Analiza surselor de finanțare ale întreprinderii OMV Petrom SA

Cuprins proiect Cum descarc?

I. Prezentarea generala a intreprinderii
I.1. Cadrul general de organizare si desfasurare a activitatii
I.2. Piata si concurenta
II. Structura surselor de finantare
II.1. Descrierea surselor de finantare 
II.2.Evolutii in structura surselor de finantare a intreprinderii 
III. Analiza capitalului propriu si a factorilor de influenta
III.1. Structura capitalurilor proprii
III.2. Analiza evolutiei structurii capitalurilor proprii si a principalilor factori de influenta
IV. Analiza resurselor imprumutate 
IV.1. Structura resurselor imprumutate
IV.2. Analiza evolutiei structurii resurselor imprumutate si a principalilor factori de influenta
V. Concluzii
VI. Bibliografie


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
In urma cu apropximativ 160 de ani, Romania a inceput productia si rafinarea titeiului, fiind una dintre primele tari din lume care produce titeiul. Aceasta ajungand sa fie printre cei mai mari producatori la inceputul secolului al XX-lea.
Intreprinderea OMV Petrom S.A. este una dintre cele mai mari companii de petrol si gaze din Romania in acest moment, avand activitati atat in sectorul de exploatare, dar si in cel de productie. De asemenea, aceasta este printre cele mai importante companii din Romania care furnizeaza energie electrica.
OMV Petrom S.A. este prezentata sub doua brand-uri: OMV, liderul de pe segmentul premium care are origine austriaca, sediul fiind la Viena, si Petrom cu cetatenie romana, care este liderul pe piata in ceea ce priveste raportul calitate-pret. Aceasta companie detine 798 de statii de distributie acoperind Romania, Serbia, Moldova si Bulgaria, oferind o gama completa de produse si servicii calitative.
In 1857 a debutat fascinanta calatorie a industriei de titei si gaze in Romania, fiind prima tara care a raportat productia de titei si care a avut prima rafinarie din Europa, construita langa Ploiesti. Inainte de Primul Razboi Mondial, aceasta industrie a primit investitii straine, aproape 75% din capitalul de investitii a fost german, olandez si britanic, in timp ce capitalul romanesc avea o pondere de 8%.
In Epoca comunista, perioada 1947-1989, toate companiile petroliere au fost nationalizate la sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial, activele acestora fiind exploatate de Sovrom Petrol, companie detinuta de Rusia si statul roman. Insa, dupa revolutie, Romania a inceput sa fie o economie de piata, astfel incat toate activitatile de productie si exploatare din Romania au fost preluate de Compania Romana de Petrol, o companie de stat. Aceasta s-a confruntat in continuare cu lipsa investitiilor si interferentele politice. In anul 1997, aceasta societate si-a schimbat numele devenind ,,Societatea Nationala de Petrom S.A." care detinea inca doua rafinarii -  Arpechim si Petrobrazi.
In anul 2001, Societatea Nationala a Petrolului a fost listata la Bursa de Valori Bucuresti, iar in anul 2004 se aliaza cu compania austriaca OMV, care a achizitionat 51,01% din actiunile SNP, formand numele OMV Petrom ce le-a asigurat romanilor dreptul la numeroase resurse, de la electricitate la combustibili. De-a lungul anilor, compania a trecut printr-un proces de reorganizarea si a beneficiat de investitii majore ( aprox. 13,5 mld. euro in 2005 si 2017), ajungand ca in prezent sa fie considerata una dintre cele mai solidee si moderne companii din intreaga lume.
Capitolul I. Prezentarea generala a intreprinderii
I.1. Cadrul general de organizare si desfasurare a activitatii
Compania OMV Petrom S.A., cu codul unic de inregistrare 1590082, cod CAEN 0610, cod Registrul Comertului J40/8302/1997, sediul central pe Strada Corarilor, nr. 22, Cladirea Infinity, etaj 1, oval B, sector 1, cod postal 013329, Bucuresti, Romania, domeniul de activitate fiind extractia petrolului brut.
OMV Petrom este una dintre cele mai mari companii din Romania ce furnizeaza energie din Romania si Sud-Estul Europei. Aceasta reprezinta un lant valoric al energiei de la producerea carburantilor, sonde care produc titei si gaze, pana la energie electrica.
Activitatea acestei companii este divizata in trei mari segmente: Upstream, Downstream Oil si Downstream Gas.
In segmentul Upstream, compania desfasoara activitati de exploatare si productie de titei si gaze naturale in Romania, dar si in Kazahstan. In momentul in care care este rafinata, productia societatii poate asigura carburanti pentru aproximativ 56 de milioane de plinuri de autoturisme, iar productia de gaze poate acoperi aproximativ 40% din cererea de pe piata din Romania. Compania opereaza 193 de zacaminte comerciale de petrol si gaze onshore si offshore, incluzand atat zacaminte aflate in productie de zeci de ani, cat si zacaminte descoperite recent. Acestia doresc ca prin cresterea ratei de recuperare a rezervelor sa deblocheze resursele suplimentare si sa ajunga la intregul potential al zacamintelor. 
Dorinta de a extinde operatiunilor Upstream in regiune au in vedere valorificarea unor sinergii cu operatiunile deja existente si cresterea bazei acesteia de rezerve.
In segmentul Downstream Oil, intreprinderea opereaza rafinaria Petrobrazi, care poate acoperi consumul anul a 3 milioane de masini, si desfasoara operatiuni de comercializare in Romania si in vecinatate. Modelul de business integrat al acestei companii le permite sa maximizeze valoarea adaugata a productiei de titei din Upstream si sa furnizeze produse si servicii de calitate, reteaua lor de distributie cuprinzand 793 de benzinarii (in decembrie 2019).
Divizia acestora de business-to-business acopera domeniile: industrial, carburanti de navigatie maritima, carburanti de aviatie si carburanti angro.
In segmentul Downstream Gas, OMV Petrom se ocupa cu productia de titei si gaze (de 55 de milioane de bep in anul 2019), fiind un jucator important pe pietele regionale de carburanti, gaze si electricitate. Aceasta este un furnizor de incredere pentru afaceri, oferind solutii personalizate de furnizare a gazelor naturale si a electricitatii pentru peste 55- de milioane de companii din Romania.


Fisiere în arhivă (1):

  • Analiza surselor de finantare ale intreprinderii OMV Petrom SA.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

https://www.bvb.ro/
http://www.consiliulconcurentei.ro/wp-content/uploads/2020/01/raport_final_site_cc-1.pdf
https://www.bvb.ro/FinancialInstruments/Details/FinancialInstrumentsDetails.aspx?s=SNP
https://www.bvb.ro/Bilanturi/SNP/SNP_A_2016.pdf
https://www.bvb.ro/Bilanturi/SNP/SNP_A_2017.pdf
https://www.bvb.ro/Bilanturi/SNP/SNP_A_2018.pdf
https://www.bvb.ro/Bilanturi/SNP/SNP_A_2019.pdf
https://www.omvpetrom.com/ro


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!