Proiectarea unei Statii de Epurare a Apelor Uzate

Extras din proiect Cum descarc?

Sa se proiecteze o statie de epurare pentru o localitate cu 343000 de locuitori in care se desfasoara urmatoarele activitati economice:
1. O fabrica de procesat lapte cu o capacitate de 15600 litri pe zi.
2. O fabrica de bere cu o capacitate de 12300 litri de bere pe zi.
3. O fabrica de procesat carne cu o capacitate de 475 tone pe zi.
4. O spalatorie de haine cu o capacitate de 8 tone pe zi.
Se cere:
a. Sa se stabilesca fluxul ecologic din statia de epurare.
b. Sa se dimensioneze decantorul primar.
Proiectul cuprinde o parte teoretica, cu descrierea proceselor din statia de epurare, breviarul de calcul aferent si partea desenata a decantorului.
SCOPUL PROIECTULUI
Scopul proiectului este proiectarea unei instalatii de epurare, pentru o localitate cu un numar dat de locuitori si activitate economica bine definita. 
Obiectivele: 
o analiza elementelor de baza din statia de epurare si realizarea schemei bloc a statiei;
o predimensionarea elemetelor de baza si alegerea variantelor standardizate;
o realizarea desenului decantorului primar.
INTRODUCERE
Apa inseamna viata si din aceasta cauza puritatea ei este un indicator esential al calitatii si existentei ei pe acest pamant. Managementul si protectia mediului acvatic trebuie sa constituie una din preocuparile de baza ale umanitatii, fiind o conditie esentiala a vietii.
Apa este un factor important in echilibrele ecologice, iar poluarea acesteia este o problema actuala cu consecinte mai mult sau mai putin grave asupra populatiei. 
Atat definitiile poluarii, cat si subiectele incadrate in sintagma poluarea apelor au cunoscut o dinamica remarcabila, in special in ultimii 50-70 de ani.
Referitor la evolutia definitiilor, se citeaza in continuare doar cateva dintre acestea:
- Adaugarea a ceva, orice, in apa - care provoaca modificarea calitatilor ei naturale astfel incat proprietarii riverani nu mai dispun de apa oferita lor de rau in conditii naturale (dupa legea engleza a apelor din 1952)
- Din punct de vedere stiintific este poate mai usor a privi poluarea ca pe o impuritate reala introdusa in curent, decat ca actul de introducere a ei, si a defini poluarea ca incluzand orice care cauzeaza sau induce conditii criticabile intr-un curs de apa oarecare, afectand nefavorabil orice utilizare posibila a ei (Klein L, 1962)
- Apa se considera poluata cand i s-au alterat compozitia sau conditia astfel incat devine mai putin potrivita pentru oricare sau toate functiunile si scopurile pentru care ar fi fost adecvata in starea sa naturala (W.H.O., 1972)
- Orice modificare, naturala sau artificiala care in mod direct sau indirect, schimba calitatea apei si perturba sau distruge echilibrul ecosistemelor si resursele naturale, prin aceea ca:a) provoaca pericole pentru sanatatea publica; b) deranjeaza obisnuintele, eficienta si bunastarea omului si comunitatii sale si c) afecteaza utilizabilitatea ei pentru orice folosinta benefica actuala sau de perspectiva (Whitehead, P.G., Lack, T., 1982).
- Prin poluare - impurificare, murdarire - a unei ape, se intelege degradarea calitatilor fizice, chimice sau biologice ale acesteia, produsa direct sau indirect de activitatile umane sau procesele naturale; acestea fac ca apa sa devina improprie pentru folosirea normala in scopurile in care ea era posibila inainte de interventia poluarii (Negulescu, M., Antoniu, R., Rusu, G., Cusa, E., 1982).
Daca prima definitie are mai mult o conotatie juridica, ultimele fac precizarea ca si modificarile naturale defavorabile sunt incadrate in acelasi context cu cele provocate de om. Astfel este extins impactul de la apa in sine, la ecosistemul acvatic in ansamblul sau si se poate afirma ca acopera trei puncte de vedere diferite: al resurselor naturale, al sanatatii omului si al environmentului.
Poluarea apelor poate fi naturala si artificiala.
Poluarea naturala se datoreaza surselor de poluare naturala, de exemplu in urma interactiei apei cu atmosfera, cand are loc o dizolvare a gazelor existente in aceasta sau se produce la trecerea apei prin roci solubile (cand apa se incarca cu diferite saruri), ca urmare a dezvoltarii excesive a vegetatiei si vietuitoarelor acvatice etc. 
Poluarea artificiala se datoreaza surselor de ape uzate de orice fel, apelor meteorice, namolurilor, reziduurilor, navigatiei etc.
Uneori se vorbeste despre poluare controlata (organizata) si necontrolata (neorganizata). Poluarea controlata se refera la cea care provine din ape uzate transportate prin reteaua de canalizare si evacuate in anumite puncte, stabilite prin proiecte; poluarea necontrolata provine din surse de murdarie care ajung in corpul de apa receptori pe cale naturala si de cele mai multe ori prin intermediul apelor de ploaie. In aceasta ordine de idei trebuie mentionate deseurile animale, produsele petroliere din zonele de extractie a titeiului, gunoaielor etc.
Poluarea normala si accidentala reprezinta categorii de impurificare, folosite deseori pentru a defini grupuri de surse de ape uzate. Poluarea normala provine din surse de poluare cunoscute, colectate si transportate prin reteaua de canalizare la statia de epurare sau direct in receptor. Poluarea accidentala rezulta, de exemplu, ca urmare a dereglarii unor procese industriale cand cantitati mari (anormale) de substante nocive ajung in reteaua de canalizare, defectarii unor obiecte din statia de epurare sau a unor statii de preepurare etc.
Se mai deosebeste poluare primara si secundara. Depunerea substantelor in suspensie din apele uzate, evacuate intr-un corpul de apa receptor, pe patul acestuia constituie o poluare primara; poluarea secundara incepe imediat ce gazele rezultate in urma fermentarii materiilor organice din substantele in suspensii depuse, antreneaza restul de suspensii si le aduce la suprafata apei, de unde sunt apoi transportate in aval de curentul de apa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Proiectarea unei Statii de Epurare a Apelor Uzate.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!