Aderarea României la Uniunea Europeană - Analiză asupra criteriilor de natură economică

Extras din proiect Cum descarc?

Evolutia istorica a statelor europene in planul relatiilor internationale este una
remarcabila si spectaculoasa in acelasi timp. Schimbarea radicala a actiunilor fostilor adversari din nenumaratele razboaie purtate pe acest continent nu s-a realizat cu usurinta.
Drumul pe care Europa l-a parcurs de la primele Comunitati Europene ( Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului, Comunitatea Economica Europeana si Comunitatea
Europeana a Energiei Atomice ) la Uniunea Europeana de astazi a fost unul plin de atat de reusite, cat si de esecuri.
In prezent, Uniunea Europeana numara 28 de state1 ce s-au alaturat celor 6 tari ce au pus baezele Comunitatior Europene ( Franta, Germania, Italia, Olanda, Belgia si Luxemburg ) in valuri de extindere succesive:
- 1973: Danemarca, Irlanda si Marea Britanie;
- 1981: Grecia;
- 1986: Portugalia si Spania;
- 1995: Austria, Finlanda si Suedia;
- 2004: Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Republica Ceha, Slovacia, Slovenia si Ungaria;
- 2007: Bulgaria si Romania.2
-2013: Croatia.
In ceea ce priveste relatiile de natura economica dintre Romania si Comunitatile
Europene dateaza inca din anul 1980, cand a fost incheiat un Acord Comercial. Acesta a fost ulterior suspendat din cuza incalcarilor drepturilor omului facute de regimul comunist in Romania.
Caderea comunismului din anul 1989 a avut un impact decisiv in planul relatiilor economice si comerciale dintre statele din Europa de vest si cele din Europa de est, state ce si-au manifestat interesul de a adera la Uniunea Europeana.
Astfel, in anul 1990 a fost semnat un Acord de comert si cooperare ce marcheazaf reluarea relatiilor dintre Romania si Uniunea Europeanaf .
1 http://europa.eu/about-eu/countries/index_ro.htm
2 Aderarea Romaniei si Bulgariei in 2007 nu constituie un val de aderare distinct, fiind o continuare a celui de-al cincilea, inceput in 2004.
Prin tratatul de la Maastricht ( semnat la 7 februarie 1992 si intrat in vigoare in 1993) se recunoaste posibilitatea statelor europene de a adera si de a fi acceptate in masura in care se respecta un set de valori impus prin tratat.
Cu prilejul reuniunii Consiliului European de la Copenhaga, au fost stabilite anumite criterii pe care statele ce doreau aderarea trebuiau sa le indeplineasca: criteriul politic, criteriul economic si criteriul aquis-ului comunitar.
Indeplinirea criteriului politic reprezinta o conditie pentru deschiderea negocierilor de aderare, aceasta decizie fiind luata in Consiliul European si presupune existenta unor institutii stabile care sa garanteze democratia, statul de drept, respectarea drepturilor omului si protectia minoritatilor. Indeplinirea celorlalte criterii este monitorizata apoi de catre Comisia Europeana, iar rezultatul acestei monitorizari este prezentat in Rapoartele de Tara.
Etapele procesului de aderare prin raportare la sitiuatia Romaniei
O prima etapa ce trebuie parcursa pentru realizarea aderarii la Uniunea Europeana consta in depunerea unei cereri de aderare la Consiliul UE. Statele care depun o astfle de cerere capata statutul de "state solicitante"3. Romania a depus o astfel de cerere in anul 1995.
Comisia Europeana publica apoi o opinie referitoare la aceasta, iar Parlamentul European trebuie, conform procedurilor, sa dea avizul conform. Opinia referitoare la cu privire la cererea Romaniei de aderare la Uniunea Europeana a fost publicata la data de 15 iulie 1997 in pachetul Agenda 2000.
In cazul in care opinia Comisiei este pozitiva, Consiliul decide, prin vot in unanimitate, daca i se acorda tarii respective statutul de tara candidata si, nu neaparat la aceeasi data, are loc deschiderea negocierilor de aderare. Decizia de deschidere a negocierilor a fost luata in Consiliul European de la Helsinki, in decembrie 1999,in cazul Romaniei, iar deschiderea oficiala a negocierilor a avut loc in februarie 2000, Romania capatand astle statutul de tara candidata.
Analiza compatibilitatii legislatiei respectivului stat candidat cu acquis-ul comunitar, reprezinta prima etapa a negocierilor si poarta denumirea de a "screening". Procesul de negociere debuteaza prin publicarea raportului de screening.
Procesul de negociere presupune practic adoptarea de catre statul ce doreste aderarea a unor norme similare celor eruropene si prezentarea unor programe complexe cu privire la adoptarea intregului aquis din domeniu.


Fisiere în arhivă (1):

  • Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana - Analiza asupra criteriilor de natura economica.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. http://europa.eu/about-eu/countries/index_ro.htm
2. http://ec.europa.eu/romania/documents/eu_romania/tema_25.pdf
15 Romania in Uniunea Europeana. Potential de convergenta, prof. univ Marin Dinu, Lect. univ. dr. Cristian Socol
16 http://www.wall-street.ro/articol/Economie/14886/Aderarea-beneficii-economice-dar-si-costuri.html#ixzz3XrlYbaqi
3. http://ec.europa.eu/romania/news/articole_si_dialoguri/070411_extindere_ro.htm
4. Romania in Uniunea Europeana. Potential de convergenta, prof. univ Marin Dinu, Lect. univ. dr. Cristian Socol
5. Revista de drept a Universitatii din Alba Iulia- articolul ,,Aspecte privind aderarea Romaniei la UE", Padurean Cornelia si Luca Petru
6. Articolul ,,Intrarea Romaniei in a doua modernitate. Potentialul de convergenta"- Marin Dinu, Cristian Socol
7. http://www.bnr.ro/Capitolul-3---Libera-circulatie-a-serviciilor-1255.aspx
8. http://www.bnr.ro/Capitolul-4---Libera-circulatie-a-capitalurilor-1256.aspx
9. http://www.minind.ro/anunturi/Impactul_aderarii_Romaniei_la_Uniunea_Europeana_asupra_c omertului_exterior_al_tarii_noastre.pdf
10. Romania in Uniunea Europeana. Potential de convergenta, prof. univ Marin Dinu, Lect. univ. dr. Cristian Socol
11. http://www.wall-street.ro/articol/Economie/14886/Aderarea-beneficii-economice-dar-si- costuri.html#ixzz3XrlYbaqi


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!