Abordari Comparative Privind Impozitarea Profiturilor in Tari din America Centrala si de Nord (si Analiza de Impact)

Cuprins proiect Cum descarc?

CAPITOLUL 1 Modalitati tehnice de impozitare a veniturilor/ profitului persoanelor juridice 3
CAPITOLUL 2 Abordari comparative privind impozitarea profiturilor in tari din America Centrala si de Nord 5
2.1. Analiza impozitarii profiturilor in Canada 5
2.2. Analiza impozitarii profiturilor in S.U.A. 9
2.3. Analiza impozitarii profitului in America Centrala, pe exemplul Panama 16
BIBLIOGRAFIE 19


Extras din proiect Cum descarc?

CAPITOLUL 1 Modalitati tehnice de impozitare a veniturilor/ profitului persoanelor juridice
In unele tari pentru stabilirea impozitului pe profitul realizat de persoanele juridice se utilizeaza acelasi sistem de impunere ca si cel folosit in cazul veniturilor realizate de persoanele fizice, iar in alte tari se practica un sistem distinct. 
In general, modul in care se realizeaza impunerea profitului realizat de persoanele juridice are la baza organizarea acestora, ca societati de persoane sau ca societati de capital. In ceea ce priveste impunerea veniturilor in cazul societatilor de persoane aceasta se face frecvent pe baza sistemului aplicat veniturilor realizate de persoanele fizice, datorita dificultatii in realizarea unei distinctii intre averea fiecareia dintre persoanele asociate si patrimoniul societatii respective. La societatile de capital insa se poate realiza o demarcatie neta intre averea personala a actionarilor si patrimoniul societatii, datorita faptului ca actionarii raspund pentru actele si faptele societatii doar in limitele partii de capital pe care o detin. 
Asadar, pentru stabilirea impozitului pe profit realizat de persoanele juridice (societatile de capital), la nivelul unor tari se foloseste acelasi sistem de impunere ca cel utilizat in cazul persoanelor fizice, iar in altele se practica un sistem diferit. Spre exemplu, in Belgia societatile de persoane pot opta, cu respectarea unor criteria, pentru sistemul de impunere ce se practica in cazul persoanelor fizice. In alte tari precum Germania, Italia, Marea Britanie, Italia etc. se intalneste un sistem de impunere distinct pentru profitul realizat de societatile comerciale. 
In calcului profitului impozabil, se procedeaza astfel: din profitul brut se scad cheltuielile deductibile si se adauga cheltuielile care nu sunt admise la deducere de catre legislatia fiscala. 
Cheltuielile deductibile din profitul brut se impart in patru categorii: cheltuieli deductibile propriu-zise (ce pot fi deduse doar in masura in care ele sunt necesare sau cel putin utile activitatii de exploatare, nu prezinta un caracter anormal si nu provin dintr-o intentie de evaziune fiscala), amortismentele, provizioanele si pierderile din exercitiile anterioare. 
Din punct de vedere al raportului cu destinatiile date profitului, in practica se intalnesc mai multe variante de impunere :
- o prima modalitate se realizeaza atunci cand impozitul se aplica la intregul profit impozabil, inainte de a fi stabilite si repartizate dividendele, apoi aplicandu-se separat un impozit pe dividende. Aceasta varianta de impunere este criticata, considerandu-se ca prezinta caracterul dublu al impozitarii partii din profit repartizata pentru plata dividendelor. Modalitatea de impunere prezentata se practica in Olanda, Belgia, Suedia, Elvetia etc.
- se supune impozitului numai partea din profit care ia forma dividendelor, scutindu-se de impozit partea din profit ramasa la dispozitia societatii de capital si reinvestita. Aceasta varianta este vazuta ca stimulatorie deoarece ofera avantaje pentru profitul reinvestit, societatile fiind cointeresate in repartizarea profitului intr-o masura in care sa favorizeze cresterea productiei si modernizarea activitatii.
- se impoziteaza numai partea din profit ce ramane la dispozitia societatii de capital, fiind scutita de impozit partea acordata ca dividende. Aceasta varianta este criticata deoarece se consider a fi inechitabila si nestimulativa din punct de vedere al interesului societatii de capital in reinvestirea profitului.
- impunerea separata a profitul ramas la dispozitia societatii de capital si separat dividendele platite actionarilor. Aceasta ultima varianta este mai larg acceptata, prin prisma cerintelor de echitate fiscala. 
Cotele de impunere practicate, in practica fiscala internationala, sunt de mai multe tipuri:
o cote diferentiate in functie de proprietarul capitalului social (Bulgaria); 
o cote diferentiate in functie de natura activitatilor din care se obtine profitul (Franta, Spania, Irlanda, Germania etc.). In Spania de exemplu este utilizata in mod preponderant o cota de 35%, dar pentru cooperativele de credit si pentru asociatiile mutual de asigurari se foloseste o cota de 35%. In Irlanda insa, profitul realizat in industrie este impozitat cu 10%, iar la cel din comert pana la nivelul de 253.948 euro se aplica o cota de impozitare de 12, 5%, iar ec depaseste acest nivel cota de impozitare devine 20%.
o cote de impunere in functie de cifra de afaceri (Marea Britanie); 
o cote diferentiate in functie de destinatia impozitului (bugetul national sau bugetul local, situatie intalnita in Rusia, Canada, Norvegia etc.; 
o cota unica de impunere (Polonia, Ungaria)


Fisiere in arhiva (1):

  • Abordari Comparative Privind Impozitarea Profiturilor in Tari din America Centrala si de Nord (si Analiza de Impact).docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Canada Revenue Agency
2. "Corporate Tax Rates," Canada Revenue Agency, 15 March 2013, accesat pe 02.ian.2015
3. Deloitte International tax, Panama highlights 2014.pdf
4. Internal Revenue Code
5. PSI Memo on Offshore Profit Shifting and the U.S. Tax Code.pdf
6. en.wikipedia.org/wiki/Income_taxes_in_Canada#cite_note-10
7. en.wikipedia.org/wiki/Corporate_tax_in_the_United_States#cite_note-Levin-35
8. panamabusiness.tripod.com/taxhaven.html
9. stats.oecd.org 
10. www.cob.calpoly.edu/wp-content/blogs.dir/1/files/2010/03/Analysis-of-Act-Citation.pdf
11. www.cra-arc.gc.ca/tx/bsnss/tpcs/crprtns/typs/ccpc-eng.html
12. www.cra-arc.gc.ca/tx/ndvdls/tpcs/ncm-tx/rtrn/cmpltng/ddctns/lns409-485/425-eng.html
13. www.internations.org/panama-expats/guide/working-in-panama-15671/panama-taxation-and-working-conditions-4
14. www.taglaw.com/files/Doing%20Business%20Guides/Doing_Business_in_Panama_GALA_0411


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!