Analiza comparativa intre China si S.U.A. in ierarhia competitivitatii pentru anii 2005- 2015

Cuprins proiect Cum descarc?

Analiza comparativa intre China si SUA in ierarhia competitivitatii 3
pentru anii 2005-2015 3
CAPITOLUL I: CHINA SI INDICELE COMPETITIVITATII GLOBALE 4
1. Indicele Competitivitatii globale 4
2. China 6
CAPITOLUL 2: POZITIA S.U.A. FATA DE TARILE DIN G7 IN IERARHIA COMPETITIVITATII 10
1. Competitivitatea statelor din G7 in anul 2015 10
2. S.U.A. 11
3. Comparatia S.U.A-Japonia 14
4. Comparatia S.U.A.-Germania 15
5. Comparatie S.U.A.-Marea Britanie 16
5. Comparatie S.U.A.-Canada 17
7. Comparatie S.U.A.- Franta 18
8. Comparatie S.U.A.-Italia 19
CAPITOLUL 3: ANALIZA CELOR 2 GIGANTI AI ECONOMIEI 20
Concluzii 25
Bibliografie/ Webografie 26


Extras din proiect Cum descarc?

Analiza comparativa intre China si SUA in ierarhia competitivitatii pentru anii 2005-2015
S.U.A. si China: sunt cele doua mari puteri ale lumii, dar fiecare face parte dintr-o alta lume. Ele sunt aliate in anumite privinte, dar rivale in mult mai multe. Statele Unite si China se bat pentru dominatie mondiala, dar stiu sa fie aliate atunci cand li se intalnesc interesele, in lupta pentru combaterea efectelor incalzirii globale, de exemplu. Nici nu e de mirare, daca ne gandim ca S.U.A. si China sunt primele doua tari poluante de pe planeta. Din multe puncte de vedere, economia este si ea un domeniu de prietenie americano-chineza. Statele Unite sunt principalul partener comercial al Chinei, iar China este al doilea cel mai mare partener comercial al Statelor Unite, dupa Canada. 
In contextul cresterii importantei Chinei la nivel mondial, este resimtit un interes tot mai mare al chinezilor cu privire la relatiile internationale si parteneriatele pe care le dezvolta decidentii de la Beijing. Potrivit unui studiu realizat, chinezii cred ca, in 2015, statutul Chinei in lume a crescut. Rusia este considerata cel mai important partener de securitate si tara prietena, in timp ce Statele Unite ale Americii reprezinta cel mai important partener economic.
In ciuda unui acord comercial masiv si multe intalniri diplomatice, cele doua natiuni, China si S.U.A., se lupta pentru a mentine aparenta unei relatii civile. In zilele noastre este practic banal sa mai dai o explicatie de ce China este importanta pentru Statele Unite si de ce dezvoltarea economica a Chinei este dependenta de relatia cu S.U.A. Ambele natiuni si-au dorit mereu sa fie printre primele economii ale lumii, ele se gandesc sa domine, pentru a supravietui. Este bine cunoscut faptul ca o confruntare intre China si S.U.A. ar fi un dezastru si ambele tari trebuie sa-si respecte reciproc suveranitatea. Relatiile de cooperare dintre China si S.U.A. pot ajuta la realizarea multor proiecte importante pentru cele doua state si pentru lume. Trecand in revista parteneriatul China-S.U.A., edificarea unor relatii bilaterale de tip nou, fara confruntari, bazate pe respect si beneficii reciproce, corespunde atat intereselor comune de perspectiva ale celor doua parti, cat si curentului mondial de progres. China subliniaza necesitatea relatiei de cooperare cu S.U.A., cel mai important jucator mondial al inceputului de secol XXI si necesitatea dezvoltarii dialogurilor si parteneriatelor, in detrimentul frictiunilor. Pe acest fond, analistii chinezi apreciaza ca, pe termen lung, este putin probabil sa asistam la o confruntare intre China si S.U.A. 
Inainte de a compara China si S.U.A. la nivel de piloni si chiar de indicatori, in capitolele ce urmeaza, o sa definim mai intai conceptul de competitivitate si, de asemenea, vom analiza China si indicele competitivitatii globale precum si pozitia S.U.A. in ierarhia competitivitatii. 
CAPITOLUL I: CHINA SI INDICELE COMPETITIVITATII GLOBALE
1. Indicele Competitivitatii globale
Complexul concept al competitivitatii economice a generat de-a lungul timpului o serie de definitii, atat din partea oamenilor de stiinta, cat si din partea celor mai prestigioase institutii internationale. Spre exemplu, World Economic Forum, defineste competitivitatea ca fiind: ,,Un set de institutii, politici si factori care determina nivelul de productivitate intr-o tara'' (World Economic Forum, 2012). Tabloul competitivitatii globale reprezinta cea mai vizibila ierarhie multicriteriala a competitivitatii statelor lumii. La baza acestei ierarhii se afla un indice compus din 119 indicatori grupati in 12 piloni: Pilonii competitivitatii sau factorii esentiali ai competitivitatii sunt grupati in trei categorii: 
-  cerinte de baza (institutii (I), infrastructura (II), mediul macroeconomic (III), sanatate si educatie primara (IV));
-  factori de crestere a eficientei (invatamant superior si formare (V), eficienta pietelor de bunuri (VI), eficienta pietei muncii (VII), dezvoltarea pietei financiare (VIII), adoptarea tehnologiilor (IX), dimensiunea pietei (X));
-  factori ai inovatiei (gradul de sofisticare a afacerilor (XI), inovare (XII)). 
Practic, in functie de stadiul de dezvoltare a unei economii, reflectat in general de nivelul PIB/capita, un anumit indicator/subindicator de competitivitate poate contribui mai mult sau mai putin la cresterea economica a respectivei tari. Astfel, in functie de etapele de dezvoltare in care se gasesc economiile, competitivitatea acestora se sprijina pe trei categorii de piloni:
1) economii aflate in Stadiul 1 de dezvoltare, a caror crestere se bazeaza pe factorii de productie (forta de munca necalificata si resurse naturale) si pentru care pilonii I-IV sunt esentiali; 
2) economii aflate in Stadiul 2 de dezvoltare, a caror crestere se bazeaza pe eficienta, pentru care pilonii V-X sunt determinanti;
3) economii aflate in Stadiul 3 de dezvoltare, a caror crestere se bazeaza pe inovare, pentru care conteaza in special pilonii XI si XII. 
Desigur, S.U.A. si China sunt economiile aflate in stadiul 3 de dezvoltare, adica cel mai avansat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza comparativa intre China si S.U.A. in ierarhia competitivitatii pentru anii 2005- 2015.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Global Competitiveness Report 2004-2005
2. The Global Competitiveness Report 2015- 2016
3. http://www.strategiimanageriale.ro/images/images_site/articole/article_fb67454fac1cf03ec2808d0aa035ffdb.pdf
4. http://www.master-of-finance.org/us-vs-china/
5. http://www.utgjiu.ro/revista/ec/pdf/2010-03/5_DOREL_DUMITRU_CHIRITESCU.pdf
6. http://reports.weforum.org/global-competitiveness-report-2015-2016/ 
7. http://semneletimpului.ro/international/economie/fukuyama-asistam-la-o-competitie.html
8. https://www.ciaonet.org/attachments/25843/uploads 
9. http://www.huffingtonpost.com/frank-sensenbrenner/italy-and-the-us-time-to-_b_2925741.html
10. http://www.international.gc.ca/economist-economiste/assets/pdfs/NAFTA_10_Chapter7-en.pdf
11. https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/34647/12-1207-benchmarking-uk-competitiveness-in-the-global-economy.pdf
12. http://math-www.uni-paderborn.de/~axel/us-d.html 
13. https://courses.cit.cornell.edu/sjs96/Schmidt_cornell_IPS.pdf
14. http://documents.tips/documents/analiza-comparativa-a-managementului-nord-american-si-a-celui-japonez.html
15. http://conspecte.com/Geoeconomia/economia-tarilor-dezvoltate.html
16. http://www.slideshare.net/cosminandrusca1/economia-sua-si-canada 
17. http://www.competitivealternatives.com/reports/2014_compalt_report_vol1_en.pdf
18. http://www.strategiimanageriale.ro/images/images_site/articole/article_fb67454fac1cf03ec2808d0aa035ffdb.pdf


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!