Analiza Factorilor care au Influentat Numarul Populatiei in Romania intre Anii 1990-2007

Extras din proiect Cum descarc?

I.INTRODUCERE
In ultimele decenii, majoritatea tarilor europene s-au confruntat cu un fenomen demografic ingrijorator,avand ca principale caracteristici reducerea natalitatii si imbatranirea populatiei. Romania nu face exceptie de la evolutiile inregistrate in plan european; ultimele decenii au fost marcate printr-o scadere continua si semnificativa a populatiei Romaniei.
Romania se confrunta cu schimbari dramatice in structura populatiei. Diferiti factori, precum cresterea sperantei de viata, scaderea natalitatii si migratia externa, schimba media de varsta a populatiei.
Efectele negative ale procesului de imbatranire asupra desfasurarii vietii economice si sociale, cat si asupra evolutiilor demografice viitoare, sunt vizibile dar se vor accentua in timp, determinand perturbatii la nivelul populatiei scolare, populatiei fertile, populatiei in varsta apta de munca si populatiei varstnice.
Schimbarile care au avut loc in dinamica populatiei sunt rezultatul direct al tendintelor inregistrate la nivelul fenomenelor demografice care determina numarul si structura populatiei: natalitatea, mortalitatea si migratia externa.
Migratia externa este un fenomen demografic al carui evolutie depinde direct de forta factorilor specifici mecanismului de ,,atractie/respingere" si care sunt predominant economici. Atata timp cat va exista un decalaj economic intre tara noastra si tarile dezvoltate, propensiunea spre emigrare nu se va diminua. Insa dimensiunea fluxurilor de emigranti va depinde tot mai mult de politicile de imigrare ale tarilor dezvoltate, in special ale celor din UE. Transformarile in sistemul politico-social din Romania dupa 1989, respectiv libera circulatie a
persoanelor, cat si prabusirea economica si a nivelului de trai in Romania (care au produs somajul de termen lung si saracia de masa) au constituit premizele cresterii semnificative a nivelului emigratiei romanesti. Posibilitatile de limitare a consecintelor negative ale emigratiei sunt preponderent economice: cresterea economica si crearea de locuri de munca cu salarii atractive in Romania.
Mortalitatea, o alta componenta al carei nivel relativ ridicat a contribuit la scaderea populatiei, desi cu o tendinta descendenta, a ramas relativ mare in Romania in comparatie cu tarile dezvoltate, diferentele fiind mari in special pe anumite categorii de varsta (precum 0-5 ani) si pe anumite cauze de deces, zone in care exista potential de imbunatatire a situatiei.
Evolutia duratei medii a vietii este conditionata de un complex de factori, o importanta deosebita revenind stilului de viata, starii de sanatate, alimentatiei, nivelului educatiei pentru sanatate, dar si conditiilor economico-sociale din societate. Evolutia favorabila a duratei medii de viata poate fi atribuita in principal cresterii venitului national brut pe cap de locuitor, precum si cresterii ponderii cheltuielilor pentru sanatate din ultima decada .
Natalitatea, cea de-a treia componenta a dinamicii populatiei, a inregistrat, in ultimii ani, o usoara redresare dupa ,,prabusirea" din anii '90. In conditiile in care nu se poate astepta, pe termen scurt si mediu, ca migratia externa si mortalitatea sa contribuie semnificativ la reducerea scaderii demografice din Romania, natalitatea ramane singura componenta asupra careia se poate actiona cu rezultate eficiente, vizibile pe termen scurt si avand efecte pozitive de durata.
Noile realitati economice si sociale au contribuit asupra evolutiei descendente si apoi mentinerii la un nivel scazut a natalitatii. Scaderea nivelului de trai, somajul, incertitudinea si stresul sunt factori specifici perioadei de tranzitie. De asemenea, evolutiile recente ale natalitatii nu sunt straine de o percepere diferita a existentei care ajunge sa fie caracterizata de individualism si de societatea de consum, reprezentand, in acelasi timp, o componenta a unui proces mai larg de schimbare demografica si psiho-sociala care este cunoscut sub denumirea ,,de a doua tranzitie demografica".
Pe langa scaderea fertilitatii, aceasta noua tranzitie este insotita si de schimbari in atitudini si comportament asupra casatoriei, coabitarii, divortului, copiilor nascuti in afara casatorie.
Cand scaderea natalitatii ori mentinerea unui nivel scazut al fenomenului se instaleaza pe o lunga
perioada de timp, intervine deteriorarea structurii pe varste a populatiei. Cu alte cuvinte, nu scaderea in sine a numarului populatiei este evolutia cea mai ingrijoratoare, ci faptul ca acestei evolutii i se asociaza o degradare continua a structurii pe varste.


Fisiere in arhiva (2):

  • Analiza Factorilor care au Influentat Numarul Populatiei in Romania intre Anii 1990-2007.doc
  • Analiza Factorilor care au Influentat Numarul Populatiei in Romania intre Anii 1990-2007.xls

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!