Analiza portofoliului format din societățile BRD - Groupe Societe Generale, Biofarm București, Boromir Prod SA Buzău (Spicul), Condmag SA, Casa de Bucovina - club de munte

Extras din proiect

Justificare
În acest proiect vom realiza un studiu de caz, care constă într-o analiză bursieră pe un portofoliu constituit din acţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti.
Cele cinci societăţi alese activează în cinci domenii diferite şi anume: BRD Groupe Société Générale care îşi desfăşoară activitatea în domeniul intermedierilor financiare; Biofarm Bucureşti care face parte din domeniul de activitate farmaceutice; Boromir Prod SA Buzău (Spicul) care are ca obiect de activitate morăritul şi panificaţia; Condmag S.A. care are ca sector de activitate construcţiile; Casa de Bucovina – Club de Munte care îşi desfăşoară activitatea în domeniul turismului.
Am ales aceste societăţi deoarece sunt cele mai reprezentative în domeniile în care 
activează şi pentru a realiza o vastă diversificare sectorială.
Un alt criteriu de alegere al acestor societăţi a fost din punct de vedere al riscului şi al volatilităţii acţiunilor acestora: acţiuni BLUE CHEAP (BRD, Biofarm, Condmag) şi acţiuni de speculaţie (Boromir, Casa de Bucovina – Club de Munte).
Pentru ca portofoliul nostru să fie stabil, este format în proporţie de 70% din acţiuni BLUE CHEAP şi doar 30% din acţiuni de speculaţie.
Portofoliul cuprinde trei părţi importante, prima este reprezentată de analiza fundamentală, ea încearcă să determine o valoare cât mai corectă a acţiunilor pe baza informaţiilor privind situaţiile financiare ale companiei, domeniul în care activează, investiţiile efectuate, etc.
A doua parte este reprezentată de analiza tehnică care presupune că toată informaţia relevantă pentru piaţă este deja inclusă în preţ, cu excepţia evenimentelor de genul crizei economice sau de tipul dezastrelor naturale, declaraţiilor de război, etc. 
Cea de a treia parte reprezintă practic date concrete cu privire la alegerea societăţilor care vor forma portofoliul final, date care se bazează pe rentabilitatea şi riscul pe care aceste acţiuni îl au.
În final vom alege doar trei din cele cinci societăţi care după analizele noastre vor avea cea mai mare rentabilitate şi cel mai redus risc.
Cap.1 Analiza fundamentală
Analiza fundamentală este o metodă de investiţie care urmăreşte previzionarea dinamicii viitoare a preţului unui instrument financiar pe baza determinării şi evaluării factorilor economici care afectează instrumentul financiar în cauză. 
În cazul acţiunilor, analiza fundamentală poate lua în considerare atât premise microeconomice, legate intrinsec de situaţia financiară şi de natura activităţii companiei respective (ca de exemplu, evaluări financiare, acte contabile, planuri de afaceri), cât şi condiţii macroeconomice care afectează sectorul din care face parte compania sau mediul naţional/multinaţional în care compania îşi desfăşoară activitatea. 
1.1. Riscul de ţară
Evoluţia comparativă a acţiunilor COMI cu acţiunile BIO
Sursa: www.ktd.ro 
Se observă că în perioada 20.05.2010 – 30.05.2010 a existat o scădere corelată a acţiunilor celor 2 societăţi ceea ce indică apariţia riscului de ţară. Scăderea cea mai drastică a fost în data de 25.05.2010 pe fondul anunţării măsurilor de austeritate pe care Guvernul vroia să le adopte de la 01.06.2010 pentru a reduce deficitul bugetar de la 7,9% la 6,8% până la finele anului, pentru a primi restul tranşelor din acordul cu FMI. Măsurile cele mai importante au fost: scăderea salariilor bugetarilor cu 25%, reducerea pensiilor cu 15% şi de asemenea concedierea până la sfârşitul anului a 25% din bugetari. Astfel sindicaliştii au anunţat că vor intra în grevă până la sfârşitul lunii mai. Aceste evenimente nu au fost favorabile pentru societăţi deoarece au redus preţul acţiunilor ca urmare a scăderii încrederii investitorilor în piaţă. Acesţia doresc să investească într-o piaţă care nu se confruntă cu instabilitate politică.
Această scădere a fost influenţată şi de anunţarea creşterii cotei unice de TVA de la 19% la 24%. Astfel investitorii au redus puternic preţul acţiunilor, cu toate că în acelaşi timp BNR a redus dobânda de referinţă la 6,25%.


Fisiere în arhivă (2):

  • Anexa nr.doc
  • proiect.doc

Imagini din acest proiect

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!