreprinderi mari, cca. 295 sunt intreprinderi mijlocii, iar celelalte sunt intreprinderi mici. In afara de acestea, functioneaza ateliere de mobila cu mai putin de 10 angajati, precum si unitati de productie pentru mobila in cadrul unor societati comerciale cu alt obiect principal de activitate.
Fabricile romanesti de mobila au fost proiectate si realizate ca sisteme complet integrate, fara cooperari cu alte fabrici sau sectii specializate in productia de prefabricate din lemn si de componente. In ceea ce priveste utilarea acestora, majoritatea fabricilor si-au modernizat partial dotarile, dar fara sa ajunga la nivelul performantelor pe plan extern, ceea ce afecteaza nivelul productivitatii muncii si al calitatii produselor.
Privind tipurile de mobila fabricate, acestea acopera toata gama de mobilier: pentru locuinte, pentru birouri, pentru scoli, pentru spatii comerciale si social-culturale, etc., accentul fiind pus atat pe mobila de epoca, imitand stiluri vechi, cat si pe mobila moderna, corespunzator cerintelor pietei interne si externe.
Structura principalelor sortimente de mobila romaneasca este urmatoarea: dormitoare - 12,5%, sufragerii - 21,9%, mobilier pentru birouri - 2,6%, mobilier tapitat - 7,7%, bucatarii - 2,8%, scaune - 10,6%, mic mobilier - 22% si alte sortimente - 19,9%. Peste 50% din productia de mobila este din lemn de fag, 20% - din stejar, 15% - din rasinoase si restul, din alte esente lemnoase.
Forta de munca folosita in industria mobilei este de cca. 89.400 persoane, care reprezinta 6,3% din totalul fortei de munca din industria Romaniei.
Piata romaneasca de mobilier a inregistrat in ultimii patru ani o crestere medie anuala de doua cifre, iar ritmul accelerat se va mentine, segmentul de retail urmand sa atinga, in 2011, valoarea de 1,1 miliarde euro.
"Estimam ca ritmul de crestere a productiei in acest an se va mentine in jurul valorii de 5-6% sau va fi chiar mai mare in special datorita evolutiei pietei constructiilor. Apreciem insa ca exportul se va diminua si va creste valoarea importurilor de mobila, astfel ca dintr-un excedent comercial, sectorul mobilei ar putea sa genereze un deficit", a mai spus Rizea.
Reprezentantul APMR a preconizat ca in 2007 productia de mobila se va orienta in mod egal pe piata locala si cea externa.
Romania ocupa locul 24 in lume din punct de vedere al exportului de mobila, inaintea sa plasandu-se tari precum China, Italia sau Polonia.
In anul 2005, productia de mobila a fost de 1,195 miliarde de euro, in timp ce exporturile au ajuns la 895 milioane de euro, potrivit datelor APMR. , fiind mai mare cu circa 50% comparativ cu anul 2004.
La sfarsitul anului 2006, vanzarile de mobila pe piata interna au fost de circa 560 milioane euro, potrivit estimarilor jucatorilor din domeniu.
Cu toate acestea, pretul mobilei pe piata interna va continua sa creasca in urmatorii ani, cu circa 5% anual. In pofida declinului inregistrat pe pietele externe, principalii jucatori au raportat cresteri in 2006.
Unul dintre segmentele cele mai dinamice ale pietei de mobilier a fost mobilierul de birou, cresterea medie din ultimii ani situandu-se peste cea a pietei in ansamblu.
Cu o pondere de 5% in exportul total si cu un aport pozitiv la balanta comerciala de 665,8 milioane euro in 2005, mobila este unul dintre domeniiile cu traditie in Romania. Dificultatile de ordin financiar cu care s-au confruntat majoritatea companiilor de profil au determinat concedieri masive in sector.


Fisiere in arhiva (1):

  • Prevenirea Poluarii si Protectia Mediului in Industria de Prelucrarea a Mobilei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!