Antreprenoriatul și fondurile europene. Programe Start-Up în România

Cuprins proiect Cum descarc?

Rezumat 3
Introducere 3
1. Antreprenoriatul - noțiuni teoretice 4
2. România și fondurile europene. 5
2.1 Fondurile ESI și Programul Operațional CAPITAL UMAN 5
2.2 România Start-Up Nation și România Start-Up Plus - analiză comparativă 6
2.2.1 Axa prioritară, prioritatea de investiții, obiectivele specifice ale programului operațional 6
2.2.2 Tipul apelului de proiecte 6
2.2.3 Activitățile/acțiunile sprijinite în cadrul apelului 6
2.2.4 Tipuri de solicitanți și parteneri eligibili în cadrul apelului 14
2.2.5 Durata proiectului 15
2.2.6 Grupul țintă al proiectului 15
2.2.7 Indicatorii aplicabili proiectului 16
Avantaje și dezavantaje. Start-Up Nation vs Start-up Plus 17
Concluzii 19
Bibliografie 20


Extras din proiect Cum descarc?

Rezumat
Termenul de antreprenoriat a inceput sa fie folosit de economisti in secolele XVIII-XIX, suprapunandu-se cu perioada Revolutiei Industriale. Antreprenoriatul reprezinta procesul prin care indivizi sau grupuri mobilizeaza o serie de resurse cu scopul de a exploata si valorifica oportunitatile de afaceri identificate in mediul inconjurator.
Asadar, un antreprenor este un agent economic cu un comportament activ, care isi asuma riscuri financiare pentru a dezvolta proiecte noi care ii aduc profit.
Inițierea unei afaceri nu este un proces ușor, în special atunci când nu avem resurse financiare suficiente. În acest sens, viitori antreprenori pot beneficia de programele start-up inițiate pentru stimularea antreprenoriatului. Astfel, prezenta lucrare presupune analiza caracteristicilor și cerințelor a două programe start-updin România, identificarea principalelor diferențe, avantaje și dezavantaje ale acestora. Este important să înțelegem că beneficierea de o astfel de finanțare presupune respectarea unor cerințe exprese șiasumarea unor responsabilități.
Cuvinte cheie:antreprenoriat, fonduri ESI, Start-upNation, Start-up Plus;
Introducere
Antreprenorii pot fi considerați motorul unei economii. Ei sunt cei care creează o mulțime entități care l-a rândul său generează noi locuri de muncă, stimulează competitivitatea pe piață, promovează inovarea și dezvoltarea. Chiar și cele mai mari corporații multinaționale au pornit de la o simplă idee care prin muncă și efort, perseverență și răbdare au reușit să se afirme pe piață, și, mai mult decât atât, să se dezvolte într-un mod spectaculos.
Pornind de la această ideea, am ales să efectuez o cercetare a posibilității creării unui start-upîn România. Motivul alegerii temei este interesul tinerilor pentru mediul antreprenorial și dorința acestora de a-și iniția propria afacere. Astfel, scopul prezentei lucrări este analiza a2 programe start-updin România pentru identificareacriteriilor ce trebuie respectate în sensul atragerii de fonduri de finanțare a unui plan de afaceri. Rezultatele acestei cercetări vor fi foarte utile tinerilor absolvenți, precum și oricărei persoane care dorește să își inițieze o afacere proprie. În cadrul lucrării sunt prezentate, în paralel, criteriile ce trebuie respectate, fapt ce permite o identificare rapidă a avantajelor și dezavantajelor oferite de ambele programe, în scopul identificării celui mai potrivit.
Obiectivele prezentei lucrări sunt:
- prezentarea termenului de antreprenoriat
- definirea noțiunii de fonduri europene
- analiza programului Start-UpNation
- analiza programului Start-Up Plus
- identificarea principalelor avantaje și dezavantaje a programelor 
- formularea concluziilor în urma efectuării analizei 
Lucrarea este structurată în două părți. Prima parte prezintă termenul de antreprenoriat și antreprenor. Totodată, face referire la importanța antreprenoriatului în cadrul unei economii. 
A doua parte a lucrării prezintă o analiză comparativă a programelor Start-UpNation și Start-Up Plus. Principalele criterii abordate sunt:
- axa prioritară, prioritatea de investiții, obiectivele specifice ale programului operațional
- tipul apelului de proiecte
- activitățile/acțiunile sprijinite în cadrul apelului 
- tipuri de solicitanți și parteneri eligibili în cadrul apelului
- durata proiectului
- grupul țintă al proiectului
- indicatori aplicabili proiectului 
De asemenea, după prezentarea acestor criterii au fost identificate principalele avantaje ale celor 2 programe și asemănările și deosebirile acestora.
Principalele concluzii aferente cercetării efectuate sunt prezentate la secțiunea Concluzii.
Antreprenoriatul - noțiuni teoretice
În zilele noastre, în majoritatea țărilor din lume, se pune accent din ce în ce mai mare pe sprijinirea dezvoltării antreprenoriale, deoarece dezvoltarea și creșterea economică a țării depind în mare măsură de dezvoltarea antreprenorială, care se concentrează în principal pe IMM-uri.
Astfel, antreprenoriatul este considerat un factor ce stimulează creșterea economică și inovarea.Totodată, este văzut și ca un proces prin care noile cunoștințe sunt transformate în produse și servicii. „Antreprenoriatul poate contribui la generarea de noi locuri de muncă, la crearea unei piețe libere competitive, inovatoare, contribuind, prin urmare, la vitalitatea economică a unei țări sau a unei regiuni” . Importanța antreprenoriatului constă în inovarea, dezvoltarea, progresul pe care îl aduc cu sine noile entități create, elemente importante ale dezvoltării economice. 
Antreprenorii au un rol important în orice economie. Aceștia își utilizează competențele și abilitățile necesare pentru efectuarea unor previziuni asupra unor produse sau servicii noi necesare pe piață. Un antreprenor care și-a asumat riscul creării unui start-up și a știut cum să își gestioneze activitatea, va avea succes. De obicei un antreprenor este văzut ca ca un inovator. Principalele abilități ale unui antreprenor sunt inovarea și capacitatea de a fi creativ, de a genera noi idei. La fel, un antreprenor trebuie să fie și un leader capabil să își creeze o echipă unită pentru a atinge obiectivele propuse. 
„În ultimii ani, țările Uniunii Europene au alocat în mod constant resurse pentru a începe și a sprijini noi afaceri. Inițierea de noi afaceri (start-up-uri) se manifestă în economie printr-o multitudine de forme care se reflectă atât în bunăstarea economică, cât și în reducerea inechităților sociale” . Existența antreprenoriatului duce la apariția oportunităților de afaceri, deschide noi orizonturi și susține descoperirea de noi produse și servicii care vor fi exploatate pentru a asigura sustenabilitatea societății în ansamblu.


Fisiere în arhivă (1):

  • Antreprenoriatul si fondurile europene. Programe Start-Up in Romania.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Anichiti A., Butnaru G. I, 2020, „Perceptions on entrepreneurial start-upintentusing a studybased on global entrepreneurship monitor data: evidencefrom Romania”, http://www.ecoforumjournal.ro/index.php/eco/article/view/1081
2. State M., Boghean C., 2020, „The dymanics of newenterprisescreated in Romania”, http://annals.seap.usv.ro/index.php/annals/article/view/1257/1002
3. Start-UpNation - Ghidul Solicitantului 
4. Start-Up Plus - Ghidul Solicitantului 
5. https://mfe.gov.ro/
6. https://ec.europa.eu/info/index_ro
7. https://www.fonduri-structurale.ro/


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 6€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!