Analiza cheltuielilor pentru activitatea externă în Republica Moldova în perioada 2011-2015

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere .3
I. Continutul si importanta cheltuielilor privind activitatea externa , in special, in Republica Moldova ..4
II. Analiza statistica a cheltuielilor pentru activitatea externa in Republica Moldova ... .. ..9
III. Concluzii si propuneri .14
Bibliografie 15


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Actualitatea temei si obiectul studiului : In cadrul studiului efectuat mi-am propus sa analizez mai profund conceptul cheltuielilor pentru activitatea externa. Am fost interesata sa cercetez aceasta tema din cauza faptului ca in orice stat activitatea externa joaca un rol extrem de important ce priveste dezvoltarea , apararea si sustinerea culturii si valorilor nationale peste hotarele tarii , precum si sustinerea cetatenilor din alte tari prin intermediul activitatii diplomatice si a relatiilor de colaborare stabilite. Dupa cum arata si ultimele cercetari in domeniu, in Republica Moldova s-a manifestat mereu o neglijenta in raport cu cheltuielile pentru activitatea externa, iar singura cale de a intelege cauzele acestui fenomen este analiza deplina si amanuntita a acestuia, in special avind o baza de date accesibila si un set de indicatori reprezentativi si usor de aplicat. Obiectul studiului sunt cheltuielile publice pentru activitatea externa , continutul, importanta si evolutia acestora in ultimii 5 ani.
Scopul lucrarii: In lucrarea data mi-am propus sa examinez cheltuielile publice pentru activitatea externa ca fiind un component esential si firesc in cadrul cheltuielilor bugetului public.Astfel, scopul lucrarii este identificarea explicatiilor in baza calculelor si graficelor, ale ponderii reduse a acestui grup de cheltuieli cit si evidentierea consecintelor si posibilelor probleme generate de aceasta situatie.
Obiectivele stabilite in acest sens sunt:
-definirea conceptului de cheltuieli privind activitatea externa si descrierea structurii acestora in Republica Moldova ;
-analiza importantei lor in cadrul cheltuielilor publice;
-analiza indicatorilor de nivel, structura si dinamica a cheltuielilor pentru activitatea externa.
-formularea concluziilor precum si a unor propuneri in cadrul repartizarii cheltuielilor publice. 
Metode de cercetare: In scopul realizarii acestei cercetari am utilizat urmatoarele metode de cercetare cum ar fi: abordarea teoretica din materialul studiat, metoda analizei si sintezei surselor monografice, studierea evolutiei istorice a fenomenului studiat si cercetarea modificarilor produse in timp prin intermediul analizei bazelor de date statistice; analiza grafica a datelor.
Monografii utilizate: Vacarel, I., Mosteanu, T. Finante publice;Ulian G., Sestacovscaia A. Finante. Note de curs si aplicatii pentru seminar; Ulian G., Doga-Mirzac M., Finante publice. Note de curs si aplicatii practice;Secrieru, Angela. Finantele publice. Instrumente si mecanisme financiare de interventie guvernamentala.
I. Conceptul de cheltuieli privind activitatea externa, in special, in Republica Moldova
Prin activitate externa se intelege totalitatea scopurilor pe care statul le urmareste si a sarcinilor pe care si le asuma in plan international precum si totalitatea metodelor prin care statul actioneaza pentru realizarea lor. Activitatea externa se refera la scopurile urmarite de stat si la instrumentele de natura politica , diplomatica , economico-militara , care sunt mobilizate pentru aceste scopuri si planuri .Exista 2 tipuri de conduita in activitatea externa : unul in cadrul caruia statele au o atitudine dinamica , creative ,imaginative in arena intenationala si un al doilea , in cadrul caruia statele prefera doar sa reactioneze la impulsurile de pe arena internationala , doar cind sunt afectate interesele personale. Exista cel putin patru scopuri principale in cee ace priveste promovarea activitatii externe a statelor lumii :
- Diminuarea vulnerabilitatii in scopul asigurarii securitatii nationale 
- Posibilitatea asigurarii de decizii si actiuni autonome
- Asigurarea bunastarii statului si a cetatenilor sai
- Asigurarea unui statut si prestigiu cit mai ridicat si avantajos.
Activitatea externa a statului constiutuie in principiu serviciul diplomatic a statului respectiv , ce prevede , in general stabilirea si mentinerea relatiilor de cooperare si ajutor cu alte state , partciparea si aderarea la diverse organizatii internationale, regionale care au drept scop suportul si sprijinul statelor member in anumite probleme si conditii , efectuarea misiunii diplomatice si sprijinul cetatenilor in tarile respective precum si promovarea valorilor cultarale.si nu in ulitimul rind aceasta activitate formeaza si contureaza relatiile si politicile externe a statului.
Evolutia relatiilor externe ale Republicii Moldova a inceput odata cu declararea independentei Republicii pe 27 august 1991. Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene este organul central de specialitate al administratiei publice, abilitat sa promoveze si sa realizeze politica externa a statului. Moldova este membra a unor organizatii internationale ca: Consiliul Europei, Organizatia Mondiala a Comertului, Parteneriatul pentru Pace, Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa, Fondul Monetar International, Banca Mondiala, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, Organizatia Internationala a Francofoniei, Procesul de Cooperare in Europa de Sud-Est,Unesco , OSCE , ONU, etc.
Aparatul central al Ministerului sunt oficiile consulare, misiunile diplomatice, reprezentantele si misiunile de pe linga organizatiile internationale, precum si personalul, care activeaza in cadrul acestora, acesta constituie, in ansamblu, Serviciul diplomatic al Republicii Moldova.Obiectivele de baza si functionarea serviciului diplomatic sint reglementate de Legea cu privire la Serviciul diplomatic. Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene desfasoara o activitate ampla menita sa asigure conditii favorabile pentru realizarea plenara a intereselor nationale ale RM in plan extern: integrarea europeana, consolidarea cooperarii in cadrul organizatiilor internationale si regionale, promovarea intereselor economice, asigurarea mediului extern favorabil si sprijinului international necesar pentru derularea reformelor economice si social-politice in RM, reglementarea conflictului transnistrean, protejarea intereselor cetatenilor RM peste hotare si consolidarea imaginii pozitive a RM pe arena internationala.


Fisiere în arhivă (1):

  • Analiza cheltuielilor pentru activitatea externa in Republica Moldova in perioada 2011-2015.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

[1] LEGE Nr. 761 din 27.12.2001 , cu privire la serviciul diplomatic , Publicat: 02.02.2002 in Monitorul Oficial Nr. 20 art Nr :80 
[2] Evolutia bugetului public national pe anii 2000-2015 in aspectul clasificatiei functionale
[3] RAPORT cu privire la situatia actuala in vederea onorarii de catre Republica Moldova a angajamentelor financiare asumate in cadrul organizatiilor internationale 
[4] Ulian G., Doga-Mirzac M., Rotaru L. Finante publice. Note de curs si aplicatii practice. Chisinau: CEP USM, 2012
[5] Ulian G., Sestacovscaia A. Finante. Note de curs si aplicatii pentru seminar. Chisinau: CEP USM, 2009
[6] Vacarel, I., Mosteanu, T. Finante publice. Bucuresti: Editura Didactica si Pedagogica, 2006
[7] Beleanu Pavel si Anghelache Gabriela , Finante Publice, Editura Economica 2005.
Surse din internet:
[1] Site-ul oficial al Ministerului Finatelor Republicii Moldova www.mf.gov.md
[2] Site-ul oficial al Ministerului Afacerilor externe si integrarii europene www.mfa.gov.md


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!