Analiza Cererii pentru Cherestea

Extras din proiect Cum descarc?

Introducere - Descrierea firmei si a produsului analizat
SC Cupamarcu Prodcom S.R.L este o firma infiintata in anul 1999, cu sediul social in localitatea Rodna, judetul Bistrita -Nasaud. Societatea are ca domeniul principal de activitate "taierea si rindeluirea lemnului"(cod CAEN 1610), iar in prezent la aceasta firma activeaza 113 angajati. Principalele produse care le ofera aceasta societea sunt: cherestea, lemne de foc si elemente de constructii din lemn (popici, patrati, grinzi, poste, stiucatura, corni). Pentru acest proiect noi am ales sa analizam cererea de cherstea. Aceasta se obtine din lemnul rotund (bustean) achizitionat prin castigarea licitatiilor pentru loturi (partizi) de padure. Lemnul folosit pentru obtinerea de cherestea este de diferite esente: tei, fag, frasin, paltin, stejar si molid. Dimensiunile la care se obtine cheresteaua pot fi:
- grosime de 26 mm, 32 mm, 38 mm, 50 mm, 60 mm si 75 mm
- latimi de la 10 cm la 56-60 cm
- lungimi de la 210 cm la 400 cm
Tipul structurii de piata
Cupamarcu Prodcom are piata de desfacere pentru cherestea in judetele Bistrita-Nasaud, Salaj, Mures, Suceava, Bihor si Satu Mare. Structura pietei este una de tip oligopol. Argumentele care sustin aceasta afirmatie ar fi:
1. Exista un numar redus de vanzatori de cherestea (mai ales in judetele Bistrita- Nasaud, Salaj si Mures). Cupamarcu este o firma de marime mijlocie (113 angajati), iar in fiecare judet exista cate o firma de mare dimensiune, cu o cota de piata mai mare, o productie de cherestea mult mai ridicata, care de obicei este si firma "lider" ( Bistrita-Nasaud - SC Misgroup S.R.L., Mures - S.C Prolemn S.R.L., Suceva- S.C. Exfor Bucovina S.R.L., Satu Mare - S.C. Carel Construct Satu Mare S.R.L., Bihor - Waldofol SRL.)
2. Majoritatea cumparatorilor de cherestea se afla in judetul Bistrita-Nasaud, din acest motiv, in mare parte politica de stabilire a pretului este una de imitare a celui stabilit de catre liderul S.C. Misgroup S.R.L. Aceast lucru se datoreaza si faptului ca societatea Misgroup a implinit de curand 20 de ani de existenta, are peste 700 de angajati, are cea mai mare productie, costuri mai mici, periodic efectueaza studii de piata, ceea ce demonstreaza experienta si increderea pe care o confera ca lider al acestei ramuri.
3. Cheresteaua este un produs relativ omogen, singurele diferentieri putand fi observate la nivelul esentei lemnului (fag, stejar, frasin, paltin, molid, tei) si daca este sau nu uscata. 
4. Deoarece cheresteaua este un produs omogen si firma nu se poate baza pe o metoda concurentiala privind modificarea pretului, S.C. Cupamarcu Prodcom S.R.L. a decurs la alte metode de diferntiere fata de concurenti, cum ar fi: obtinerea de certificate de calitate (certificarea ISO 9001:2009 Standard de calitate , de catre Organismul de certificare Allcert Systems Bucuresti, pentru domeniile de activitate : exploatare forestiera , transport , prelucrarea lemnului; de asemenea, la sfarsitul anului trecut, firma a obtinut certificarea si pe standardele 14001 : protectia mediului si 18001 : sanatate si securitate ocupationala), servicii post-vanzare (transport gratuit) si amplasarea a doua noi depozite (Valea Stanii, judetul Suceava, in anul 2009 si in Reghin, judetul Mures, in anul 2010) pentru a putea satisface o noua comanda de cherestea intr-un timp cat mai scurt. 
5. Barierele de intrare pe aceasta piata sunt semnificative. In primul rand ar fi costul procurarii de lemn rotund. Pretul acestuia nu este fix, ci se stabileste prin licitatie organizata de directiile silvice si ocoalele silvice. Politicile guvernamentale pot fi un impediment in calea intrarii pe aceasta piata. Odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europena, au fost inregistrate o serie de reglementari care influentiaza acest sector de activitate: licitatii organizate intre perioade mai lungi de timp, firmele au fost obligate la sa planteze mai mult si mai des, au fost introduse amenzi si pedepse mult mai aspre pentru cei care nu respecta legislatia forestiere etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Cererii pentru Cherestea.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!