Analiza Serviciilor de Învățământ în România în Perioada 2004-2008

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Introducere pag. 3
2. Cap. I – Analiza evoluţiei serviciului de învăţământ din punct de vedere al dinamicii şi din punct de vedere al locului ocupat în economie pag. 4
3. Cap. II – Analiza comparativă între serviciul de învăţământ din România şi serviciul de învăţământ din Italia pag. 8
4. Cap III – Previuziunea pag. 10
5. Concluzii pag. 17
6. Bibliografie pag. 18


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
În vederea realizării acestui proiect, am ales spre analiză serviciile de învăţământ din România. Alegerea noastră este motivată de faptul că învăţământul reprezintă, pentru toate ţările lumii, unul dintre serviciile cele mai importante din categoria celor finanţate de la buget. El are rolul de a forma cadrele calificate necesare ramurilor economiei, de a realiza educarea permanentă a oamenilor, de a stimula şi facilita procesul de instruire generală, contribuind astfel la dezvoltarea societăţii, la creşterea economică.
Fenomenul cunoaşterii stă la baza progresului societăţii, supravieţuirea, dezvoltarea şi succesul atât a societăţii cât şi a organizaţiilor fiind asigurate de resurse strategice precum informaţia şi cunoaşterea. În ultimii ani, reprezentanţi de seamă ai unor diferite domenii de activitate au afirmat că lumea intră într-o eră numită "Economia Cunoaşterii", că are loc o "Revoluţie a Cunoaşterii", ale căror efecte se vor face simţite la nivelul tuturor ţărilor de pe glob.
Spre deosebire de societăţile preindustriale şi industriale, în care cunoaşterea era acumulată în special prin experienţă (learning by doing), în economia cunoaşterii oamenii, ca principala forţă motrice a economiei, trebuie să înveţe, atât înainte de a pătrunde pe piaţa muncii, la şcoală, parcurgând diferitele nivele de instruire specifice sistemului formării profesionale, dar şi după aceea, adaptându-se prin diferite subsisteme specifice educaţiei permanente, cerinţelor tot mai complexe ale dinamicii mondiale. Capacitatea umană de a crea şi folosi în mod efectiv şi inteligent cunoştinţele pe o bază în continuă schimbare contează cel mai mult. Educaţia şi formarea permanentă constituie cea mai bună cale pentru fiecare de a lua contact cu provocarea schimbării.
În România, învăţământul superior este cel care generează specialiştii care vor conduce într-un viitor apropiat societatea şi economia românească integrată în Uniunea Europeană. Realizarea unei conduite orientate spre calitate constituie o constrângere majoră în procesul de integrare europeană a României fiind în acelaşi timp “elementul vital pentru atingerea unei economii prospere” (M.Juran). O importanţă majoră o are în această privinţă componenta educaţională, nu numai sub aspectul calităţii prestaţiei ci în însăşi integrarea nevoii de calitate în cultura naţională.
Cap. I - Analiza evoluţiei serviciului de învăţământ din punct de vedere al dinamicii şi din punct de vedere al locului ocupat în economie
Pentru a analiza evoluţia serviciilor de învăţământ în România în perioada 2004-2008 am ales următorii indicatori: produsul intern brut ca indicator valoric şi populaţia ocupată ca indicator fizic.
În continuare vom transforma produsul intern brut din preţuri curente în preţuri constante, cu ajutorul formulei:
= PIB preţuri constante
Ipc = indicele preţurilor de consum pentru servicii
Anii PIB preţuri curente ( mil. Lei) Ipc PIB preţuri constante ( mil. Lei)
2004 8345,7 1 8345,7
2005 9744,5 1,105 8818,55
2006 10924,5 1,196 9134,19
2007 12079,1 1,275 9473,80
2008 17085,7 1,385 12336,24
Locul serviciilor de învăţământ în economie în perioada 2004 – 2008 se calculează cu ajutorul următoarelor formule:


Fisiere în arhivă (1):

  • Analiza Serviciilor de Invatamant in Romania in Perioada 2004-2008.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!