Analiza Economico-Financiara a Petrom

Cuprins proiect Cum descarc?

CAP.I. Prezentarea companiei si guvernanta corporativa 1
Cap. 1.1. Prezentarea companiei 1
Cap. 1.2. Guvernanta corporativa 5
CAP.II. Analiza structurii financiar-patrimoniale a PETROM S.A. 10
Cap.2.1. Analiza structurii financiare (a pasivului) 10
Cap.2.2. Analiza structurii patrimoniale (a activului) 17
a) Analiza structurii activelor imobilizate 17
b) Analiza structurii activelor circulante 21
CAP.III. Analiza bonitatii financiare a intreprinderii 27
Cap. 3.1. Analiza lichiditatii 27
a) Rata lichiditatii generale 27
b) Rata lichiditatii rapide 28
c) Analiza lichiditatii immediate .29
d) Alti factori de influenta 31
Concluzii lichiditate ..41
Cap.3.2. Analiza solvabilitatii intreprinderii 42
CAP.IV. Previzionarea ratelor pentru anii 2009 si 2010 44


Extras din proiect Cum descarc?

CAP. I. Prezentarea companiei si guvernanta corporativa
Cap. 1.1. Prezentarea companiei
Petrom este cea mai importanta companie romaneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele ,,Explorare si Productie", ,,Rafinare si Produse Petrochimice", ,,Marketing", ,,Gaze Naturale si Energie". 
Petrom exploateaza rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 0,9 miliarde barili, avand o capacitate anuala de rafinare de 8 milioane de tone si peste 550 de benzinarii in Romania. Compania detine, de asemenea, o retea internationala de 269 benzinarii, localizate in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia. Productia anuala a societatii este de aproximativ 5 milioane tone titei. Petrom are si o divizie de energie prin construirea unei centrale electrice cu ciclu combinat, amplasata in partea de vest a rafinariei Petrobrazi.
Compania mai detine si importante zacaminte de gaze naturale, fiind al doilea furnizor dupa Romgaz, cu o productie anuala de aproximativ 6 miliarde metri cubi.
Incepand din decembrie 2005, Petrom este membru OMV Group. Impreuna, cele doua organizatii formeaza cel mai mare grup integrat de petrol si gaze din Europa Centrala si de Sud-Est.
In anul 2008 cifra de afaceri a Petrom a fost de 4.552 milioane Euro, EBITDA (venituri inainte de dobanzi, taxe, deprecieri si amortizari, eng. earnings before interest, taxes, depreciation, and amortization) a fost de 969 milioane Euro.
Numarul de angajati inregistrati ai companiei in anul 2008 a fost de 33.311 ( fata de 57.000 in anul 2003).
Pe data de 23 iulie 2004, OMV, a achizitionat 51% din actiunile PETROM. Tranzactia a fost incheiata in decembrie 2004 prin preluarea a 33,34% din Petrom cu 668,8 milioane Euro, pret care dupa ajustarea ulterioara a urcat la circa 700 milioane Euro. La acesta se adauga majorarea capitalului cu fonduri de 830 milioane Euro pentru ajungerea la 51%.
In anul 2006 Petrom a achizitionat un pachet majoritar de 74,9% din Ring Oil Holding & Trading Ltd, companie ce detine un portofoliu de opt licente de explorare si o licenta de explorare si productie in Rusia, iar in anul 2007 Petrom semneaza contractul de constructie pentru Petrom City, noul sediu central al companiei. Petrom City este mai mult decat un simplu sediu central; este simbolul transformarii Petrom, un simbol al evolutiei si al viitorului. Petrom City vorbeste cel mai bine in numele unei echipe de aproximativ 30,000 de angajati despre identitatea si valorile lor comune care stau la baza progresului companiei. Cu o suprafata totala de 100,000 de metri patrati, aceasta constructie moderna - ridicata conform celor mai inalte standarde arhitecturale europene din Bucuresti - va gazdui in total aproximativ 2,500 de angajati. Fiecare angajat are o suprafata de 9,5 mp, fata de media de 8-13 mp per individ intalnita in Europa. De asemenea, pentru cei 2500 de angajati din cadrul Petrom City, exista 1000 de locuri de parcare, o medie ce depaseste majoritatea birourilor din Bucuresti si din orice alta metropola europeana.
Petrom a semnat contractul pentru achizitia activitatii de servicii petroliere a Petromservice, servicii aferente activitatilor de explorare si productie ale Petrom. Pretul de achizitie a fost de 328,5 milioane euro.
In anul 2008 Petrom a semnat contractul pentru construirea centralei electrice de la Brazi cu un consortiu format din General Electric si Metka. Consortiul va construi si livra la cheie, pana in septembrie 2011, o centrala de producere a energiei electrice si a aburului in ciclu combinat, care va functiona pe baza de gaze naturale. Valoarea contractului depaseste 400 de milioane de euro. Petrom si ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited au semnat o intelegere referitoare la explorarea potentialului de hidrocarburi a zonei de mare adanca din perimetrul Neptun, de pe platforma continentala romaneasca a Marii Negre.
Petrom, cel mai mare producator de titei si gaze din Europa de Sud-Est, a cumparat la sfarsitul anului trecut compania Korned LLP din Kazahstan, care detine o licenta de explorare ce include zacamantul nedezvoltat Kultuk, situat la 34 km distanta de zacamantul Komsomolskoe, detinut de Petrom.. Pretul tranzactiei este deocamdata confidential, insa oficialii Petrom au declarat ca aceasta achizitie nu este substantiala, situandu-se sub pragul de 10% din valoarea totala a activelor OMV Petrom.
Structura actionariatului Petrom este urmatoarea:
-51,01% OMV AG (OMV Aktiengesellschaft)
-20,64% Ministerul Economiei
-20,11% Fondul Proprietatea S.A. (fond ce administreaza diverse participatii in cadrul mai multor companii din Romania, creat de Statul Roman pentru a despagubi persoanele expropriate abuziv in urma nationalizarilor din perioada regimului comunist)
-2,03% BERD (Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare)
-6,21% Alti actionari (aproximativ 500.000 de persoane fizice si juridice din Romania si din strainatate)
Fig. 1.1 Structura actionariatului Petrom
Petrom detine 300 de perimetre de explorare si exploatare petroliera. Cel mai bogat zacamant din tara este cel de la Suplacu de Barcau. Al doilea ca importanta este platoul continental al Marii Negre, unde Petrom are concesionate perimetre de explorare si productie.


Fisiere in arhiva (9):

 • Analiza Economico-Financiara a Petrom
  • Analiza Economico-Financiara a Petrom.doc
  • bilant financiar.doc
  • bilant previzionat complet.doc
  • bilant.doc
  • contul de profit si pierdere.doc
  • cuprins.doc
  • transformare bilant 2006.doc
  • transformare bilant 2007.doc
  • transformare bilant 2008.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!