Analiza Comparativa a Impozitelor Directe si Indirecte

Cuprins proiect Cum descarc?

CAPITOLUL 1. NOTIUNI PRIVIND IMPOZITELE 1
1.1. Impozitele si rolul lor 1
1.2. Elementele impozitului 2
1.3. Principiile impunerii 3
1.4. Clasificarea impozitelor 4
CAPITOLUL 2. IMPOZITE DIRECTE VERSUS IMPOZITE INDIRECTE 6
2.1. Continutul si structura impozitelor directe 6
2.2. Caracteristicile si tipurile de impozite indirecte 9
2.3. Elemente comparative privind impozitele directe si impozitele indirecte 12
2.4. Armonizari legislative ale impozitelor directe si indirecte 14
CAPITOLUL 3. EVOLUTIA SI TENDINTA IMPOZITELOR DIRECTE SI INDIRECTE 16
3.1. Analiza comparativa a impozitelor directe si indirecte 20
3.2. Impactul impozitelor directe si indirecte la nivel micro si macroeconomic 21
CONCLUZII
BIBLIOGRAFIE
ANEXE


Extras din proiect Cum descarc?

ARGUMENT
Intr-o economie de piata ,''exploziva'' in care marfurile si banii au ajuns sa circule cu viteze uluitoare, marile tranzactii se fac cu ajutorul bursei sau prin comert electronic, timpul este esential atat pentru cei care vand cat si pentru cei care cumpara, iar calitatea joaca un rol mai important ca niciodata. Desi din economia de piata fac parte toti oamenii si sunt o parte integranta a acesteia, fiecare isi aduce un aport mai mic sau mai mare. S-au creat organisme specializate care sa asigure calitatea si sa diminueze timpul atat pentru vanzator cat si pentru cumparator. 
Circuitul financiar este dificil de urmarit atat de catre societate cat si de organele de control, care prin intermediul ,''impozitului pe profit'' verifica corectitudinea agentilor economici. 
Evidenta operatiilor banesti dintre societati si persoane fizice sau juridice se poate efectua fie in numerar, fie fara numerar, direct prin banca, insa indiferent de metoda utilizata evidenta se tine cu ajutorul contabilitatii sau a finantelor.
Asadar, in lucrare am dezbatut analiza comparativa a impozitelor directe si indirecte punand accent pe asemanarile si deosebirile dintre acestea.
CAPITOLUL 1 - NOTIUNI PRIVIND IMPOZITELE
1.1 IMPOZITELE SI ROLUL LOR
In economiile moderne, statele colecteaza impozitele atat pentru finantarea cheltuielilor, cat si pentru indeplinirea triplului lor rol de stabilizare, de distribuire si de alocare.
Definitiile date impozitelor sunt multiple, in functie de teoriile despre impozite care au fost emise in decursul vremii, pe de o parte, iar pe de alta parte, in functie de pozitia autorilor cu privire la impozite.
,,Impozitele reprezinta o forma de prelevare a unei parti din veniturile si/sau averea persoanelor fizice si juridice la dispozitia statului in vederea acoperirii cheltuielilor publice. Aceasta prelevare se face in mod obligatoriu, cu titlu definitiv (nerambursabil) si fara contraprestatie directa din partea statului" Impozitul are caracter universal ca o consecinta a suveranitatii statului si el este o institutie de drept publica fara de care nu se poate concepe existenta statului, facand parte organica din el.
In evolutia moderna a impozitelor, instituirea acestora cu consimtamantul contribuabililor a fost subordonata competitiei parlamentare, ca organe legislative cu caracter reprezentativ de a reglementa impozitele si celelalte venituri necesare acoperirii cheltuielilor publice.
Plata impozitului are caracter obligatoriu pentru toate persoanele fizice si juridice care realizeaza venit dintr-o anumita sursa sau care poseda un anumit gen de avere. Dreptul de a instituii impozite il are statul, care il exercita prin organele puterii centrale (Parlamentul) si ale administratiei locale de stat.
Rolul impozitului se manifesta pe plan financiar, economic si social, definit de o etapa de dezvoltare a economiei de alta.
Rolul cel mai important al impozitelor se manifesta pe plan financiar, in sensul ca impozitele reprezinta mijlocul principal de procurare a resurselor banesti necesare acoperirii cheltuielilor publice. In tarile dezvoltate din punct de vedere economic, prin intermediul impozitelor si taxelor se procura intre 80-90% din totalul resurselor financiare publice.
Pe plan economic, rolul impozitelor se manifesta prin intermediul masurilor pe care statul le ia pentru a intervenii in activitatile economice cu ajutorul impozitelor care pot fi folosite ca un instrument de schimbare sau franare a unei activitati economice, de crestere sau reducere a productiei sau a consumului unui anumit produs, de stimulare sau ingradire a comertului exterior, etc.
Pe plan social, rolul impozitelor se manifesta in mai multe directii, dintre care se poate mentiona rolul de instrument de redistribuire a unei parti din P.I.B. intre clase si paturi sociale, intre persoane fizice si juridice, etc.


Fisiere in arhiva (3):

  • Analiza Comparativa a Impozitelor Directe si Indirecte
    • analiza comparativa.doc
    • ANEXE.doc
    • CUPRINS, ARGUMENT.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!