Analiza utilizării potențialului uman, studiu de caz - MoldAgrotehnica SA

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitolul I Aspecte conceptuale generale
1.1 Definirea si prezentarea rolului potentialului uman in intreprindere
1.2 Prezentarea principalilor indicatori utilizati
Capitolul II Analiza utilizarii potentialului uman la SA MOLDAGROTEHNICA 
2.1. Prezentarea general a firmei 
2.2 Dimensiunea si stabilitatea efectivului de personal
2.3 Utilizarea timpului de munca
2.4. Eficienta utilizarii potentialului uman
BIBLIOGRAFIE


Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul I Aspecte conceptuale generale
1.1. Definirea si prezentarea rolului potentialului uman in intreprindere 
Notiunea de resursa umana (la nivel macro) se refera la persoana ce poate desfasura activitatile respective prin creativitate, capacitate de initiativa, mentalitati, traditii, deprinderi etc. Rresursa umana se considera ca fiind o categorie a resurselor economice, care sintetizeaza ,,potentialul" de munca al unei entitati (tari, zone geografice, institutii, organizatii etc.)
Resursa umana se apreciaza din doua puncte de vedere (doua grupe de indicatori):
- cantitativ: populatie activa disponibila, populatie activa, populatie in varsta de munca, populatia apta de munca etc. (se calculeaza in marimi absolute si relative).
- calitativ: nivelul de instruire, starea de sanatate, ponderea diferitelor categorii profesionale in total, categoria de varsta etc. 
Notiunea de resursa umana in intreprindere reprezinta totalitatea salariatilor unei organizatii, exprimata prin aceeasi indicatori cantitativi si calitativi. Astfel, putem spune ca resursa umana este o resursa cu totul speciala, alcatuita din personae- salariati, care genereaza factorul de productie -  munca.
Importanta resursei umane a intreprinderii denota faptul ca oamenii, cu experienta si cunostintele lor constituie resursa cea mai pretioasa de care dispune intreprinderea dar si cea mai dificil de administrat. Sub influenta anumitor conditii economice si social-culturale, functiunea de personal a cunoscut trei etape in evolutia sa: Cea a anilor 50 si marcheaza caracterul administrativ al functiunii limitata numai la operatiuni de control ale sefului de personal. Etapa anilor 60, in care functiunea de personal a cunoscut o largire a orizontului la nivelul de gestiune de personal cu un director de personal si participarea sa la deciziile strategice ale intreprinderii. Etapa anilor 80 se continua si astazi; este o etapa in care, in cadrul functiunii de personal se pune accent pe cresterea potentialului uman si pe relatiile sociale din interiorul intreprinderii. Deciziile ce se iau in legatura cu resursele umane ale intreprinderii au o importanta deosebita prezentand un dublu caracter economic si social. Functia de personal in acceptiunea sa moderna de gestiunea resurselor umane este axata pe doua mari grupe de probleme:- evaluarea resurselor umane,- administrarea resurselor umane.
In esenta, eficienta utilizarii potentialului uman al unei firme poate fi abordata din doua unghiuri diferite: O prima abordare in sens restrans, in functie de eforturile nemijlocite implicate de functionare si perfectionare a sistemului de management si efectele directe tot la nivelul sau. Prin compararea celor doi termeni se obtine o evaluare a eficientei managementului resurselor umane limitata doar la consecintele sale directe, nemijlocite. A doua optica are in vedere eficienta managementului resurselor umane in sens larg, determinata in functie de eforturile si rezultatele ocazionate de functionarea organizatiei, in ansamblul sau. Premisa pe care se bazeaza aceasta abordare rezida in tratarea managementului nu in sine, ci ca un mijloc esential -  dar nu chiar cel mai important -  al functionalitatii si profitabilitatii firmei.
Indiferent de varianta utilizata, eficienta utilizarii potentialului uman imbraca, din punct de vedere al modului de exprimare si comensurare doua forme: cantitativa si calitativa.
In timp ce metodele cantitative analizeaza elementele diverse, referitoare la firma ca ansamblu, metodele calitative, care utilizeaza instrumente de investigatie diferite, au ca unitate de analiza individul sau eventual grupul de indivizi. Eficienta cuantificabila are in vedere exprimarea si comensurarea cantitativa, sub forma valorica, de regula, a inputurilor si outputurilor firmei. Eficienta necuantificabila se refera la acele aspecte functionale, de ordin calitativ, privitoare in special la factorul uman, comportamental si interactiunile sale. La nivelul actual de dezvoltare a stiitei sunt inca necomensurabile sau masurabile direct, prin metode cantitative, facandu-se insa apel, tot mai frecvent la metode calitative prin care se pot analiza indirect performantele economice ale firmei.
1.2 Prezentarea principalilor indicatori utilizati
Datorita conditiilor actuale ale economiei, procesului de reforme structurale ale entitatilor comerciale, indiferent de pozitia lor ierarhica, aceste entitati trebuie sa isi intensifice tot mai mult eforturile in ceea ce priveste participarea lor directa la utilizarea si dezvoltarea resurselor umane, constienti fiind de influenta acestora asupra succesului organizatiei. Aparitia unor mecanisme care sa asigure adaptarea rationala a numarului si structurii resurselor umane la necesitatile intreprinderii a fost determinata de ideea unei utilizari eficiente a acestora. Performanta intreprinderii, forta si capacitatea acesteia de a raspunde cerintelor si reactiilor pietei sunt dependente de gradul de asigurare cu resurse umane, materiale si financiare, precum si de eficacitatea folosirii lor.
Din punct de vedere economico-financiar, analiza eficientei resurselor umane se realizeaza pe baza a doi indicatori, si anume: productivitatea muncii si profitul pe un salariat.


Fisiere în arhivă (1):

  • Analiza utilizarii potentialului uman, studiu de caz - MoldAgrotehnica SA.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Rotila A., Analiza economico-financiara aprofundata, note de curs in format electronic,
2019
2. Petrescu, Silvia, Performanta si risc in afaceri: concept, metode, aplicatii, Editura
Universitatii ,,Al. I. Cuza, Iasi, 2012;
3. Prunea, Petru, Riscul in activitatea economica. Ipostaze. Factori. Modalitati de reducere,
Editura Economica, Bucuresti, 2003;
4. Isfanescu A., Robu V., Hristea A., Vasilescu C., Analiza economico- financiara // http://www.ase.ro/biblioteca1.asp=20
5. http://www.moldagrotehnica.md/world.php


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!