Analiza socio economică a Regiunii Centru

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Scurta prezentare a regiunii analizate -  judete componente
2. PIB regional; PIB regional/locuitor 
3. Informatii demografice -  pe sexe, varsta, medii de rezidenta 
4. Forta de munca: populatia activa pe sexe; populatia ocupata; rata ocuparii; numarul somerilor; rata somajului; numarul salariatilor; castigul salarial 
5. Nivel de trai: rata saraciei; riscul saraciei si excluziunii sociale 
6. Educatie: populatia scolara pe sexe, medii de rezidenta 
7. Turism: capacitate de cazare turistica; innoptari in structuri turistice 
8. Investitii straine directe (ISD) 
9. Concluzii 
10. Bibliografie


Extras din proiect Cum descarc?

1. Scurta prezentare a regiunii analizate -  judete componente
Regiunea Centru este una dintre cele 8 regiuni de dezvoltare din Romania si este compusa din 6 judete: Brasov, Covasna, Harghita, Mures, Sibiu, Alba.
Suprafata regiunii este de 34.100 km2, cu o populatie de 2.360.805 locuitori, avand o pozitionare buna, exact in centrul tarii si invecinandu-se cu toate cele 8 regiuni de dezvoltare.
Datorita situarii sale in centrul Romaniei, Regiunea Centru se bucura de o pozitie privilegiata in ce priveste accesibilitatea si conexiunile rutiere cu restul tarii si cu Europa. Regiunea Centru este strabatuta de cinci drumuri europene, a caror lungime insumeaza 951 km. Patru dintre ele formeaza un mare inel rutier ce traverseaza sudul, vestul, nordul si estul regiunii, iar al cincilea drum european (E60) strabate centrul regiunii, pe directia SE -NV. Astfel, toate cele 6 resedinte de judet precum si cele mai importante orase ale regiunii se afla fie pe traseul fie in imediata apropiere a unei sosele europene. De o mare importanta pentru Regiunea Centru este continuarea lucrarilor la Autostrada Transilvania, a carei constructie a inceput in 2003 si care, in final, va asigura legatura intre Brasov si Oradea, traversand regiunea de la sud-est la nord-vest. Un alt tronson de autostrada posibil de realizat in urmatorii ani este cel aferent autostrazii Brasov -  Comarnic - Bucuresti.
Polii regionali de dezvoltare economica
In regiunea centru avem un singur oras cu populatie peste 200.000, Brasov, acesta este considerat pol de crestere si avem si 2 orase cu populatia cuprinsa intre 100.000 si 200.000, Targu Mures si Sibiu acestea sunt considerate poli de dezvoltare urbana.
In Regiunea Centru exista doua zone metropolitane avand ca centre polarizatoare polul de crestere Brasov (Zona Metropolitana Brasov) si polul de dezvoltare urbana Targu Mures (Zona Metropolitana Targu Mures) 
Informatii economice despre regiune
La nivelul Regiunii Centru exista un numar mare de Grupuri de Actiune Locala (GALuri) ce vizeaza in special dezvoltarea rurala integrata a unitatilor administrativ - teritoriale prin parteneriate de dezvoltare intercomunitara.
Principala caracteristica a zonelor rurale din Romania este dependenta masiva de o singura ramura economica - agricultura. Agricultura de semi-subzistenta practicata in majoritatea zonelor rurale din Regiunea Centru se caracterizeaza prin predominanta exploatatiilor agricole de dimensiuni mici, forta de munca imbatranita, ponderea scazuta a muncii mecanizate in procesul de productie si, bineinteles, o valoare scazuta a veniturilor obtinute. Padurile reprezinta o alta resursa economica importanta, insa prin valorificarea incompleta a masei lemnoase se obtin mai putine venituri decat in majoritatea tarilor europene iar prin exploatarea intr-o maniera nesustenabila se pune in pericol dezvoltarea economica durabila a zonelor impadurite.
Brasov :
Populatie 549.217 locuitori
Judetul Brasov, constituit din 14 localitati (3 municipii, 3 orase si 8 comune). Zona are, de asemenea, multiple legaturi functionale cu municipiul Sfantu Gheorghe. Economia zonei este diversificata, de la industrie si agricultura la servicii (sectorul predominant al zonei), cu un nivel relativ ridicat de integrare pe verticala. Aria metropolitana Brasov este in acelasi timp una din cele mai frecventate zone turistice din Romania. Economia locala inseamna pe langa turism si industria constructiilor de masini, industria prelucrarii metalelor, industria chimica, constructii, transporturi.
Pozitionare. Situat in partea centrala a tarii, in zona de sud-est a Transilvaniei, pe cursul mijlociu al Oltului, in interiorul arcului carpatic, judetul Brasov ocupa, din punct de vedere fizicogeografic, cea mai mare parte a depresiunilor Brasov si Fagaras. Pozitia sa in partea centrala a Romaniei, la imbinarea a doua mari lanturi muntoase: Carpatii Orientali si Carpatii Meridionali..
In afara de gaze naturale Regiunea centru dispune si de alti combustibili fosili, precum carbunele, acest gasindu-se si in judetul Brasov (Baraolt, Racos, Borsec, Codlea, Cristian, Varghis). In subsolul judetului Brasov se gasesc diverse resurse: roci magmatice (in special bazalt), roci sedimentare, mineralizatii metalifere, ape minerale, (Zizin - cu ape carbogazoasebicarbonatate), ape clorosodice la Persani, Grid, Venetia de Jos, Rupea, Homorod si ape sarate de zacamant din depozitele de nisipuri sarmatiene (Baile Rotbav). La acestea se pot adauga izvoarele mezotermale de sub Magura Codlei si de la Hoghiz (izvor carstic)
Turismul este un factor de baza in economia judetului. In ansamblul miscarii turistice din Romania, judetul Brasov ocupa locul II (dupa judetul Constanta), ca numar de structuri de cazare si numar de locuri de cazare oferite, constituind cea mai importanta si frecventata zona sub aspectul turismului cu caracter montan, concentrand totodata o mare diversitate de obiective turistice. Brasovul, atestat documentar in 1235, este o destinatie preferata de turisti deoarece pastreaza si astazi un patrimoniu cultural de exceptie: Biserica Neagra, renumita in toata Europa ca fiind cea mai mare constructie in stil gotic din sud-estul Europei, Biserica Bartolomeu, una dintre cele mai vechi cladiri in stil romanic, Biserica Sf. Nicolae si Prima Scoala Romaneasca din Schei.


Fisiere în arhivă (1):

  • Analiza socio economica a Regiunii Centru.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

http://statistici.insse.ro:8077/tempo-online/#/pages/tables/insse-table
https://www.bnr.ro/PublicationDocuments.aspx?icid=9403
http://www.adrcentru.ro/wp-content/uploads/2018/07/Capitolul-2.-Analiza-socioeconomica_ye9t6s.pdf
http://www.adrcentru.ro/prezentare-regiunea-centru/
http://elemzo.hargitamegye.ro/wp-content/uploads/2016/11/AnalizaSiStrategie_20161012.pdf
https://ro.wikipedia.org/wiki/Covasna
https://covasna.insse.ro/despre-noi/despre-judetul-covasna/
https://ro.wikipedia.org/wiki/Jude%C8%9Bul_Bra%C8%99ov
https://www.kvmt.ro/_f/jelentesek_tanulmanyok/Anexa_Planul%20Potsa_Strategie_Covasna.pdf
https://sibiucity.ro/ro/10_motive
http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Jude%C5%A3ul_Mure%C5%9F


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!