Analiza Economico-Financiara la SC Petrom SA

Extras din proiect Cum descarc?

1. Istoric
Compania a fost infiintata in anul 1991 sub forma Regiei Autonome a Petrolului RA, care va fi reorganizata in 1997 sub forma Societatii Nationale a Petrolului Petrom SA. In anul 2004 compania a fost privatizata catre grupul austriac OMV, care a preluat 51% din capitalul social. Ulterior, compania a achizitionat filialele OMV din Romania, Bulgaria si Serbia care operau benzinarii OMV in aceste tari. Petrom este listata la Bursa de Valori Bucuresti inca din septembrie 2001, cu indicativul SNP.
In anul 2006 are loc achizitia unui pachet de 99,9% din OMV Romania, OMV Bulgaria si OMV Serbia, a 30 de benzinarii MOL si a 95% din Aviation Petroleum. Petrom a achizitionat un pachet majoritar de 74,9% din Ring Oil Holding & Trading Ltd, companie ce detine un portofoliu de opt licente de explorare si o licenta de explorare si productie in Rusia.
In anul 2007 Petrom semneaza contractul de constructie pentru Petrom City, noul sediu central al companiei. Tot in acelasi an, Petrom a semnat contractul pentru achizitia activitatii de servicii petroliere a Petromservice, servicii aferente activitatilor de explorare si productie ale Petrom. Pretul de achizitie a fost de 328,5 milioane euro. In iunie 2007 Petrom a infiintat compania Petrochemicals Arges, care a preluat activitatile petrochimice ale rafinariei Arpechim. 
In anul 2008 Petrom a semnat contractul pentru construirea centralei electrice de la Brazi cu un consortiu format din General Electric si Metka. Consortiul va construi si livra la cheie, pana in septembrie 2011, o centrala de producere a energiei electrice si a aburului in ciclu combinat, care va functiona pe baza de gaze naturale. Valoarea contractului depaseste 400 de milioane de euro. 
In anul 2009, Petrom a inceput productia de titei pe zacamantul Komsomolskoe din vestul Kazahstanului. Rezervele dovedite si probabile ale zacamantului sunt estimate de companie la 34 milioane barili.
Incepand cu 1 ianuarie 2010, Adunarea Generala Extraordinara a Petrom a decis schimbarea denumirii companiei petroliere Petrom in OMV Petrom. OMV este actionarul majoritar al Petrom, cu o participatie de 51%. Pe data de 2 decembrie 2010, Petrom a inaugurat Petrom City, sediul ce gazduieste activitatile centrale ale companiei. Amplasat in zona de nord a Bucurestiului, acesta va reuni circa 2.500 de angajati din 7 sedii ale companiei aflate in Bucuresti si Ploiesti.
2. Prezentarea societatii
Petrom, membru al Grupului OMV, este cel mai mare producator de titei si gaze din sud-estul Europei. Segmentele de afaceri ale Petrom sunt: Explorare si Productie, Rafinare si Marketing si Gaze si Energie, acestea reprezentand si activitatile de baza ale companiei, spre care ne canalizam atentia, cu scopul cresterii eficientei lor.
Obiectul de activitate al diviziei Explorare si Productie consta in explorarea, descoperirea si extractia de titei si gaze naturale in Romania si in alte tari din regiunea Caspica (Rusia si Kazahstan). Petrom este unicul producator de titei din Romania si contribuie cu aproximativ 50% la productia totala de gaze a tarii. In 2009, productia totala de titei si gaze a Petrom a fost de circa 187.000 bep/zi, in timp ce nivelul rezervelor dovedite la sfarsitul lunii decembrie 2009 era de aproximativ 854 mil. bep.
Procesarea titeiului extras se realizeaza prin intermediul celor doua rafinarii, Petrobrazi si Arpechim, ce au o capacitate totala de rafinare de 8 mil. tone/an. Livrarea produselor proprii se realizeaza prin reteaua compusa din peste 800 de benzinarii, operate impreuna cu companiile afiliate, atat in Romania, unde detine aproximativ 550 de statii de distributie, cat si in tarile invecinate: Bulgaria, Serbia si Republica Moldova. Petrom este, de asemenea, furnizorul principal de combustibili pentru aviatie in Romania, incluzand serviciile aferente, si cel mai important jucator pe piata locala de GPL. In 2009, a finalizat negocierile cu Oltchim, companie-lider pe piata produselor petrochimice, in privinta transferului activelor aferente activitatii de petrochimie de la Arpechim.
Este un jucator important pe piata romaneasca a gazelor naturale, acoperind toate segmentele acesteia. In 2009, Grupul Petrom si-a mentinut prezenta puternica in toate sectoarele pietei gazelor naturale, avand o cota de piata de aproximativ 40%. In vederea sporirii valorii gazelor naturale si asigurarii unei dezvoltari durabile a companiei, conducerea executiva a hotarat extinderea lantului valoric, prin dezvoltarea propriei activitati de producere a energiei electrice, atat din surse conventionale, cat si regenerabile.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Economico-Financiara la SC Petrom SA.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!