Analiza Eficientei Procesului de Demonopolizare si Privatizare a Sistemului Energetic in Republica Moldova

Extras din proiect Cum descarc?

Centrale termice
Tehnologii. Centralele termice de diferite tipuri produc agent termic - apa calda si abur, -pentru toate sectoarele economiei nationale, inclusiv pentru sectorul locativ, sectorul institutional si comercial si sectorul industrial. Structura actuala a sectorului termoenergetic in Republica Moldova este urmatoarea (tabelul.31):
- Centrale termice mari - de la 50 pana la 200 Gcal/h (58 - 240 MW) au o pondere de 0,4% din total, iar volumul de livrari a agentului termic reprezinta, cea 24 % din total.
- Centrale termice medii - de la 20 pana la 50Gcal/h (23 - 58 MW) au o pondere de 1,2% din total, iar volumul de livrari a agentuluitermic reprezinta cea 16 % din total.
- Centrale termice mici - pana la 20 Gcal/h (pana la 23 MW) au o pondere de cea 98 % din total, iar volumul de livrari a agentului termic atinge cea 60 % din total.
In Republica Moldova, la centralele termice pacura si carbunele reprezinta combustibilii de baza in localitatile negazificate, iar in cele gazificate - de rezerva, intrucat CT-urile ce utilizeaza in calitate de combustibil pacura necesita abur, acestea, pe langa cazanele de apa fierbinte, sunt dotate si cu cazane de abur de tipul DKVR sau DE pentru incalzirea si pulverizarea pacurii.
Traseul "combustibil si aer - gaze de ardere" nu se deosebeste principial de cel de la CET-uri, cu exceptia faptului ca preincalzirea aerului nu este practicata.
Majoritatea cazanelor de la CT-uri nu poseda supraincalzitoare de abur; deci, cazanele produc abur saturat. Presiunea de lucru a cazanelor DKVR si DE in majoritatea cazurilor constituie 14 bar; respectiv, temperatura aburului este de 194 ?C. La consumatorii tehnologici aburul (presiunea de 10-13 bar) se livreaza direct din bara colectoare a cazanelor centralelor termice.
Eficienta energetica. In Republica Moldova centralele termice de productivitate mare (50-200 Gcal/h) si medie (20-50 Gcal/h) sunt exploatate in sistemele mari si locale de incalzire centralizata din fostele centre raionale - 39 localitati, precum si la intreprinderi industriale mari si medii. Centralele termice mici (0,6-20 Gcal/h) deservesc sisteme locale, intreprinderi mici, institutii, blocuri administrative, comerciale si obiective din proprietate privata Centralele termice mari din municipiul Chisinau (CT Sud, CT Est, CT Vest si CT Muncesti) fac parte din compania "Termocom".
Centralele termice cu productivitate mare si medie sunt dotate cu cazane mari de apa fierbinte de tip KV si PTVM si/sau cu cazane de abur de tipul DKVR sau DE cu productivitatea de 10-25 t/h. Exceptie face centrala termica a "Fabricii de carton din Dobruja" care, conform proiectului, se preconiza sa fie CET. Aceasta centrala este dotata cu cazane de tipul celor de la CET-1.
Cazanele centralelor termice mari si medii au un randament satisfacator: la arderea gazului - 89-93% si la arderea pacurii - 86-91%, ceea ce corespunde consumurilor specifice de combustibil de 38,3-36,7 kg c.c./GJ si, respectiv, 39,7-37,5 kg c.c./GJ.
CT-urile mici locale functioneaza cu gaze naturale si carbuni, iar cele industriale consuma pacura, fiind dotate cu cazane de abur de tipul E, DE sau DKVR cu productivitatea de 1-6,5 t/h. Pentru incalzire la centralele termice mici sunt instalate cazane de apa fierbinte cu productivitatea 0,1-3,0 MW.
Randamentul acestor cazane variaza la arderea gazului intre 70-91%, la arderea pacurii si a carbunilor - intre 60-88%, ceea ce corespunde consumurilor specifice de combustibil de 48,8-37,5 kg c.c./GJ si, respectiv, 56,9-38,8 kg c.c./GJ. Consumurile specifice mai mari, pentru acelasi tip de combustibil, sunt caracteristice, de regula, instalatiilor cu productivitate mai mica.
Din cele relatate mai sus, putem concluziona ca cca 50% din energia termica utilizata in Republica Moldova se produce la CT-uri dotate cu cazane mici si putin eficiente - cu randamentul 0,64 - 0,80, in timp ce cazanele contemporane de aceeasi productivitate au un randament de 0,95 si mai mare.


Fisiere in arhiva (1):

  • teza_doctorat.pdf

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 7 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!