Aderarea si Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana

Extras din proiect Cum descarc?

Pe fundalul schimbarilor globale, Europa sufera schimbari radicale la nivel economic si politic, ca urmare a incercarii de a realiza un nivel cat mai ridicat decoordonare pe toate planurile din teritoriul Uniunii Europene (UE), in acelasi timp cunoscand si o puternica resuscitare a valorilor si identitatilor nationale si culturale.
Adevarul este ca Europa are sanse de a fi o reusita a globalizarii daca exploateaza experienta sa unica posibil de a fi compatibila cu logica globalizarii. Iata despre ce este vorba!
In primiul rand, de faptul ca Europa are o experienta in a evita permanent deviatiile pietei.
In al doilea rand, Europa a insemnat o vocatie a macrostabilizarii care se armonizeaza cu microdinamizarea.
In al treilea rand, Europa are conservata experienta gestionarii deopotriva a unei proprietati publice semnificative coexistenta cu o proprietate dinamica si majoritara.
In al patrulea rand, Europa are datele unui intreg care vrea sa difuzeze prosperitatea dinspre nucleul sau dur-Europa Occidentala-spre zonele emergente, care vor sa depaseasca starea de periferie. 
Aceste caracteristici-si inca altele-fac din modelul European de globalizare mai mult decat o speranta....
Uniunea Europeana reprezinta un grup alcatuit din state europene democratice, care si-au luat angajamentul de a lucra impreuna, care au convenit sa-si delege reprezentanti in institutiile comunitare care sa lucreze la nivel European.
Uniunea Europeana a fost creata formal in urma Tratatului de la Maastricht, in anul 1992. Cu toate acestea insa, procesul integrarii europene a inceput totusi mult mai devreme. Primii pasi au fost facuti in anul 1951 odata cu infiintarea Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului (CECO) cand s-a infiintat o piata comuna pentru carbune si otel intre Franta, Germania, Belgia, Luxemburg, Olanda si Italia. Aceasta a fost urmata de constituirea Comisiei Europene pentru Energia Atomica (EURATOM) si a Comunitatii Economice Europene (CEE), amandoua aparute in urma Tratatului de la Roma in anul 1957. Aceste trei institutii au format Comunitatea Europeana (CE) in baza Actului Unic European din anul 1986, iar unul din obiectivele principale era crearea pana in anul 1992 a pietei unice europene.
Consiliul European este format din presedintii si prim-ministrii statelor member impreuna cu presedintele Comisiei Europene. Acesta reprezinta organul dedecizie cel mai inalt si se intalnesc odata la patru ani. Alaturi de celelalte obligatii pe care trebuie sa le indeplineasca, are de asemenea puterea de a lua anumite decizii pe care Consiliul Ministrilor nu sunt imputerniciti sa le ia. Deciziile in Consiliul Ministrilor si in Consiliul European se iau de catre membrii acestora de comun acord, votul apartine majoritatii sau ,,celor calificati", asa cum a fost stabilit in tratat. Incepand cu 1 noiembrie 2004,votul majoritar reprezinta un minimum de 72,3% din totalul voturilor iar voturile majoritare ( in unele cazuri 3/4) ale Statelor Membre reprezinta 62% din populatia EU, care au votat in pentru.
Fazele initiale ale integrarii europene s-au axat pe coeziunea economica. Desi la sfarsitul anilor 1980 si inceputul anilor 1990 s-au facut progrese considerabile, realizarea unei piete unice complet integrate pana in 1992 nu s-a materializat. Acesta este un scop pentru viitor si reprezinta una dintre sarcinile principale ale Uniunii. Cel mai important pas din ultima decada a fost introducerea in 1999 a Uniunii Economice si Monetare (UEM) si adoptarea euro ca moneda comuna de 12 din cele 15, la acea vreme, State Membre26. Introducerea Euro a fost in general un succes, desi ramane un subiect polemizat in unele dintre tarile care nu au adoptat-o. O viitoare integrare economica ce ar putea include, de exemplu, armonizarea regimurilor de taxe, este controversata. Totusi, chiar daca drumul catre o Europa integrata a fost trasat in principal de interesele economice, Uniunea Europeana a recunoscut ca piata nu poate exista intr-un vid si a facut eforturi pentru stabilirea unei "Europe Sociale", regasita in mod semnificativ in Capitolul Social al Tratatului de la Maastricht.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aderarea si Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!