Analiza Serviciilor de Invatamant in Romania in Perioada 2004-2008

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Introducere pag. 3
2. Cap. I - Analiza evolutiei serviciului de invatamant din punct de vedere al dinamicii si din punct de vedere al locului ocupat in economie pag. 4
3. Cap. II - Analiza comparativa intre serviciul de invatamant din Romania si serviciul de invatamant din Italia pag. 8
4. Cap III - Previuziunea pag. 10
5. Concluzii pag. 17
6. Bibliografie pag. 18


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
In vederea realizarii acestui proiect, am ales spre analiza serviciile de invatamant din Romania. Alegerea noastra este motivata de faptul ca invatamantul reprezinta, pentru toate tarile lumii, unul dintre serviciile cele mai importante din categoria celor finantate de la buget. El are rolul de a forma cadrele calificate necesare ramurilor economiei, de a realiza educarea permanenta a oamenilor, de a stimula si facilita procesul de instruire generala, contribuind astfel la dezvoltarea societatii, la cresterea economica.
Fenomenul cunoasterii sta la baza progresului societatii, supravietuirea, dezvoltarea si succesul atat a societatii cat si a organizatiilor fiind asigurate de resurse strategice precum informatia si cunoasterea. In ultimii ani, reprezentanti de seama ai unor diferite domenii de activitate au afirmat ca lumea intra intr-o era numita "Economia Cunoasterii", ca are loc o "Revolutie a Cunoasterii", ale caror efecte se vor face simtite la nivelul tuturor tarilor de pe glob.
Spre deosebire de societatile preindustriale si industriale, in care cunoasterea era acumulata in special prin experienta (learning by doing), in economia cunoasterii oamenii, ca principala forta motrice a economiei, trebuie sa invete, atat inainte de a patrunde pe piata muncii, la scoala, parcurgand diferitele nivele de instruire specifice sistemului formarii profesionale, dar si dupa aceea, adaptandu-se prin diferite subsisteme specifice educatiei permanente, cerintelor tot mai complexe ale dinamicii mondiale. Capacitatea umana de a crea si folosi in mod efectiv si inteligent cunostintele pe o baza in continua schimbare conteaza cel mai mult. Educatia si formarea permanenta constituie cea mai buna cale pentru fiecare de a lua contact cu provocarea schimbarii.
In Romania, invatamantul superior este cel care genereaza specialistii care vor conduce intr-un viitor apropiat societatea si economia romaneasca integrata in Uniunea Europeana. Realizarea unei conduite orientate spre calitate constituie o constrangere majora in procesul de integrare europeana a Romaniei fiind in acelasi timp "elementul vital pentru atingerea unei economii prospere" (M.Juran). O importanta majora o are in aceasta privinta componenta educationala, nu numai sub aspectul calitatii prestatiei ci in insasi integrarea nevoii de calitate in cultura nationala.
Cap. I - Analiza evolutiei serviciului de invatamant din punct de vedere al dinamicii si din punct de vedere al locului ocupat in economie
Pentru a analiza evolutia serviciilor de invatamant in Romania in perioada 2004-2008 am ales urmatorii indicatori: produsul intern brut ca indicator valoric si populatia ocupata ca indicator fizic.
In continuare vom transforma produsul intern brut din preturi curente in preturi constante, cu ajutorul formulei:
= PIB preturi constante
Ipc = indicele preturilor de consum pentru servicii
Anii PIB preturi curente ( mil. Lei) Ipc PIB preturi constante ( mil. Lei)
2004 8345,7 1 8345,7
2005 9744,5 1,105 8818,55
2006 10924,5 1,196 9134,19
2007 12079,1 1,275 9473,80
2008 17085,7 1,385 12336,24
Locul serviciilor de invatamant in economie in perioada 2004 - 2008 se calculeaza cu ajutorul urmatoarelor formule:


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Serviciilor de Invatamant in Romania in Perioada 2004-2008.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!