Analiza sistemului de venituri publice ale României în perioada 2014-2019

Cuprins proiect Cum descarc?

INTRODUCERE ..1
1. SISTEMUL VENITURILOR BUGETARE ..2
2. STUDIU DE CAZ (ANALIZA NIVELULUI, DINAMICII SI STRUCTURII VENITURILOR PUBLICE ALE ROMANIEI) 5
CONCLUZII 11
BIBLIOGRAFIE .12


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
In cadrul acestei lucrari voi aborda tema sistemului de venituri publice ale Romaniei, perioada analizata fiind 2014-2019. Se vor prezenta componenta si importanta sistemului veniturilor bugetare, evolutia ponderii veniturilor publice totale in PIB, precum si dinamica veniturile bugetare pe parcursul a 5 ani (2014-2019) si a factorilor care au determinat aceasta evolutie.
Deasemenea, voi prezenta structura veniturilor publice si voi analiza comparativ ( in anul 2015 fata de 2014 si in anul 2017 fata de 2016) ponderea prinipalelor tipuri de venituri in total venituri publice.
1.SISTEMUL VENITURILOR BUGETARE
Economia moderna este caracterizata de fenomenul cresterii mai rapide a necesarului de resurse decat a posibilitatilor de procurare a acestora. Resursele au caracter limitat, in timp ce cererea de resurse prezinta o accentuata tendinta de crestere. Resursele sunt elemente ale bogatiei unei natiuni. Resursele, provenind din produsul intern brut, la care se adauga importul, sunt folosite pentru: consum, formare bruta de capital si export. Alaturi de resursele materiale, umane, valutare si informationale, un rol deosebit il au resursele financiare. 
Resursele financiare reprezinta totalitatea mijloacelor banesti necesare realizarii obiectivelor economice si sociale intr-un interval de timp determinat.
In categoria resurselor financiare se includ resurselor autoritatilor si institutiilor publice, resursele intreprinderilor publice si private, resurselor organismelor fara scop lucrativ, precum si resursele populatiei. 
Resursele financiare publice includ resursele administratiei de stat centrale si locale, resursele necesare protectiei si asigurarilor sociale de stat, precum si resursele institutiilor si autoritatilor publice cu caracter autonom. 
Veniturile generale ale statului sunt formate din totalitatea resurselor banesti instituite prin lege, ce alcatuiesc sistemul veniturilor bugetare.
Veniturile bugetului statului si ale bugetelor locale au o mare importanta nu numai ca sume care alimenteaza bugetul, ci si prin influenta pe care acesta o exercita asupra activitatii economice si sociale a tarii.
Sistemul veniturilor bugetare trebuie astfel conceput, legiferat si aplicat, incat sa se realizeze doua obiective: a) sa alimenteze sistematic bugetul de stat si bugetele locale cu venituri suficiente; b) sa stimuleze activitatea economica si sociala a agentilor economici si a cetatenilor. In Romania, principiul de fundamentare a bugetelor este cel al metodei automate. Astfel, orice buget are urmatoarea structura: denumire indicator, cod indicator realizari ale anului ,,n-2", programul anului n-1, propuneri anul ,,n", estimari ale anului ,,n+1", estimari ale anului ,,n+2", estimari ale anului ,,n+3".
Fundamentarea veniturilor se realizeaza de Ministerul Economiei si Finantelor (pentru veniturile care se incaseaza la bugetul de stat, bugetul asigurarilor de stat si la bugetul fondurilor speciale). Veniturile bugetelor locale sunt estimate de fiecare consiliu local/judetean in parte. Veniturile proprii ale diferitelor institutii publice se stabilesc de ordonatorii de credite ale institutiilor care urmeaza sa le realizeze cu avizul ordonatorilor de credite superiori, daca este cazul.


Fisiere în arhivă (1):

  • Analiza sistemului de venituri publice ale Romaniei in perioada 2014-2019.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Mosteanu Tatiana (coord.), Attila Gyorgy, Campeanu Emilia (2008), Buget si trezorerie publica, editia a 3-a, rev, Editura Universitara, Bucuresti
2. Vacarel Iulian (coord.), Bercea Florian, Bistriceanu D.Gh., Mosteanu Tatiana (2008), Finante publice, editia a VI, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti,
3. Vintila Georgeta (2008), Fiscalitate: Metode si tehnici fiscale, editia a doua revizuita si adaugita, Editura Economica, Bucuresti
4. Legea privind finantele publice locale nr 273 din 29 iunie 2007, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 627 din 20 iulie 2007 cu modificarile si completarile ulterioare
5. Ministerul Finantelor Publice -  Rapoarte anuale
6. Ministerul Finantelor Publice -  Bugete generale consolidate


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!