Analiza si Efectele Somajului in UE la Sfarsitul Anului 2009 si Inceputul Anului 2010

Cuprins proiect Cum descarc?

SOMAJUL - INTRODUCERE
CAPITOLUL 1.
1.1. Germania pg 2.
1.2. Franta pg 2.
1.3. Belgia pg 2.
1.4. Italia pg 2.
1.5. Luxemburg pg 3.
1.6. Irlanda pg 3.
1.7. Anglia pg 3.
1.8. Grecia pg 3.
1.9. Portugalia pg 3.
1.10. Spania pg 3.
1.11. Finlanda pg 4.
1.12. Suedia pg 4.
1.13. Bulgaria pg 4.
1.14. Polonia pg 4.
1.15. Cehia pg 4.
1.16. Slovacia pg 4.
1.17. Ungaria pg 4.
1.18. Romania pg 5.
1.19. Letonia pg 5.
1.20. Olanda, Cipru, Estonia, Lituania, Danemarca, 
Austria, Malta, Slovenia pg 5.
CAPITOLUL 2 
Efectele sociale ale somajului pg 6.
CONCLUZII pg 8.
BIBLIOGRAFIE


Extras din proiect Cum descarc?

SOMAJUL - INTRODUCERE
Somajul este astazi unul din fenomenele cele mai putin acceptate care afecteaza economiile tuturor tarilor
Somajul este unul din fenomenele negative care se manifesta cu mare intensitate in perioada de tranzitie. Este un fenomen inerent, intalnit in orice economie, in tara noastra, in contextul transformarilor pe care le-a implicat reforma, proportiile somajului au atins cote ridicate.
Prin amploarea ingrijoratoare, prin structurile complexe, dar mai ales prin dinamicile ce isi schimba ritmurile si sensurile, somajul a devenit o problema macroeconomica ce face obiectul unor aprige dispute teoretice, metodologice si politico-ideologice.
Astazi este unanim recunoscut ca multi indivizi neangajati, descurajati sau subangajati sufera pierderi substantiale economice. Altii, incluzand somajul fantoma sufera pierderi minime. Facand distinctie intre aceste 2 grupuri, este necesar ca salariul unui individ sa fie comparat cu nevoile familiei sale. Indivizii ale caror salarii sunt prea scazute ca sa satisfaca nevoile economice ale familiei lor, vor fi socotite ca fiind cazuri de suferinta. Aceste venituri scazute vor rezulta din orice combinatie a somajului cu salarii mici si descurajare. Un astfel de indice al suferintei va imbunatati intelegerea pierderilor noastre microeconomice asociate cu somaj si va completa statisticile referitoare la somaj
Fara a anticipa si fara a absolutiza intr-un fel sau altul, putem face precizarea
ca, in mod categoric inflatia este "boala cea mai parsiva" a economiilor
contemporane.
SOMAJUL IN TARILE MEMBRE UE LA SFARSITUL ANULUI 2009 SI INCEPUTUL ANULUI 2010
1.1 GERMANIA
Numarul somerilor din Germania creste constant, dar moderat. In pofida asteptarilor analistilor, piata muncii din Republica Federala pare a fi inca rezistenta la efectele negative ale recesiunii economice mondiale. Expertii estimeaza ca programul redus de munca si pachetele de sustinere a economiei sunt factori decisivi pentru stabilitatea pietii muncii germane.
Criza economica si iarna deosebit de friguroasa au dus la o crestere a numarului de someri din Germania. Potrivit expertilor, la sfarsitul anului 2009, in Republica Federala s-au inregistrat aproximativ 3,3 milioane de persoane fara un loc de munca. Rata somajului s-a aflat in luna decembrie 2009 la 7,5% ramanand constanta cu cea din luna noiembrie.
La inceputul anului 2010 rata somajului in Gemania a atins nivelul de 7,5%.
1.2 FRANTA
Aproximativ 64,8% dintre persoanele cuprinse intre 15 si 64 de ani au un loc de munca, arata raportul publicat de Biroul International al Muncii.Rata somajului in Franta a urcat in luna decembrie 2009 la 10%, cel mai mare nivel din ultimii 2 ani, ceea ce denota ca recesiunea globala a afectat rapid piata franceza a muncii, scrie AFP, citat de NewsIn.
Rata somajului in luna decembrie fata de luna noiembrie a ramas constanta.
"Cifrele publicate astazi sunt ingrijoratoare. Dar ar fi putut sa fie mult mai grav", a declarat un economist.
Somajul va atinge un nivel record cel mai devreme la inceputul lui 2010.
In urma studiului facut de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) reiese ca rata somajului este de 10,1% 
1.3 BELGIAv
Intreprinderile belgiene au economisit in acest an un miliard de euro, trimitand pe rand salariatii in somaj temporar. In 2009 au existat in medie 60.700 de persoane in somaj temporar, a anuntat presa flamanda, preluand date furnizate de Oficiul National al Fortei de Munca (ONEM). Rata somajului in decembrie 2009 a fost de 8,2% , cu 0,1 mai mare decat in noiembrie 2009.
La inceputul anului 2010 somajul este de 8%, scazand cu aproape 0,2 procente fata de sfarsitul anului 2009.
1.4 ITALIA
Rata somajului in Italia a crescut in 2009 la 8,5% din populatia activa a tarii conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica (Istat), transmite AFP.
In general, de la inceputul crizei, cresterea somajului a fost relativ limitata in Italia, datorita faptului ca s-a recurs la masura somajului partial. Insa somajul a crescut puternic in a doua jumatate a anului. Fata de luna noiembrie, rata somajului a crescut cu 0,2 in luna decembrie 2009.
Prin comparatie, in zona euro, rata somajului a atins 10%.
Conform ultimelor estimari ale Comisiei Europene, in Italia, rata somajului va creste la 8,6% in 2010 si va ramane la acelasi nivel in 2011. Guvernul de dreapta condus de premierul Silvio Berlusconi estimeaza, la randul sau, o rata a somajului de 8,8 la suta in 2010, si o reducere a acesteia, la 8,3 la suta, in 2011.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza si Efectele Somajului in UE la Sfarsitul Anului 2009 si Inceputul Anului 2010.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!