Ajutorul Regional

Extras din proiect Cum descarc?

Ajutorul regional
Ajutorul de stat acordat pentru promovarea dezvoltarii economice a diferitelor zone dezavantajate din cadrul Uniunii Europene este cunoscut sub denumirea de ajutor regional national. Ajutorul regional national reprezinta un ajutor pentru investitii acordat companiilor, sau in anumite circumstante, ajutorul pentru operare, ambele axate pe anumite regiuni in vederea redresarii disparitatilor regionale. Aceasta caracteristica geografica este cea care deosebeste ajutorul regional de alte forme de ajutor orizontal, cum ar fi ajutorul pentru cercetare, dezvoltare si inovare, ocuparea locurilor de munca, pregatire profesionala sau mediu.
Ajutorul regional national pentru investitii este destinat sustinerii dezvoltarii a celor mai dezavantajate regiuni prin suportul acordat investitiilor si crearii de noi locuri de munca intr-un context durabil.
Proiectul noilor Linii Directoare a fost transmis spre analiza statelor membre inca
din data de 15 iulie 2005, acesta facand ulterior obiectul discutiilor multilaterale organizate de Comisie cu reprezentantii statelor membre, ai Parlamentului European si ai Comitetului Regiunilor, in cursul lunii septembrie 2005.
In demersul sau de reformare a regimului de acordare a ajutorului de stat regional, ,,DG Competition", din cadrul Comisiei Europene, a avut in vedere si concluziile unor studii ale unor experti independenti referitoare la pozitia, rolul si gradul de atingere a
obiectivelor acestei categorii de ajutoare, in cadrul sistemului ajutoarelor de stat acordate
la nivel comunitar. De curand, noile Linii Directoare au fost publicate in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene, urmand a intra in vigoare la datade 1.01.2007.
Criteriile aplicate de catre Comisie in ceea ce priveste compatibilitatea ajutorului regional national cu piata comuna se regasesc in ghidul asupra ajutorului regional national din 1998 valabil pentru perioada 2000-2006. Regulile specifice care guverneaza ajutorul pentru proiecte de investitii mari sunt cuprinse in Cadrul Multisectorial 2002. Totusi, dezvoltarile politice si economice importante din 1998, inclusiv largirea Uniunii Europene la 1 mai 2004, aderarea Bulgariei si a Romaniei la 1 ianuarie 2007, precum si procesul accelerat de integrare determinat de introducerea monedei unice, au creat nevoia unei revizuiri pentru perioada 2007-2013.
Ajutorul regional poate juca un rol eficient daca se va pastra in continuare natura exceptionala a acestuia si daca plafoanele de ajutor permisibile vor reflecta situatia dezvoltarii regiunilor in cauza. Ajutorul regional trebuie folosit cumpatat si in mod proportional si ar trebui concentrat asupra celor mai dezavantajate regiuni ale Uniunii Europene.
In anumite situatii, limitate si bine definite, handicapurile structurale ale unei regiuni pot sa fie atat de grave, incat ajutorul regional pentru investitii, impreuna cu un ajutor orizontal pot sa nu fie suficiente pentru a determina dezvoltarea regionala. In asemenea cazuri ajutorul regional poate fi suplimentat cu ajutorul regional pentru operare.
Pe data de 24 ianuarie 2007, Comisia Europeana a aprobat harta regiunilor care pot primi ajutoare de stat destinate dezvoltarii in perioada 2007-2013, precum si nivelul asistentei financiare pentru Romania, Bulgaria si Cipru. Aprobarea acestei harti urmareste sa ajute cele trei tari in implementarea strategiilor de dezvoltare regionala in perioada 2007-2013 si sa contribuie la sustinerea politicii de coeziune. Harta ajutorului regional stabileste regiunile unui stat membru in care marile intreprinderi pot primi ajutor de stat pentru investitii - potrivit normelor Comisiei Europene - si stabileste nivelul maxim admis pentru aceste fonduri. Adoptarea unui astfel de document este o preconditie pentru a asigura continuitatea politicii regionale si a programelor finantate din fonduri structurale. 
Potrivit articolului 87 (3) (a) al Tratatului privind instituirea Comunitatilor Europene, intregul teritoriu al Romaniei este eligibil pentru primirea de ajutoare regionale pe intreaga perioada 2007-2013. Normele europene permit acordarea de ajutoare pentru dezvoltare regionala in zonele in care PIB-ul este mai mic decat 75% din valoarea medie a PIB-ului comunitatii europene. Intensitatea maxima a ajutorului este de 50% pentru intregul teritoriu, cu exceptia regiunii Bucuresti, unde intensitatea maxima a ajutorului va fi de 40%.
SCOPUL
Comisia va aplica aceste reguli referitoare la ajutorul regional in fiecare sector al economiei, exceptie facand sectorul pescuitului, sectorul agricol, industria carbunelui, industria otelului si sectorul fibrelor sintetice. 
Ca regula generala, ajutorul regional ar trebui acordat sub forma unei scheme de ajutor, parte integranta a unei strategii de dezvoltare regionala, cu obiective clar definite. O asemenea schema poate permite autoritatilor competente sa prioritizeze proiectele de investitii in concordanta cu interesul regiunii respective. Acolo unde, in mod exceptional, este prevazut sa fie acordat un ajutor ad-hoc unei singure firme, sau unei anumite arii de activitate, statul membru are responsabilitatea sa demonstreze ca proiectul contribuie la o strategie de dezvoltare regionala coerenta si ca, tinand cont de natura si marimea proiectului, nu vor rezulta distorsiuni inacceptabile ale concurentei.
Populatia din regiunile eligibile pentru ajutorul regional, 2007-2013
Comisia considera ca ajutorul regional trebuie sa aiba un caracter exceptional si ca aria ce acopera zonele asistate trebuie sa fie mai mica decat cea a regiunilor neasistate. Prin urmare, s-a decis fixarea unei limite pentru acoperirea unei populatii totala la 42% din populatia curenta a UE.
Articolul 87 (3) (a)
Articolul 87 (3) (a) prevede ca ajutorul pentru promovarea dezvoltarii economice a regiunilor unde standardul de viata este anormal de mic si unde exista un nivel al somajului mare ar putea fi considerat compatibil cu piata comuna.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ajutorul Regional.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!