Analiza distribuție Nestle

Cuprins proiect Cum descarc?

Cap.1 Caracterizarea firmei 2
1.1 Date de identificare 2
1.2 Mediul firmei 3
1.2.1 Mediul intern 3
1.2.2 Mediul extern 11
Cap.2 Analiza situaţiei existente a distribuţiei 16
2.1 Analiza produselor 16
2.2 Piaţa firmei 17
2.3 Canalul de distribuţie 20
2.4 Analiza SWOT 22
2.5 Analiza prin matricea portofoliu 23
Cap.3 Strategii de distribuţie 24
3.1 Obiective 24
3.2 Strategii de distribuţie 24
Cap.4 Îmbunătăţirea sistemului de distribuţie 25
4.1 Necesitatea îmbunătăţirii sistemului de distribuţie 25
4.2 Stabilirea condiţiilor de acţiune 25
4.3 Sisteme informaţionale de distribuţie 25
4.4 Planificarea şi coordonarea activităţii de distribuţie 26


Extras din proiect Cum descarc?

Cap.1 Caracterizarea firmei
1.1 Date de identificare
- Numele firmei: Nestlé România 
- Forma juridica: societate pe acţiuni
- Sediul societăţii: Bdul. Pompeiu Dimitrie, sector 2, Bucureşti, România
- Domenii activitate: alimentaţie, băuturi, sănătate, nutriţie şi bunăstare 
- Natura capitalului: privată
- Istoricul activităţii: 
Nestlé Romania facă parte din Grupul Nestle, lider incontestabil în industria produselor alimentare, cu 511 fabrici în 86 de ţări şi 253.000 de angajaţi în toată lumea. Istoria acestui grup a început in a 1867, când farmacistul elveţian Henri Nestlé a creat un produs pentru bebeluşi, bazat pe cereale şi lapte, salvând viaţa copilului unui vecin de-al sau. Întrucât produsul a început să fie cerut, Nestlé a înfiinţat o firmă, utilizând numele său, care in limba germană înseamnă „cuibuşor”, precum si emblema familiei sale, un cuib de păsări. 
Aproape 50 de ani mai târziu, în 1905, Nestlé a făcut primul pas în industria ciocolatei cu lapte. Apoi, in 1938, firma a introdus pe piaţă Nescafé, prima cafea instant sub formă de pudră din lume. 
În 1947 Nestlé a fuzionat cu Alimentara S.A., producător de supe deshidratate şi cuburi, sosuri şi condimente inventate de Julius Maggi.
Activitatea Nestlé în România a început în Bucureşti, în iulie 1995, cu un birou de reprezentanţă care avea 6 angajaţi (“Société pour l’Exportation des Produits Nestlé SA”) şi se ocupa cu importul de cafea, cereale pentru mic dejun, hrană pentru nou născuţi, supe şi cuburi instant.
În anul 2000 Nestlé a achiziţionat JOE IBC, producătorul local de napolitane, lider de piaţă cu marca JOE iar. În 2006 a fost achiziţionată şi firma Delta Ice Cream, producător de îngheţată, care a devenit apoi Nestlé Ice Cream România, produsele realizându-se în unitatea de producţie de lângă Bucureşti.
Numărul total de angajați care lucrează pentru Nestlé România în momentul de față este 600, dintre care 250 la sediul din București și 350 la fabrica din Timișoara. 
1.2 Mediul firmei
Voi analiza toate aspectele de marketing aflate in legătura cu canalul de distribuţie, atât din mediul intern firmei, cat si din mediul extern
1.2.1 Mediul intern 
Sistemul de marketing al firmei
- Obiective de marketing
Nestle a atins in anul 2007 o cifra de afaceri neta de 120 milioane de Euro. Rata de creştere a acesteia in ultimii 5 ani de zile a fost de circa 30% pe an. Prin urmare, cifra de afaceri estimata pentru anul trecut atinge 140 de milioane de Euro. 
Profitul companiei incepe sa se faca simtit din anul 2005, avand un trend ascendent si ajungand in 2007 la circa 10 milioane de Euro. 
Figura 1.1 Dinamica cifrei de afaceri, a profitului 
şi a numărului de angajaţi
Sursa: www.zf.ro
Cota de piaţă deţinută de Nestle variază pe pieţele pe care firma activează, după cum se poate vedea în tabelul de mai jos.
Tabelul 1.1 Cote de piaţă deţinute de firmă
Piaţa Cota de piaţă deţinută de Nestle
Napolitane 40%
Cafea 8%
Ciocolata 2,20%
Cereale 15%
Condimente 30%
Pe piaţa napolitanelor, Nestle este lider, cu marca Joe. Şi pe piaţa condimentelor firma s-a impus, cu brandul Maggi, ajungând să deţină o cotă de proximativ 30%. Cerealele pentru micul dejun aduc firmei o cotă de 15%, în timp ce ponderile deţinute pe piaţa cafelei şi a ciocolatei sunt ceva mai mici. 
În ceea ce priveşte imaginea de marcă a firmei, firma a început în ultima perioadă sa promoveaze foarte mult marca Nestle, pe lângă mărcile de produse pe care le oferă. Până acum 3-4 ani de zil, marci precum Joe, Maggi, Nescafe erau foarte cunoscute, în timp ce marca Nestle nu prea există în mintea consumatorilor. 
Nestle se promovează ca fiind nu numai o companie alimentară, ci şi una de nutriţie şi sănătate, punând foarte mare accent pe calitatea produselor oferite şi pe efectul pozitiv pe care acestea îl au asupra organismului uman (în special de cerealele pentru micul dejun şi mâncarea pentru bebeluşi). De asemenea, firma încearcă să dea înapoi societăţii, implicându-se în diferite programe sociale. Şi aceastea contribuie la crearea unei imagine pozitive asupra firmei în rândul oamenilor.


Fisiere în arhivă (1):

  • Analiza Distributie Nestle.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!