Analiza Comparativa a Principalelor Taxe si Impozite la Nivelul Republicii Moldova si Romania

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere p.1
Capitolul I. Caracteristica principalelor taxe si impozite in Republica Moldova. p.2-7
1.1. Impozitul pe venit. p.2-3
1.2. Taxa pe valoarea adaugata (TVA). p.3-5
1.3. Accizele p.5
1.4. Impozitele si taxele locale (impozitul pe bunurile imobiliare si impozitul funciar) p.5-7
Capitolul II. Caracteristica principalelor taxe si impozite in Romania. p.7-11
2.1. Impozitul pe profit. p.7-8
2.2. Impozitul pe venit. p.8
2.3. Taxa pe valoarea adaugata (TVA). p.8-10
2.4. Accizele. p. 10
2.5. Impozitele si taxele locale (impozitul pe cladiri si impozitul pe teren). p.11
Capitolul III. Analiza comparativa a principalelor impozite si taxe din Republica Moldova si Romania. p.12-14
Concluzii p.15
Bibliografia selectiva p.16


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
In conditiile unei infrastructuri slab dezvoltate a pietei, apare necesitatea de a perfectiona sistemul fiscal, ca cea mai esentiala componenta a sistemului financiar al republicii. In acest context, problemele fiscale au un rol important in economia de piata. Din acest punct de vedere, impozitul constituie un instrument cu ajutorul caruia statul isi mobilizeaza resursele financiare necesare pentru indeplinirea functiilor sale specifice. Impozitul reprezinta o sursa principala de finantare a cheltuielilor publice.
O importanta majora (cantitativa si calitativa) pentru modul de constituire a veni!turilor statului il constituie desigur impozitele si taxele fiscale care sunt suportate de catre subiectii impozabili in economie. In legatura cu aceasta, Guvernele, in politica lor fiscala, sunt preocupate de problema privind alegerea impozitelor pentru finantarea nevoilor lor. Un bun sistem de impozitare trebuie sa fie nu numai echitabil, ci si eficient.
Astfel statul urmeaza sa utilizeze impozitul nu numai ca sursa de venit la bugetul de stat, dar si ca un instrument cu ajutorul caruia statul influienteaza evolutia economiei . Ca de exemplu prin scutirea de impozite a unor persoane juridice care desfasoara anumite activitati, statul incuraseaza dezvoltarea acestei activitati.
In lucrarea ce urmeaza s-a facut o analiza succinta a principalelor impozite si taxe din Republica Moldova si Romania. Din categoria impozitelor generale de stat s-au analizat impozitul pe venit, taxa pe valoarea adaugata si accizele. Din categoria impozitelor locale s-au analizat in cazul Republicii Moldova impozitul pe bunuri imobiliare si impozitul funciar, si in cazul Romaniei impozitul pe cladiri si impozitul pe teren.
In cazul fiecarei taxe si impozit s-a delimitat subiectii si obiectele impunerii, cotele, prezentarea declaratiilor la organele fiscale si termenele de plata pentru fiecare stat.
In final s-a facut o comparatie in cazul acestor impozite, intre aceste doua state, prin delimitarea principalelor asemanari si deosebiri.
Capitolul I. Caracteristica principalelor taxe si impozite in Republica Moldova.
1.1 Impozitul pe venit.
In Republica Moldova impozitul pe venit se clasifica in impozitul pe venit al persoanelor fizice si impozitul pe venit al persoanelor juridice.
Impozitul pe venit al persoanelor fizice reprezinta impozitul stabilit asupra venitului obtinut de persoana fizica (salariu, facilitati acordate de patron, onorariiloe, comisioanele, primele, venituri din chirie, venitul obtinut sub forma de dobanda, dividende si alte venituri). 
Impozitul pe venitul persoanelor fizice se determina in baza cotei progresive. Cota progresiva reprezinta cota "alcatuita din mai multe procente aranjate in crestere progresiva pe transe de valori sau venit impozabil, astfel, incat impozitul calculat cu ajutorul acestei cote creste si el progresiv in functie de valoarea bunului impozabil, de marimea venitului impozabil etc" .
In conformitate cu art. 15 al Codului Fiscal al Republicii Moldova suma impozitului pe venit al persoanelor fizice cu exceptia gospodariilor taranesti (de fermier) si intreprinzatorilor individuali se determina in felul urmator:
a) 7% din venitul anual impozabil ce nu depaseste suma de 25200 lei;
b) 18% din venitul anual impozabil ce depasese suma de 25200 lei.
Persoanele fizice, gospodariile taranesti si intreprinderile individuale sunt obligate sa prezinte anual pana la data de 31 martie "Declaratia persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit pe o perioada fiscala" Inspectoratului Fiscal de Stat Teritorial. Declaratia cuprinde tipurile de venituri obtinute si suma acestora, suma scutirilor, suma deducerilor, cu exceptia donatiilor in scopuri filantropice si sponsorizare, suma impozitului pe venit. Anexa la declaratie prevede calculul cresterii sau pierderilor de capital.
Declaratia persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit trebuie sa fie prezentata la Inspectoratul Fiscal Teritorial de catre:
1) persoanele fizice rezidente care au obligatii cu privire la achitarea impozitului;
2) persoanele fizice rezidente care nu au obligatii privind achitarea impozitului, dar:
a) obtin venit impozabil din sursele altele decit salariul, care depaseste suma scutirii personale de 8100 lei pe an;


Fisiere in arhiva (3):

  • Analiza Comparativa a Principalelor Taxe si Impozite la Nivelul Republicii Moldova si Romania.doc
  • BIBLIOGRAFIE.doc
  • cuprins proiect.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!