Analiza cererii de produse pe piața natională

Extras din proiect Cum descarc?

Analiza cererii si ofertei se poate aplica la toate resursele care intra pe piata in procesul de schimb. Prin intelegerea mecanismelor de modificare a cererii si ofertei, va veti putea forma o imagine clara asupra factorilor care contribuie la evolutia salariilor, dobanzilor, chiriilor etc
Resursele reprezinta totalitatea mijloacelor disponibile si posibil de a fi valorificate in producerea de bunuri materiale si servicii. Acele resurse productive atrase si utilizate in activitatea economica se numesc factori de productie. In cadrul activitatilor productive, sunt folositi simultan mai multi factori de productie. Acestia pot fi clasificati dupa mai multe criterii.
Conform celei mai cunoscute clasificari, factorii de productie sunt:
-  pamantul
-  munca
-  capitalul
Pamantul sau factorul natural al productiei reprezinta totalitatea resurselor naturale, care pot fi folosite la producerea bunurilor si serviciilor.Pamantul este punctul de plecare al intregii activitati economice. El constituie atat substanta si conditiile materiale primare ale productiei (minerale, petrol, apa), cat si forta motrice necesara pentru dezvoltarea productiei de bunuri materiale si servicii (resurse primare de energie). Pamantul este arareori utilizat in starea lui naturala. Pentru a putea fi utilizat, pamantul trebuie de cele mai multe ori curatat, nivelat, drenat. Investitiile facute in scopul amenajarii solului duc la cresterea valorii economice a acestuia, transformandu-l in pamantul capital.
Munca -  factorul primar de productie -  reprezinta activitatea intelectuala si/sau fizica desfasurata in scopul realizarii bunurilor necesare satisfacerii unor trebuinte imediate si de perspectiva.Munca este factorul de productie activ si determinant, prin intermediul caruia sunt antrenati ceilalti factori de productie, realizandu-se combinarea si utilizarea lor eficienta. Factorul munca este supus in prezent unor modificari importante, cum ar fi reducerea relativa a timpului de munca, substituirea accelerata a muncii cu capital, accentuarea efortului intelectual si fructificarea acestuia prin inlocuirea activitatilor manuale cu procesele automatizate si robotizate. Factorul munca poate fi analizat din punct de vedere cantitativ, calitativ si structural.
Capitalul poate fi definit ca totalitatea bunurilor a caror utilizare face posibila desfasurarea productiei si utilizarea factorilor primari -  munca si pamantul.
Dupa modul in care se consuma si se inlocuieste, capitalul se clasifica in: capital fix si capital circulant.
In realitate, pe piata se produc simultan o multime de schimbari. Curbele cererii si ofertei sunt intr-o continua deplasare. Poate cel mai bun exemplu il reprezinta bursa de valori unde conditiile se modifica rapid, determinand o schimbare continua si anarhica a pretului actiunilor. Pretul actiunilor este determinat de o serie de factori specifici. Cel mai important este potentialul acestora de a contribui la cresterea veniturilor detinatorilor, in comparatie cu alte valori pe care acestia si le-ar putea cumpara cu aceeasi suma de bani: obligatiuni, bunuri imobile etc.


Fisiere în arhivă (1):

  • Analiza cererii de produse pe piata nationala.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!