Tehnologii de Filtrare a Gazelor Naturale

Extras din proiect Cum descarc?

Filtrarea gazelor naturale
Notiuni introductive
In natura sunt foarte multe substante care se prezinta sub forma gazoasa si din cele mai vechi timpuri omul actioneaza intens pentru descoperirea si imbunatatirea tehnicilor de folosire a lor.
Gazele combustibile sunt acele gaze care ard si care sunt folosite pentru producerea caldurii.
Gazele naturale folosite drept combustibil (STAS 3317-67) sunt constituite dintr-un amestec de hidrocarburi a caror molecula esteformata din carbon si hidrogen. Ele au luat nastere in scoarta Pamantului ca urmare a descompunerii unor resturi animale si vege tale in anumite conditii de temperatura si presiune. Gazele naturale sunt alcatuite aproape exclusiv din termeni inferiori (cu numar mic de atomi de carbon) ai seriei hidrocarburilor nesaturate cu catena deschisa ( alcani ) . 
Proprietati
Gazul natural este un amestec puternic inflamabil, de regula insipid si inodor (din care cauza pentru odorizare se adauga gazului mercaptan cu scopul de a usura detecta scurgerile) cu o temperatura de aprindere de circa 600 ?C. Este un gaz mai usor ca aerul; pentru arderea 1 m3N de gaz sunt necesari circa 10 m3N de aer. Gazul este clasificat dupa compozitie in diferite categorii, gaz sarac si gaz bogat. Gazul sarac are un procent mai ridicat de metan (87-99% volumic), pe cand in gazul bogat continutul in metan oscileaza intre 80 si 87% volumic, avand in compozitie cantitati mai mari de dioxid de carbon si azot. Densitatea este intre 0,700-0,840 kg/m3. Dupa compozitie (gaz sarac sau gaz bogat), caldura degajata prin ardere (puterea calorifica) este: 8,2- 11,1 kWh/m3N = 30-40 MJ/m3N, iar temperatura de fierbere este de -161 ?C.
Gazele naturale combustibile provin din: o zacaminte de gaze naturale libere, care nu contin si alte hidrocarburi grele in stare lichida; o zacaminte de gaze condensate, care, pe langa gazele naturale, mai contin si alte hidrocarburi usoare in stare lichida, care, sunt separate in procesul extractiei; zacaminte de titei, care contin atat gaze naturale libere, cat si gaze dizolvate in titei.
Toate aceste zacaminte se exploateaza cu ajutorul sondelor.
Sondele de gaze nu difera prea mult de sondele de titei. Deosebirea consta in aceea ca la sondele de gaze coloanele introduse se cimenteaza pana la suprafata. De asemenea, mai exista unele deose biri si la instalatia de suprafata.
Cel mai raspindit gaz combustibil din tara noastra este metanul,care se gaseste in stare libera sau in procente variabile in amestec cu hidrocarburi gazoase, ca: etan, propan, izobutan, pentan etc.
Zacamintele de gaze naturale din Transilvania sunt formate din gaz metan in proportie de 98-99,80/0.
Compozitie si raspandire
Gazul natural este un amestec de gaze, care poate fi foarte diferit dupa asezarea zacamantului. Cea mai mare parte este constituita din metan, la care se adauga uneori cantitati apreciabile de hidrocarburi saturate (alcani), metan (CH4), etan (C2H6), propan (C3H8), hidrocarburi nesaturate, alchene sau olefine, si hidrocarburi aromatice sau arene care in lantul formulei chimice au o legatura dubla (=) ca etena (etilena) C2H4. Alcanii ce au o structura chimica inelara mai sunt numiti si cicloalcani, avand formula chimica generala CnH2n. Alchenele pot avea de asemenea forme ciclice ca ciclopentanul.
Alchinele sunt hidrocarburi ce contin mai multe triple legaturi chimice, cel mai reprezentativ fiind etina (acetilena): C2H2. Ultima grupa mai importanta a hidrocarburilor nesaturate este benzenul care are o forma structurala ciclica: C6H6; dintr-o subgrupa a acestor hidrocarburi aromatice face parte naftalina: C10H8, pe cand terpenele (terebentina) nu sunt hidrocarburi pure din punct de vedere chimic.
Gazele naturale mai contin: vapori de gaze condensate din care cauza mai sunt numite gaze umede, hidrogen sulfurat (H2S), care necesita indepartarea sulfului, si pana la 9% dioxid de carbon (CO2) care diminueaza calitatea gazului.
In general, gazul natural are in compozitie 85% metan, 4% alti alcani (etan, propan, butan, pentan) si 11% gaze inerte (care nu ard). Deosebit de valoroase sunt gazele naturale care contin heliu, aceste gaze fiind sursa principala de obtinere a heliului.
Gazele de sonda sunt amestecuri de hidrocarburi gazoase, care se extrag odata cu titeiul.
Gazele de sonda se gasesc in zacamintele de titei atat in stare libera, cat si dizolvate in titei si joaca un rol foarte important in viata sondei, deoarece in anumite conditii de zacamant antreneaza titeiul sa curga liber pe gaura de sonda. Se spune ca sonda este ex ploatata prin eruptia naturala, ceea ce este foarte economic. Gazele naturale de sonda curgand la suprafata antreneaza in drumul lor si titeiul. Acest amestec patrunde in separatoare, care, in interior pentru o separare cit mai rapida si mai completa a gazelor de titei -- sunt prevazute cu diverse dispozitive si piese. Separarea se produce sub actiunea fortei de gravitatie, a fortei centrifuge, schimbarii bruste a directiei de curgere, reducerii vitezei (datorita maririi sectiunii), expansiunii gazelor din solutie si aderarii acestora pe unelesuprafete de contact. In aceste conditii gazele ies pe la partea superioara a separatorului, iar titeiul pe la partea inferioara. La iesirea din separatoare gazele naturale de sonda mai antreneaza cu ele o cantitate de particule usoare, care se separa la statiile de degazolinare sub forma de gazolina si unele hidrocarburi gazoase, cum sunt: propanul, butanul etc., care se comercializeaza sub forma de gaze lichefiate in butelii (aragaz).


Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnologii de Filtrare a Gazelor Naturale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!