Activitatea de Creditare a unei Societati Bancare

Extras din proiect Cum descarc?

CAPITOLUL 1
NOTIUNI GENERALE ASUPRA ACTIVITATII
BANCARE
1.1. ORIGINILE SISTEMULUI BANCAR
A. Antichitatea si evul mediu
Istoria sistemului bancar isi gaseste originile in trecutul indepartat, existand marturii foarte vechi ce atesta practica unor activitati care, intr-o forma mai mult sau mai putin evoluata, se pot constitui ca primii pasi pe taramul practicii bancare .
Exista pareri diferite cu privire la originea bancilor. Unii cercetatori apreciaza ca primii bancheri au fost cei ce efectuau schimbul de bani, moment asociat aparitiei si circulatiei monedei metalice.
Dupa alti cercetatori, notiunea de banca este asociata momentului in care un grup de persoane, in Orientul Antic, au avut ideea sa primeasca disponibilitati banesti sub forma de depuneri de la cei ce doreau sa faca economii si sa faca imprumuturi celor care aveau nevoie de fonduri suplimentare. In antichitate, templele erau nu numai lacase de cult, ci totodata si locuri de adapostire a bogatiilor. Imprumutand aceste bogatii, preotii realizau un dublu scop: obtineau recunostinta si un mic profit. In masura in care aceste temple depozitau si bunuri perisabile, cum sunt de pilda cerealele, singura modalitate de pastrare indelungata era tocmai imprumutul de consumatie, care se restituia din recolta urmatoare. Avantajul era reciproc. Pentru fideli se asigura plasarea bogatiei intr-un loc sigur, iar pentru preoti se realiza un profit substantial. Dovada sunt tablele de contabilitate descoperite de arheologi in Mesopotamia, sub ruinele templului Uruc. Acest templu rosu, datand din perioada anilor 3400-3200 i.e.n., este cel mai vechi edificiu bancar cunoscut .
Pe de alta parte, proprietarii de terenuri si negustorii isi rotunjeau veniturile practicand imprumuturi cu dobanda . Autoritatile aveau interesul sa controleze aceste practici, pentru a evita ca ele sa genereze conflicte sociale intre saraci si bogati. Codul Hammurabi prevedea ca toate contractele de imprumut trebuie sa fie vizate de functionari regali, iar mai tarziu Biblia, in cartea ,,Exodul" edicta porunca potrivit careia: ,,Daca vei imprumuta cuiva din poporul meu, saracului de langa tine, nu te vei purta cu el ca un creditor si nu-i vei cere dobanda". Remarcam ca interdictia se refera doar la conationali. Asadar, nu era pacat sa pretinzi dobanda unui strain.
In Grecia Antica, catre sec. al VI-lea i.e.n., fiecare oras comercial si fiecare sanctuar incepe sa emita moneda proprie, ceea ce a dat nastere la numeroase schimburi. Zarafii incep si ei sa imprumute si, pentru aceasta activitate, cea mai mare atractie exercita Atena, oras comercial, unde legile lui Solon liberalizau dobanzile. La inceput, acesti zarafi isi instalau o masa in Agora sau in piete, iar mai tarziu deschid pravalii, devenind personaje bogate si influente. Pledoariile celebrilor avocati Socrates si Demostene ne dezvaluie si minutiozitatea cu care zarafii tineau conturile, buna cunoastere a lumii afacerilor, soliditatea retelei de corespondenta pe care o utilizau, dar si discretia cu care tratau afacerile si marea lor influenta in societate.
In acelasi timp, preotii din Delos si din alte temple faceau operatiuni de banca cu numerar sau cu bunuri, clientela fiind formata din tarani si alti cetateni. Fenomenul impovararii cu datorii a populatiei a generat critici la adresa bancherilor, laici sau preoti. Aristotel, in ,,Politica", contesta insusi principiul dobanzii. Puterea banului trebuie sa ramana stabila, nu sa se multiplice odata cu trecerea timpului. Un teren sau o casa este logic sa aduca venituri, dar si o suma de bani .


Fisiere in arhiva (1):

  • Activitatea de Creditare a unei Societati Bancare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!