Analiza situației financiar patrimoniale a firmei

Extras din proiect Cum descarc?

I. Analiza bilantului contabil
I.1. Notiunea de bilant contabil
Analiza financiar-patrimoniala utilizeaza informaţii furnizate de situaţiile informaţionale, care prezinta patrimoniul sub aspectul drepturilor şi obligaţiilor agentului economic, dar şi sub aspectul echilibrului financiar al acestuia şi al nevoilor financiare şi a modului de finanţare a acestora.
Pentru realizarea analizei financiare pot fi utilizate numeroase instrumente, ce vor contribui la descoperirea semnelor financiare, care indica existenta unor probleme. Deci, analistul financiar va cauta sa descopere anumite simptome In momentul analizei financiare si apoi modul de determinare a cauzelor care le-au produs.
Situatiile financiare intocmite anual de catre orice firma cuprind: bilantul contabil, contul de profit si pierdere, situatia modificarii capitalurilor proprii, situatia fluxurilor de trezorerie, politici contabile si note explicative.
Bilantul este o notiune de baza, ce se utilizeaza intr-un sens larg, generalizat, semnificând un rezultat sintetic al activitatii desfasurate intr-o intreprindere pe o perioada data. Este actul oficial de gestiune a societatii comerciale, situatie centralizatoare care se intocmeste anual, pe baza inregistrarilor din registrele de contabilitate si care reflecta activitatea desfasurata si rezultatele ei. 
Poate fi considerat cel mai reprezentativ instrument de inregistrare si control folosit de contabilitate, pentru realizarea acesteia, deosebit de util pentru analiza situatiei financiare si caracterizarea activitatii economice a intreprinderii Intr-o anumita perioada de gestiune, putand fi definit ca si:
- mijlocul de a oglindi la un moment dat situatia intreprinderii, evaluata in bani prin punerea fata in fata a mijloacelor si resurselor; 
- un calcul de sinteza al contabilitatii, prin care se prezinta la un moment dat situatia economica dintr-un perimetru al miscarilor de valori, evaluata in bani, punându-se fata in fata activul cu pasivul; 
-un document contabil alcatuit pe baza datelor evidentei contabile, asa cum rezulta ele din inregistrarile curente facute in conturi; 
-un instrument specific contabilitatii, cu ajutorul caruia se prezinta in mod centralizat si grupate sistematic datele contabile privind situatia valorica a mijloacelor economice, sursele de formare ale acestora si rezultatele activitatii la un moment dat.
, ceea ce Ii confera caracterul de model contabil si informational, dar si de model de gestiune a valorilor materiale si banesti delimitate patrimonial.
Toate informatiile contabilitatii izvorâte din bilant constituie suportul analizei acestuia si stau la baza elaborarii si fundamentarii deciziilor. Activitatea de analiza, informare si decizie pe baza bilantului se realizeaza pe doua directii principale:
- analiza dinamica, privind evolutia in timp a indicatorilor aceleiasi unitati patrimoniale;
- analiza comparativa a acelorasi indicatori de la mai multe unitati patrimoniale similare.
Bilantul contabil reprezinta, deci, cea mai completa si exacta sursa de caracterizare a activitatii trecute, dar si de elaborare a prognozelor pentru intreprindere. 
I.2. Prezentarea elementelor din componenta bilantului contabil
ACTIVELE, ca structura contabila bilantiera, sunt definite “ca fiind resurse controlate de intreprindere ca rezultat al unor evenimente trecute si de la care se asteapta sa genereze beneficii economice viitoare pentru intreprindere” 
Structura activului dupa criteriul lichiditaţii grupeaza posturile de activ in doua grupe:
1. active imobilizate;
2. active circulante.
1. Activele imobilizate reprezinta bunurile si valorile cu o durata de utilizare mai mare de un an si care nu se consuma la prima utilizare, acestea fiind impartite in trei categorii: imobilizari necorporale, imobilizari corporale si imobilizari financiare.
a) Imobilizari necorporale, numite si intangibile, definite ca fiind active identificabile, nemonetare, fara suport material si detinute pentru utilizare in procesul de productie sau furnizare de bunuri sau servicii, pentru a fi inchiriate tertilor sau pentru scopuri administrative.


Fisiere în arhivă (1):

  • Analiza Situatiei Financiar Patrimoniale a Firmei.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!