Analiza Distributiei Teritoriale a IMM-urilor la Nivel Regional in Romania

Extras din proiect Cum descarc?

REZUMAT
Incepand cu deceniul 8 al secolului XX, in structura economica a principalelor puteri economice ale lumii (SUA, Uniunea Europeana, Japonia) a inceput sa se dezvolte puternic sectorul intreprinderilor mici si mijlocii. Din punct de vedere al sistemelor de companii, asistam in prezent la doua procese convergente:cresterea ponderii firmelor transnationale care aduc o contributie esentiala la globalizarea economiilor si incurajarea crearii intreprinderilor mici si mijlocii in productia industriala si servicii. Statisticile din aproape toate tarile releva ca IMM-urile predomina absolut in economie, reprezentand peste 99% din totalul firmelor si avand ponderi substantiale in obtinerea PIB-ului si furnizarea de locuri de munca. Pentru a obtine un tablou sinoptic care sa oglindeasca schimbarile demografice din sectorul IMM-uri pe sectoare de activitate si categorii de marime a intreprinderilor, trebuie evidentiata distributia geografica a IMM-urile pe teritoriul Romaniei. In anul 1998 au fost stabilite un numar de 8 regiuni de dezvoltare, pentru a putea identifica mai usor nevoile de dezvoltare pe plan local si a putea elabora solutii de rezolvare a prioritatilor regionale, ca si pentru o mai buna administrare a resurselor alocate pentru dezvoltare. 
CUVINTE CHEIE
IMM, teritorial, regiuni, REGIO
INTRODUCERE
Intreprinderile Mici si Mijlocii (IMM-uri) au o importanta vitala in orice economie de piata. Ele antreneaza populatia in activitatea economica, creeaza noi locuri de munca, pot satura piata cu marfuri si servicii, cultiva spiritul de intreprinzator, dezvoltarea regionala si reducerea saraciei. IMM-urile sunt mai dinamice si mai flexibile, astfel incat pot sa reziste mai usor presiunii concurentiale. 
Principalele caracteristici ale intreprinderilor mici si mijlocii sunt: ofera noi locuri de munca, favorizeaza inovarea si flexibilitatea, stimuleaza concurenta, ajuta la buna functionare a intreprinderilor mari, pentru care efectueaza diferite servicii sau produc diferite subansamble. 
In Romania, ca si in cele mai multe tari ale lumii, majoritatea noilor intreprinderi sunt mici si mijlocii (90% din totalul firmelor active). Ele reprezinta un sector care cuprinde o mare parte a fortei de munca disponibilizate si contribuie, in acelasi timp, la formarea unei noi generatii de patroni si angajati. 
In perioada 2007-2013, odata cu aderarea la Uniunea Europeana, intreprinderile mici si mijlocii beneficiaza de fonduri de structurare si de coeziune prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala (FEDR). 
Lucrarea de fata are drept scop analiza distributiei la nivel regional a Intreprinderilor Mici si Mijlocii. S-a considerat drept perioada de baza anul 2001, apoi s-a realizat analiza evolutiei din fiecare an pana in perioada curenta. 
S-au identificat anumite probleme si dificultati in ceea ce priveste mediul de afaceri din diferite regiuni de dezvoltare si s-a incercat a se propune rezolvari cu aplicabilitate cat mai actuala. 
STADIUL CERCETARILOR EFECTUATE
Motto:,,micile afaceri reprezinta catalizatorul principal al cresterii economice"
Peter Drucker. 
In Romania, ca si in multe alte tari central si est europene, trecerea la economia de piata a insemnat, in esenta, evolutia a doua componente: transferul dreptului de proprietate asupra intreprinderilor de la stat la persoane de drept privat, adica asa numitul proces de privatizare, indiferent de metoda care s-a aplicat, precum si aparitia unor intreprinderi particulare noi, ca rezultat al unor initiative particulare, independente, care au luat nastere ca urmare a schimbarilor petrecute in unitatile aflate inca in proprietatea statului. Aceste doua cai de evolutie s-au manifestat mai mult sau mai putin simultan, dar in ritmuri diferite. Ambele au avut insa mari repercusiuni asupra pietei muncii. In timp ce privatizarea a dus la reducerea numarului de locuri de munca, amplificand astfel somajul, mai ales pe termen lung, noul sector particular a creat cea mai mare parte a noilor locuri de munca. Avand in vedere faptul ca majoritatea noilor intreprinderi sunt mici si mijlocii ("IMM"), reiese ca acest sector a absorbit cea mai mare parte a fortei de munca disponibilizate, si a contribuit, in acelasi timp, si la formarea unei noi generatii de patroni si de angajati. Conform legii 346/2004, intreprinderile mici si mijlocii sunt definite ca fiind acele intreprinderi care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: 
a) au un numar mediu anual de salariati mai mic de 250; 
b) realizeaza o cifra de afaceri anuala echivalenta cu pana la 8 milioane de euro sau au un rezultat anual al bilantului contabil care nu depaseste echivalentul in lei a 5 milioane euro; 
c) respecta criteriul de independenta, astfel cum este acesta definit in alin. (2) (Sunt considerate independente intreprinderile mici si mijlocii care nu sunt detinute in proportie de peste 25% din capitalul social sau din drepturile de vot de catre o alta intreprindere ori de mai multe intreprinderi impreuna, care nu fac parte din categoria intreprinderilor mici si mijlocii.) 
In realitatea economica se regasesc doua tipuri de IMM-uri: mica intreprindere traditionala (care, de regula, nu are o strategie pe termen lung, dispune de o piata restransa de desfacere, iar procedeele de realizare a bunurilor sunt transmise din generatie in generatie) si IMM-urile moderne (care utilizeaza tehnologii de varf, sunt in cautare continua de noi piete si, prin competenta, urmaresc maximizarea eficientei activitatii lor). 
In SUA intreprinderile sunt considerate mici si mijlocii daca numarul proprietarilor (persoanelor) este intre 1-20; au o localizare geografica bine determinata, managementul este independent, separat de proprietar, iar cifrele de afaceri se invart in jurul a catorva milioane de $ (comert cu amanuntul: 8 mil $; comert cu ridicata 22 mil $). 
In UE criteriul principal este cel al numarului de salariati clasificat pe 3 categorii: 
- micro-intreprindere: 1-9 salariati
- intreprinderi mici: 10-99 salariati
- intreprinderi mijlocii: 100-499 salariati.
Romania a preluat partial acest criteriu de clasificare:
- micro-intreprindere: 1-9 salariati
- intreprinderi mici: 10-49 salariati
- intreprinderi mijlocii: 50-249 salariati. 
Dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii este specifica personalitatii sistemice a fiecarei tari, ingloband efecte nu doar ale politicilor economice ci si diferite aspecte legate de resurse naturale, cultura, spirit antreprenorial etc. 
Indiferent insa de diferentele regionale, in economiile de piata structurata, densitatea intreprinderilor mici si mijlocii, masurata prin numarul de intreprinderi mici si mijlocii variaza intre limite statistice determinate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Distributiei Teritoriale a IMM-urilor la Nivel Regional in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!