Alocarea Resurselor in Era Globalizarii

Cuprins proiect Cum descarc?

Cuprins
1. Introducere 3
1.1. Rusursele naturale 3
1.2. Globalizarea 5
2. Globalizarea financiara 9
3. Concluzii 12
Bibliografie: 13


Extras din proiect Cum descarc?

1. Introducere
1.1. Rusursele naturale 
Ce sunt resursele si bogatiile?
Resursele reprezinta totalitatea mijloacelor naturale de care dispune o colectivitate, sau, mai corect spus totalitatea elementelor necesare omului pentru a-si satisface nevoile fiziologice. 
Bogatiile consta in tot ceea ce poate sa satisfaca o nevoie umana (in special bunurile care pot fi in proprietatea cuiva sau care au o anumita valoare). 
Sunt de parere ca acesti doi termeni nu se exclud unul pe celalalt, dar nici nu au un domeniul comun de investigare. Analizand definitiile de mai sus putem trage urmatoarele concluzii: ,,resursele exista independent de om si conditioneaza marile echilibre planetare, fie ca este vorba de ciclul apei sau de bilantul energetic, nu exista bogatie naturala decat in functie de actiunea umana" "Esenta" acestei idei consta in raportul dintre originea resurselor si destinatia acestora.
Clasificarea resurselor si bogatiilor
In pratica nu exista un mod concret de clasificare a resurselor intrucat exista numeroase moduri de abordare a acesteia in functie de obiectivul urmarit. Astfel, putem spune ca nicio clasifacare nu este perfecta. 
Anumite clasificari pot fi realizate in functie de criterii ca: criteriul de unitate sau criteriul de valoare economica cunoascuta, insa, acestea nu pot integra decat o parte din tema boagtiilor naturale. Un studiu asupra materiilor prime ar permite tratarea mai mult teme esntiale, insa, nu ar putea integra decat indirect problema solurilor.
Orice neregula in ceea ce priveste problemele economice sau ecologice in relatie cu exploatarea si gestionarea resurselor dar si a bogatiilor naturale implica, aparitia unei distinctii intre bogatiile regenerabile, epuizabile si inepuizabile.
Dupa parerea mea una dintre cele mai bune clasificari este prezentata in urmatoarea schema:
Schema 1.1.1. Clasificarea resurselor si a bogatiilor naturale
Resurse si bogatii: - Regenerabile - Biomasa animala
- Biomasa vegetala
- Solurile
- Epuizabile - Minereurile
- Substantele minerale utile
- Materialele de cariera
- Inepuizabile - Nemodificabile prin interventia - Energia solara
omului - Apa din mari 
si oceane
- Modificabile prin interventia - Apa dulce
omului - Peisajele
Sursa: Bethemont, 1998, cu prelucrarile autorului
Raritatea resurselor naturale
In ultima perioada activitatea economica a avut un impact major asupra mediului inconjurator, si anume, exploatarea rapida a resurselor forestiere, a stocului piscicol, a combustibililor fosili si a rezervelor minerale. Acestea au ridicat numeroase probleme in ceea ce priveste satisfacerea nevoilor generatiilor viitoare dar si prezente.
Un lucru de remarcat in istorie este faptul ca "Economistii socialisti au blamat capitalismul pentru cele mai multe probleme de mediu cum ar fi, apa si poluarea, zgomotul si aglomeratia urbana. Sustinatorii prorietatii private, pe de alta parte, au argumentat ca aceste probleme au aparut din cauza ca nu au fost bine definite drepturile de proprietate transferabile si comerciabile din diverse domenii de activitate. Cu alte cuvinte, esecul aplicarii capitalismului in intregime este sursa problemelor resurselor naturale si a mediului" 
In ceea ce priveste raritatea resurselor Barnett si Morse au realizat unul dintre cele mai importante studii din acest domeniu. Acestia au incercat sa evidentieze principalele implicatii ale raritatii resurselor naturale asupra preturilor de extractie, dar si impactul preturilor pe piata mondiala. Aceasta analiza consta in 3 metode de testare a raritatii si anume: costului unitar in termeni reali, pretul real al resurselor naturale si renta rezultata din exploatarea resursei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Alocarea Resurselor in Era Globalizarii.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!