Analiza balanței serviciilor a Republicii Moldova în perioada 9 luni ale anului 2020 - tendințe, factori, perspective

Cuprins proiect Cum descarc?

1. INTRODUCERE 3
2. BALANTA DE PLATI: NOTIUNI INTRODUCTIVE ...4
3. BALANTA SERVICIILOR ..5
3.1. ANALIZA BALANTEI SERVICIILOR A REPUBLICII MOLDOVA IN PERIOADA 9 LUNI ALE ANULUI 2020 .7
CONCLUZIE ...14
BIBLIOGRAFIE ..


Extras din proiect Cum descarc?

1. INTRODUCERE
Actualitatea temei. Actualitatea temei respective se desprinde din faptul ca balanta serviciilor joaca un rol important in aprecierea activitatii unei tari, si mai ales a serviciilor prestate intre rezidenti si nerezidenti. 
Scopul lucrariiconsta in analiza balantei serviciilor pentru anul 2020.
Sarcinile care stau la baza lucrarii date sunt urmatoarele:
-evidentierea esentei, structurii si importantei balantei de plati
-evidentierea esentei balantei serviciilor 
-analiza balantei serviciilor pentru 9 luni ale anului 2020
Obiectul investigat il constituie dinamica balantei de plati externe a Republicii Moldova.
Subiectul cercetarii reprezinta balanta de plati externe, cuprinzand totalitatea creantelor si datoriilor tarii in raporturile sale cu strainatatea.
Metodologia aplicata in lucrare se bazeaza pe urmatoarele:
- observarea directa si indirecta a realitatii economice, prin intermediul informatiei analizate cu ajutorul abstractiei stiintifice;
- metoda analizei, comparatiei, analogiei si sintezei care au permis cercetarea esentei obiectului lucrarii si formularea de concluzii.
- utilizarea metodelor statistice si economice
Baza informationla. Surse de date servesc Anuarele statistice, Buletinele (lunare, trimestriale, semestriale si anuale) ale Biroului National de Statistica, Bancii Nationale a Moldovei, Rapoartele Bancii Nationale a Moldovei.
Structura studiului analitic. Structura lucrarii este formata din: introducere, doua capitole, incheiere si bibliografia.
2. BALANTA DE PLATI: NOTIUNI INTRODUCTIVE
Balanta de plati externe este una dintre notiunile cele mai importante ale economiei internationale, cuprinzand totalitatea creantelor si datoriilor tarii in raporturile sale cu strainatatea, exigibile in cursul unei perioade, de obicei un an, precum si miscarile de capital inregistrate in aceiasi perioada. Ia este bazata pe principiul contabilitatii in dubla partida, inrtegistrand la activ incasarile, respectiv creantele exigibile in perioada de referinta, iar la pasiv platile, respectiv datoriile exigibile in aceiasi perioada, indiferend daca operatiunile comerciale sau financiare care le-au generat au fost efectuate in aceasta perioada sau anterior.
Se elaboreaza pe plan: global -  pentru relatiile economice si comerciale ale unei tari cu restul lumii; regional -  pentru relatiile cu un grup de tari si bilateral -  pentru relatiile cu o anumita tara. Balanta de plati a unei tari reprezinta un raport periodic intre intrarile si iesirile de mijloace valutare ale bugetului sau valutar, in relatiile economice internationale provenite din tranzactiile incheiate cu strainatatea de spre rezidentii sai, de natura economica sau orice alta natura care implica plati internationale. Daca intrarile sunt mai mari decat iesirile, balanta este activa sau excedenta, iar daca sunt mai mici, balanta este pasiva sau deficitara. Balanta este echilibrata in caz de egalitate intre intrarile si iesirile valutare. In mod firesc, iesirile nu pot sa fie mai mari decat intrarile decat numai daca se afecteaza rezervele valutare bugetare sau rezervele de aur. In sens larg, balanta de plati a unei tari se suprapune cu balanta de conturi. Deci, ea apare ca un cont general statistic ce functioneaza dupa principii contabile, alcatuit din subconturi de sine statatoare in care sunt inregistrate fluxurile reale (bunuri, servicii) si cele financiare (valuta, devize, aur) dintr-o tara si restul lumii.
Balanta de plati externe ofera posibilitatea analizei indicatorilor raportului de schimb la nivel macroeconomic, dand orientari cu privire la directiile de dezvoltare ale productiei nationale, cu deosebire in domeniul industrial. Ea permite compararea proportiei dintre venitul national, care isi are originea in surse externe si venitul national platit strainatatii, precum si proportia in care economia unei tari primeste sau acorda strainatatii ajutor economic si financiar. 
Se poate spune ca balanta de plati este unul din instrumentele cele mai importante in mainile autoritatilor guvernamentale in modelarea si coordonarea politicii economice externe.
Balanta de plati indeplineste urmatoarele functii: 
-este o sursa de informatii, deoarece da posibilitatea sa capeti o inchipuire despre nivelul legaturilor internationale reciproce ale tarii, despre schimbarile structurale in tranzactiile internationale;
-caracteristica balantei de plati inafara de cea practica are si valoare stiintifica, deoarece permite modelarea proceselor de dezvoltare economica deschisa; 
-serveste ca orientare pentru organele conducerii de stat, deoarece masurile monetare si fiscale, precum si masurile care stimuleaza concurenta, deseori sunt consecinta starii balantei de plati, rezultatul influentei internationale care se fixeaza de balanta de plati.


Fisiere în arhivă (1):

  • Analiza balantei serviciilor a Republicii Moldova in perioada 9 luni ale anului 2020 - tendinte, factori, perspective.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. https://ibn.idsi.md/sites/default/files/imag_file/9_20_Echilibrarea%20balantei%20de%20plati%20externe.pdf
2. https://statistica.gov.md/public/files/publicatii_electronice/Anuar_Statistic/2015/23_Balanta_plati.pdf
3. https://www.bnm.md/files/Norme_met_2020_rom.pdf
4. https://www.bnm.md/files/03_BP_2020_q1_1.pdf
5. https://www.bnm.md/files/03-BP%202020%20q2.pdf
6. https://www.bnm.md/files/02_BP_2020_q3.pdf


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!