Analiza Relatiei dintre Forta de Munca, Productivitatea Muncii si Salarii

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitolul I Aspecte generale privind forta de munca, productivitatea muncii si salariile 
I.1 FORTA DE MUNCA 
I.1.1 Oferta de munca 
I.1.2 Cererea de munca 
I.1.3 Somajul 
I.2 PRODUCTIVITATEA MUNCII 
I.3 SALARIUL 
Capitolul II Analiza evolutiei relatiei dintre forta de munca, productivitatea muncii si salariile in Romania 
II.1 FORTA DE MUNCA 
II.2 PRODUCTIVITATEA MUNCII 
II.2.1 Productivitatea muncii in agricultura 
II.2.2 Productivitatea muncii in industrie 
II.2.3 Productivitatea muncii in constructii 
II.2.4 Productivitatea muncii in servicii 
II.3 SALARIILE 
II. 4 ANALIZA SI INTERPRETAREA DATELOR PREZENTATE 
CONCLUZII 
BIBLIOGRAFIE


Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul I Aspecte generale privind forta de munca, productivitatea muncii si salariile
I.1 FORTA DE MUNCA
Intalnirea cererii cu oferta de munca se realizeaza pe piata muncii . Cererea de munca apare ca oferta de locuri de munca, iar oferta de munca se manifesta ca cerere de locuri de munca.
Piata muncii reprezinta ansamblul actelor de vanzare-cumparare a fortei de munca, al relatiilor specifice acestora, ce au loc inttr-un spatiu economic. Ea releva intalnirea cererii cu oferta de munca, stabilire pe aceasta baza a conditiilor pentru angjarea salariatilor, negocierea si fixarea salariilor in functie de performantele lucratorilor, realizarea mobilitatii salariilor si fortei de munca pe locuri de munca, firme, zone etc.
Piata muncii prespune negocierea permanenta dintre purtatorii ofertei de munca si cei ai cererii de munca sub aspect cantitativ, calitativ si structural. De asemenea ea reflecta felul in care se asigura resursele de munca pe ramuri, sectoare, profesii si niveluri de calificare.
I.1.1 Oferta de munca 
Oferta de munca include toate persoanele capabile sa realizeze o munca pentru ele sau pentru altii, adica angajatii si cei care cauta de lucru.
Oferta de munca reprezinta resursele de munca de care dispune societatea la un moment dat si care se delimiteaza pe baza urmatoarelor criterii: salarizarea (remunerarea), posesia aptitudinilor fizice si intelectuale necesare pentru o munca, cautarea sustinuta a unui loc de munca, precum si disponibilitatea unei persoane de a ocupa imediat un loc de munca, adica de a presta un serviciu.
Persoanele care nu indeplinesc cumulativ asemenea criterii nu se includ in oferta de munca. Dar anumite persoane pot aparea temporar pe piata muncii, chiar daca nu le intrunesc. 
Oferta este formata din populatia apta de munca si creste (in majoritatea cazurilor) mai rapid decat cererea de munca.
Populatia apta de munca se determina ca diferenta intre numarul total al populatiei in varsta de munca si numarul populatiei cuprinse in limitele varstei de muna, dar incapabila de munca.
Dimensiunile ofertei de munca depind inainte de toate de factorul demografic si se stabilesc prin mai multi indicatori demografico-economici cum ar fi: populatia totala, populatia in varsta de munca, populatia activa (totala sau civila), populatia apta de munca (resursele de munca), populatia ocupata, numarul de salariati, populatia aflata in somaj, populatia intretinuta (tinerii in afara varstei de munca si pensionarii).
Curba ofertei de munca intr-o economie reflecta ansamblul deciziilor alternative privind cantitatea de munca pe care omul este dispus sa o presteze in functie de salariu. Curba ofertei de munca este in fond curba de utilitate a venitului si reflecta relatia directa intre oferta de munca si nivelul salariului (Grafic nr. 1).
Grafic nr. 1 Curba (dreapta) ofertei de munca
Pe piata muncii fiecare persoana are de ales intre utilitatea puterii de cumparare, rezultata din numarul orelor de munca prestate si utilitatea timpului liber, timp destinat refacerii fortei de munca. 
Astfel,venitul banesc rezultat dintr-o ora de munca suplimentara reprezinta costul unei ore de timp liber (timp la care se renunta), sau costul oportun al unei ore de timp liber este egal cu utilitatea marginala a puterii de cumparare rezultata din ctstigul suplimentar. In functie de nivelul si rata de crestere a venitului real, raportul oferta de munca-timp liber poate sa se modifice in favoarea ofertei de munca sau in favoarea timpului liber.
Aceste modificari se concretizeaza in efectul de venit si efectul de substitutie.
Efectul de venit este rationamentul potrivit caruia o persoana salariata inlocuieste timpul de munca cu timp liber, atunci ctnd salariul atinge un nivel care permite posesorului muncii sa aiba conditii de viata apropiate de aspiratiile sale. Efectul de venit presupune ca persoana respectiva se bucura de o putere de cumparare mai mare, datorita unor venituri mai mari, ceea ce ii da posibilitatea sa cumpere mai multe bunuri, inclusiv timp liber si considera ca utilitatea marginala a timpului liber este superiara utilitatii marginale a bunurilor ce le obtine cu salariul suplimentar.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Relatiei dintre Forta de Munca, Productivitatea Muncii si Salarii.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!