Alternative de învestii în România

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 7756
Mărime: 49.54KB (arhivat)
Publicat de: Ion Lupu
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

Romania

Introducere

România are nevoie de o alternativă la tipologia de finanţare de până în 2008 care a indus variaţii mari în fluxurile de capital. Economia naţională trebuie alimentată de investitorii de portofoliu şi de o economisire internă în forme diversificate.

Cu totii am fost martorii unor timpuri istorice. Insa, pe masura ce inaintam in anul 2011, ne luam ramas bun si de la perioada cea mai proasta din punct de vedere economic de la Al Doilea Razboi Mondial incoace.

Cea mai neagra perioada a crizei s-a produs cu destul de timp in urma, intre octombrie 2008 si aprilie 2009, cand economia globala a suferit cea mai drastica prabusire.Astfel, de atunci, lumea intreaga a pornit-o pe drumul iesirii din criza si, desi lucrurile n-au mers foarte bine pentru milioane de oameni, ar fi putut sa fie mult mai rau. Dar sa ne aducem aminte cand si cum a inceput totul.

„Totul a inceput in 2007”

Turbulentele de pe pietele financiare mondiale au inceput in vara lui 2007, cand au fost suspendate de la tranzactionare titlurile a doua fonduri de investitii ale bancii franceze BNP Paribas, din cauza acumularii de credite neperformante.Imprumuturile cu probleme faceau parte din categoria asa numitelor produse "subprime", prin care bancile acceptau sa dea credite in schimbul unor garantii minime. Bancile americane imprumutasera masiv in astfel de conditii, iar cu timpul, populatia nu a mai putut sa ramburseze creditele. Problema lipsei de lichiditati cu care au inceput sa se confrunte unele banci, a degenerat in criza de lichiditate in momentul in care tot mai multe banci au inceput sa refuze sa mai imprumute alte banci, de teama ca nu isi vor mai recupera banii. Criza de lichiditate s-a extins din America in Europa si treptat pe toate marile piete financiare, pentru ca imediat dupa aceea sa loveasca in plin economia reala la nivel mondial. Ce a urmat au fost falimente, nationalizari salvatoare si tot mai multe ajutoare.

In aceste conditii de recesiune posibilitatiile de investiti sunt mici, iar riscurile foarte mari. In cele ce urmeaza vom incerca sa aratam cum pot fi investi bani in cele trei mari piete ecomomice, respective piata bancara, piata bursiera si piata imobiliara.

Posibilitatea de investitie pe piata bursiera.

Pe graficul saptamanal oscilatorul stohastic a dat semnal de cumparare prin intersectia mediilor componente in zona de supravanzare si, totodata, saptamana trecuta indicele a evoluat in afara unui triunghi de consolidare, reusind sa strapunga limita superioara a lui si sa consolideze semnalul de cumparare.

Cu toate acestea, cresterea in urmatoarea perioada nu este un inceput de an plin de optimism pentru Bursa de la Bucuresti. Acest optimism vine atat din declaratiile analistilor care apreciaza anul 2011, ca un an de redresare economica pentru Romania, dar si datorita intrarii in ultima linie dreapta a listarii Fondului Proprietatea, unul dintre cele mai importante evenimente ale bursei, din ultimii ani. Tendinta ascendenta a Bursei de la Bucuresti, a fost corelata de asemenea si cu evolutia ascendenta ale principalelor piete internationale.

Piata de capital a inregistrat un an de scadere in 2011, dupa stagnarea din 2010 si

revenirile partiale din 2009. Evolutia indicelui principal al Bursei de Valori Bucuresti

(BET) in ultimii cinci ani este prezentata in continuare:

Evolutia BVB in ultimii 5 ani.

BET-FI

Prima saptamana din 2011 a fost una de crestere pentru indicele BET-FI, nivelul de inchidere fiind 22.543.

In continuare, este foarte probabil ca indicele se oscileze intre mediile mobile de 50 de zile(suport) si 200 de zile(rezistenta). De asemenea, in aceasta zona(21.900-23.000) mai exista si doua nivele fibonacci 38,2% si 50% care vor actiona ca suport si rezistenta.

Pentru saptamana in curs suportul principal este dat de zona 21.500-21.900, iar eventuale inchideri sub aceasta zona vor da semnale de vanzare. Putem asista la corectii sau la retestari ale unor suporturi inca active.

BET

Indicele principal al bursei de la Bucuresti a consemnat aprecieri semnificative de 6,1% in prima saptamana a acestui an. Printe factorii care au contribuit la aceasta apreciere a fost scrisoarea trimisa de Guvernul Romaniei catre FMI conform careia Romania indeplineste toate conditiile pentru incheierea unui nou acord cu FMI. Indicii BET-C si BET-FI au evoluat similar cu BET, urmand aceleasi etape descrise anterior:

Indicele BET-FI a inregistrat fluctuatii mai mari in ultima parte a anului, ca urmare a

aprobarii in Parlament a majorarii pragrului de detinere maxima a unui investitor in

capitalul social al unui SIF, de la 1%, la 5%. Cu toate acestea, efectul asupra pretului nu

a fost unul foarte puternic.

Variatia indicilor BET, BET-C, BET-FI in anul 2011

Acest acord va fi unul de tip preventiv, adica banii vor fi accesati doar in caz de urgenta. Suma acestui imprumut se ridica la 3,6 mld euro. O alta stire care a entuzisamt investitorii a fost cea conform careia Consiliul Bursei a aprobat listarea actiunilor FP la categoria I a BVB in data de 25 ianuarie.

Piata bursiera din Romania a avut o evolutie sub asteptarile analistilor, de cand Romania a lasat in urma criza economica, si mai ales de cand a iesit, tehnic, din recesiune, anunt care era facut cu surle si trambite de seful Executivului, Emil Boc.

De atunci, principalul indice bursier al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), BET-C, a pierdut 20%, fapt care arata ca investitorii care sunt cu ochii pe Romania inca nu si-au recapatat increderea totala in companiile noastre, asta chiar si dupa ce tara a reintrat in categoria "investment grade".

Iesirea din recesiune anuntata de Institutul National de Statistica (INS) a mai dat o bruma de speranta, atat scenei politice, dar si economistilor si investitorilor. Dupa aproape trei ani de travaliu economic, PIB-ul Romaniei crescuse cu 60 de puncte de baza fata de ultimul trimestru din 2010.

Desi cadrul intern devenea unul relativ stabil, evenimentele de pe plan extern au atarnat balanta economica spre negativ. Evenimentele din Grecia, apoi cele din SUA si caderea burselor pe fondul nesigurantei investitorilor si-au facut simtita prezenta si pe o piata financiara asa mica precum cea a Romaniei.

Anul 2011 poate fi caracterizat ca unul cu realizari modeste pentru piata bursiera, avand in vedere asteptarile pe care investitorii le aveau la inceputul anului. La acel moment, listarea Fondului Proprietatea, ofertele de vanzare anuntate de stat sau perspectivele iesirii din recesiune a economiei romanesti pareau sa genereze un impuls pozitiv Bursei de la Bucuresti.

Exceptand listarea Fondului Proprietatea si majorarea pragului la SIF-uri, alte evenimente care sa marcheze bursa nu au existat. Listarile mult asteptate ale companiilor de stat nu au avut loc, vanzarea unui pachet suplimentar de actiuni Petrom a fost un esec si anuntata modernizare a institutiilor care guverneaza piata de capital nu s-a concretizat.

Gabriel Aldea, directorul departamentului brokeraj al Intercapital Invest, a declarat pentru HotNews.ro ca listarea Fondului Proprietatea a adus un aport pozitiv la cresterea valorii tranzactiilor cu actiuni de la BVB si a atras interesul multor investitori institutionali straini. Acest lucru nu a putut insa impiedica ca evolutia de ansamblu a indicilor locali sa fie una descendenta, in ton cu cea a indicilor europeni, puternic afectati de criza datoriilor suverane.

Totodata, Mihai Chisu, broker la IFB Finwest, arata ca produsele structurate si companiile internationale listate pe ATS au adus o nota pozitiva acestui an, dar nepopularizarea acestor produse s-a tradus in final in volume insuficiente.

“Ca o constatare simpla si obiectiva mentionez ca ar fi fost simplu de inteles pentru autoritatile pietei ca in vremuri bearish cele mai solicitate operatiuni sunt cele de tipul short, operatiuni aproape imposibil de facut in mod facil in bursa romaneasca”, a spus el.

Preview document

Alternative de învestii în România - Pagina 1
Alternative de învestii în România - Pagina 2
Alternative de învestii în România - Pagina 3
Alternative de învestii în România - Pagina 4
Alternative de învestii în România - Pagina 5
Alternative de învestii în România - Pagina 6
Alternative de învestii în România - Pagina 7
Alternative de învestii în România - Pagina 8
Alternative de învestii în România - Pagina 9
Alternative de învestii în România - Pagina 10
Alternative de învestii în România - Pagina 11
Alternative de învestii în România - Pagina 12
Alternative de învestii în România - Pagina 13
Alternative de învestii în România - Pagina 14
Alternative de învestii în România - Pagina 15
Alternative de învestii în România - Pagina 16
Alternative de învestii în România - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Alternative de Investii in Romania.docx

Te-ar putea interesa și

Diversificarea activităților în spațiul rural prin cultivarea plantelor energetice

INTRODUCERE În condiţiile crizei care presează astăzi omenirea este imperios necesar să se găsească noi surse de energie şi hrană. Plantele verzi...

Promovarea consumului durabil. Studiu de caz - sectorul energetic

Introducere A fost aleasă această temă cu scopul înțelegerii și conștientizării efectelor negative pe care le are sectorul energetic asupra...

Raiffeisen Bank - organizare și funcționare

CAPITOLUL 1. PREZENTAREA SOCIETATII BANCARE 1.1. Momentul istoric al înfiintarii În 1862, Friedrich Wilhelm Raiffeisen, primar al mai multor...

Promovare a Turismului Ecologic în România prin Strategii de Marketing

Capitolul I. Marketingul – mijloc de valorificare a activităţii de turism ecologic 1.1. Rolul ecoturismul în valorificarea şi conservarea ariilor...

Noutatea Produselor

CAPITOLUL 1. NOUTATEA PRODUSULUI Produsul este componenta esenţială a mixului de marketing, celelalte trei elemente “clasice” ale acestuia sunt...

Macroeconomie economică - alternative de investiții în România

1. Concepte introductive În linii generale prin noţiunea de piaţă se subînţelege un ansamblu de mecanisme prin care se execută unele sau alte...

Pregătirea organizației pentru implementarea unui sistem de management de mediu

1.1.Descrierea organizatiei (profil de activitate, cifra de afaceri, organizarea activitatii, structura organizationala, conducerea firmei)...

Capitalizarea bursieră

Piata bursiera din Romania comparata cu cea din zona UE: Puncte slabe ale bursei romanesti: • Romania nu a reusit, dupa reinfiintarea bursei din...

Ai nevoie de altceva?