Analiza Disparitatilor Socio-Economice la Nivel Regional in Romania

Extras din proiect Cum descarc?

1. Rezumat
In contextul aderarii Romaniei la UE in anul 2007, politica nationala de dezvoltare a Romaniei se va racorda din ce in ce mai strans la politicile, obiectivele, principiile si reglementarile comunitare in domeniu, in vederea asigurarii unei dezvoltari socio-economice de tip ,,european" si reducerea cat mai rapida a disparitatilor semnificative fata de Uniunea Europeana. 
Conform ultimelor date statistice publicate de Comisia Europeana, in ultimii ani Romania a inregistrat o imbunatatire notabila a convergentei reale in termeni de produs intern brut pe locuitor exprimat la standardul puterii de cumparare, ajungand sa reprezinte, in anul 2004, 28,8% din media UE-15 si 31,1% din media UE-25, fata de 23% si respectiv 25,2% in 2000. Cu toate acestea, Romania continua sa se plaseze in urma tuturor noilor State Membre, decalajul pe care trebuie sa-l recupereze fiind semnificativ. 
Planul National de Dezvoltare (PND) este instrumentul fundamental prin care Romania va incerca sa recupereze cat mai rapid disparitatile de dezvoltare socio-economica fata de Uniunea Europeana. PND este un concept specific politicii europene de coeziune economica si sociala (Cohesion Policy) si reprezinta documentul de planificare strategica si programare financiara multianuala, elaborat intr-un larg parteneriat, care va orienta si stimula dezvoltarea socio-economica a Romaniei in conformitate cu Politica de Coeziune a Uniunii Europene. 
2. Cuvinte cheie : Regiuni, regionalizare, dezvoltare economica, politica de dezvoltare regionala, politica de coeziune, coeziune economic-sociala si teritoriala, disparitati intraregionale, disparitati inter-regionale, indici de disparitate, dezvoltare urbana, poli de crestere.
3. Introducere
Situata in partea central - estica a Europei, Romania este o tara carpato - dunareana, cu iesire la Marea Neagra, avand un relief variat si armonios repartizat. Pe teritoriul Romaniei, a carei parte sudica este delimitata de Dunare, se afla cea mai mare parte a Deltei Dunarii, declarata din 1990 rezervatie naturala a biosferei. 
Romania dispune de importante resurse naturale pentru a dezvolta o economie echilibrata si durabila. Din punct de vedere al populatiei Romania este o tara omogena; ea cuprinde 23 de minoritati nationale distincte, ceea ce reprezinta 10,6% din populatia tarii.
Pana in 1989, Romania se bazeaza pe o dezvoltare a economiei prin industrializare si prin cooperativizarea agriculturii; dupa1989, odata cu trecerea de la socialism la capitalism, economia regionala a Romaniei a evoluat de la un sistem extrem de centralizat, cu dominatia puterii de stat, la o economie bazata pe proprietatea privata.
Astfel, si-a facut simtita prezenta necesitatea promovarii unei politici de dezvoltare regionala, in concordanta cu procesul de restructurare si privatizare, precum si de existenta unor zone defavorizate, cu grave probleme economice si sociale, care se manifesta prin reducerea veniturilor si prin cresterea, intr-un ritm accelerat, a nivelului somajului.
In conformitate cu prevederile legale privind dezvoltarea regionala in Romania, obiectivele de baza ale dezvoltarii regionale sunt urmatoarele:
- Diminuarea dezechilibrelor regionale existente, prin stimularea dezvoltarii echilibrate, prin reducerea accelerate a intarzierilor in dezvoltarea zonelor defavorizate ca urmarea unor conditii istorice, geografice, economice, sociale, politice, si preintampinarea producerii de noi dezechilibre;
- Pregatirea cadrului institutional pentru a raspunde criteriilor de integrare in structurile Uniunii Europene si de acces la Fondurile Structurale si la Fondul de Coeziune ale Uniunii Europene;
- Corelarea politicilor si activitatilor sectoriale guvernamentale la nivelul regiunilor, prin stimularea initiativelor si prin valorificarea resurselor locale si regionale, in scopul dezvoltarii reale a acestora;
- Stimularea cooperarii interregionale, interne si internationale, celei transfrontaliere, inclusiv in cadrul Euro-regiunilor, precum si participarea regiunilor la dezvoltarea economica si institutionala a acestora, in scopul realizarii unor proiecte de interes comun, in conformitate cu acordurile internationale la care Romania este parte.
Principalele politici de dezvoltare regionala:
- Descentralizarea procesului de luare a deciziilor, de la nivel central/guvernamental spre cel al comunitatii regionale;
- Parteneriatul intre toti actorii implicati in domeniul dezvoltarii regionale;
- Planificarea procesului de alocare a resurselor in vederea atingerii unor obiective stabilite;
- Cofinantarea, respectiv contributia financiara a diversilor actori implicati in realizarea programelor si proiectelor de dezvoltare regionala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Disparitatilor Socio-Economice la Nivel Regional in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!