Analiza economico-financiară a Petrom

Cuprins proiect Cum descarc?

CAP.I. Prezentarea companiei şi guvernanţa corporativă 1
Cap. 1.1. Prezentarea companiei 1
Cap. 1.2. Guvernanţa corporativă 5
CAP.II. Analiza structurii financiar-patrimoniale a PETROM S.A. 10
Cap.2.1. Analiza structurii financiare (a pasivului) 10
Cap.2.2. Analiza structurii patrimoniale (a activului) 17
a) Analiza structurii activelor imobilizate 17
b) Analiza structurii activelor circulante 21
CAP.III. Analiza bonităţii financiare a intreprinderii 27
Cap. 3.1. Analiza lichidităţii 27
a) Rata lichidităţii generale 27
b) Rata lichidităţii rapide 28
c) Analiza lichidităţii immediate .29
d) Alţi factori de influenţă 31
Concluzii lichiditate ..41
Cap.3.2. Analiza solvabilitatii intreprinderii 42
CAP.IV. Previzionarea ratelor pentru anii 2009 şi 2010 44


Extras din proiect Cum descarc?

CAP. I. Prezentarea companiei şi guvernanţa corporativă
Cap. 1.1. Prezentarea companiei
Petrom este cea mai importantă companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele „Explorare şi Producţie”, „Rafinare şi Produse Petrochimice”, „Marketing”, „Gaze Naturale şi Energie”. 
Petrom exploatează rezerve dovedite de petrol şi gaze estimate la 0,9 miliarde barili, având o capacitate anuală de rafinare de 8 milioane de tone şi peste 550 de benzinării în România. Compania deţine, de asemenea, o reţea internaţională de 269 benzinării, localizate în Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia. Producţia anuală a societâţii este de aproximativ 5 milioane tone ţiţei. Petrom are şi o divizie de energie prin construirea unei centrale electrice cu ciclu combinat, amplasată în partea de vest a rafinăriei Petrobrazi.
Compania mai deţine şi importante zăcăminte de gaze naturale, fiind al doilea furnizor după Romgaz, cu o producţie anuală de aproximativ 6 miliarde metri cubi.
Începând din decembrie 2005, Petrom este membru OMV Group. Împreuna, cele două organizaţii formează cel mai mare grup integrat de petrol şi gaze din Europa Centrala şi de Sud-Est.
În anul 2008 cifra de afaceri a Petrom a fost de 4.552 milioane Euro, EBITDA (venituri înainte de dobânzi, taxe, deprecieri şi amortizări, eng. earnings before interest, taxes, depreciation, and amortization) a fost de 969 milioane Euro.
Numărul de angajaţi înregistraţi ai companiei în anul 2008 a fost de 33.311 ( faţă de 57.000 în anul 2003).
Pe data de 23 iulie 2004, OMV, a achiziţionat 51% din acţiunile PETROM. Tranzacţia a fost încheiată în decembrie 2004 prin preluarea a 33,34% din Petrom cu 668,8 milioane Euro, preţ care după ajustarea ulterioară a urcat la circa 700 milioane Euro. La acesta se adaugă majorarea capitalului cu fonduri de 830 milioane Euro pentru ajungerea la 51%.
În anul 2006 Petrom a achiziţionat un pachet majoritar de 74,9% din Ring Oil Holding & Trading Ltd, companie ce deţine un portofoliu de opt licenţe de explorare şi o licenţă de explorare şi producţie în Rusia, iar în anul 2007 Petrom semnează contractul de construcţie pentru Petrom City, noul sediu central al companiei. Petrom City este mai mult decât un simplu sediu central; este simbolul transformării Petrom, un simbol al evoluţiei şi al viitorului. Petrom City vorbeşte cel mai bine în numele unei echipe de aproximativ 30,000 de angajaţi despre identitatea şi valorile lor comune care stau la baza progresului companiei. Cu o suprafaţă totală de 100,000 de metri pătraţi, această construcţie modernă – ridicată conform celor mai înalte standarde arhitecturale europene din Bucureşti – va găzdui în total aproximativ 2,500 de angajaţi. Fiecare angajat are o suprafaţă de 9,5 mp, faţă de media de 8-13 mp per individ întâlnită în Europa. De asemenea, pentru cei 2500 de angajaţi din cadrul Petrom City, există 1000 de locuri de parcare, o medie ce depăşeşte majoritatea birourilor din Bucureşti şi din orice altă metropolă europeană.
Petrom a semnat contractul pentru achiziţia activităţii de servicii petroliere a Petromservice, servicii aferente activităţilor de explorare şi producţie ale Petrom. Preţul de achiziţie a fost de 328,5 milioane euro.
În anul 2008 Petrom a semnat contractul pentru construirea centralei electrice de la Brazi cu un consorţiu format din General Electric şi Metka. Consorţiul va construi şi livra la cheie, până în septembrie 2011, o centrală de producere a energiei electrice şi a aburului în ciclu combinat, care va funcţiona pe bază de gaze naturale. Valoarea contractului depăşeşte 400 de milioane de euro. Petrom şi ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited au semnat o înţelegere referitoare la explorarea potenţialului de hidrocarburi a zonei de mare adâncă din perimetrul Neptun, de pe platforma continentală românească a Mării Negre.
Petrom, cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din Europa de Sud-Est, a cumpărat la sfârşitul anului trecut compania Korned LLP din Kazahstan, care deţine o licenţă de explorare ce include zăcământul nedezvoltat Kultuk, situat la 34 km distanţă de zăcământul Komsomolskoe, deţinut de Petrom.. Preţul tranzacţiei este deocamdată confidenţial, însă oficialii Petrom au declarat că această achiziţie nu este substanţială, situându-se sub pragul de 10% din valoarea totală a activelor OMV Petrom.
Structura acţionariatului Petrom este următoarea:
-51,01% OMV AG (OMV Aktiengesellschaft)
-20,64% Ministerul Economiei
-20,11% Fondul Proprietatea S.A. (fond ce administrează diverse participaţii în cadrul mai multor companii din România, creat de Statul Român pentru a despăgubi persoanele expropriate abuziv în urma naţionalizărilor din perioada regimului comunist)
-2,03% BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare)
-6,21% Alţi acţionari (aproximativ 500.000 de persoane fizice şi juridice din România şi din străinătate)
Fig. 1.1 Structura acţionariatului Petrom
Petrom deţine 300 de perimetre de explorare şi exploatare petrolieră. Cel mai bogat zăcământ din ţară este cel de la Suplacu de Barcău. Al doilea ca importanţă este platoul continental al Mării Negre, unde Petrom are concesionate perimetre de explorare şi producţie.


Fisiere în arhivă (9):

 • Analiza Economico-Financiara a Petrom
  • Analiza Economico-Financiara a Petrom.doc
  • bilant financiar.doc
  • bilant previzionat complet.doc
  • bilant.doc
  • contul de profit si pierdere.doc
  • cuprins.doc
  • transformare bilant 2006.doc
  • transformare bilant 2007.doc
  • transformare bilant 2008.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 6€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!