Aparitia si Dezvoltarea Bancilor Romania

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Introducere. 2
2. Aparitia si dezvoltarea bancilor in Romania. Tendinte in evolutia acestora.3 
2.1 Notiuni teoretice.3
2.2 Studiu de caz .5
4. Concluzii.21
5. Bibliografie.22


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Justificarea economica si financiara a bancilor este data mai ales de redistribuirea in economie a capitalurilor temporar disponibile catre activitatea economica si de servicii, cu ajutorul unor instrumente si tehnici specifice.
Rolul bancii este de prim plan in economie, si in societate, deoarece aceasta favorizeaza tranzactiile comerciale in interiorul si exteriorul unei tari, asigura efectuarea platilor si a schimbului valutar. De asemenea, banca permite realizarea investitiilor, fie prin participarea directa la finantarea acestora, fie prin plasamentul si gestiunea economiilor banesti.
Bancile, ca institutii de credit specializate in operatiuni monetare, mobilizeaza economii si le canalizeaza pentru investitii productive, obiectul lor de activitate principal fiind gestionarea acestora in scopul maximizarii profiturilor si minimizarii riscurilor, in conditiile de respectare a restrictiilor reglementare. 
Bancile din Romania trebuie sa stabileasca in mod clar care le sunt clientii actuali si potentiali, cum se pozitioneaza fata de acestia, catre ce zone comerciale se orienteaza si modul in care comunica cu pietele. In acest sens gestionarea relatiei cu clientii reprezinta factorul esential al calitatii ofertei bancare si trebuie sa conduca la mentinerea unor relatii optime intre banca si clienti.
Pentru orice banca este vital ca produsele si serviciile pe care le ofera sa fie prezentate pe piata cu succes, pentru a se atinge obiectivele de crestere si dezvoltare ale bancii si , implicit, ale sistemului bancar. 
In epoca contemporana locul si rolul bancilor in economie este strans legata de calitatea lor de intermediar principal in relatia economii - investitii, relatie hotaratoare in cresterea economica.
Bancile s-au afirmat esential ca institutii monetare, ca intermediari monetari, a caror caracteristica esentiala e posibilitatea de a pune in circulatie creante asupra lor insesi care sporesc masa mijloacelor de plata, volumul circulatiei monetare.
Emisiunea de bancnote, functia initial deschisa tuturor bancilor si restransa ulterior numai la banca de emisiune reprezinta forma principala a creatiei monetare si cadrul primordial prin care are loc expansiunea masei monetare.Caracteristica semnificativa a acestor intermediari este transformarea activelor nemonetare in moneda.
Cuvinte cheie:
o banca
o evolutia bancilor
o banca comerciala
o universalizare si specializare
Aparitia si dezvoltarea bancilor in Romania.
Tendinte in evolutia acestora
Capitolul I: Notiuni teoretice
Banca este o institutie financiara care are ca obiect principal de activitate atragerea de depozite si acordarea de credite. Bancile sunt organizate sub forma unei societati comerciale pe actiuni si isi desfasoara activitatea sub supravegherea bancii centrale.
Structura retelei unei institutii de credit se compune din urmatoarele:
o centrala
o sucursale
o filiale
o agentii
Sucursalele, filialele si agentiile sunt unitati operationale ale institutiei de credit si sunt intr-o legatura directa cu clientii acesteia (persoane fizice si persoane juridice). Organizarea si conducerea unei banci se stabilesc prin actul constitutiv al acesteia si in concordanta cu legislatia comerciala si cea bancara. Centrala instutiei de credit coordoneaza activitatea sucursalelor, filialelor si agentiilor si supravegheaza punerea in aplicare a normelor, regulamentelor si legilor bancare.
Sistemul bancar este structurat in general pe doua nivele :
o primul nivel cuprinde o singura entitate - Banca Centrala a Statului (sau nationala) cu atributii privind politica monetara, valutara, de credit si de plati, precum si cu atributii in materia autorizarii si supravegherii (prudentiale) bancare. 
Banca Centrala este, de regula, singura institutie autorizata sa emita moneda. Aceasta raspunde Guvernului sau direct Parlamentului si este o institutie non-comerciala.
o al doilea nivel cuprinde, in principal, bancile specializate, institutii autorizate sa desfasoare activitati de atragere de depozite si de acordare de credite in nume si in cont propriu.
Cel mai important segment al bancilor specializate este constituit de bancile comerciale. Acestea dispun de o numeroasa retea de agentii care ofera prin servicii bancare direct populatiei sau intreprinderilor. Bancile de investitii, spre deosebire de cele comerciale actioneaza preponderent pe piata financiara si nu interactioneaza direct cu populatia. In randul bancilor specializaze se incadreaza si bancile de credit ipotecar sau casele de economii pentru domeniul locativ, care ofera credite ipotecare pentru locuinte persoanelor fizice sau juridice


Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Violeta Elena Dragoi, Gestiune Bancara, Editura Valahia University Press, Targoviste, 2013
2. Elena Violeta Dragomir Dragoi, Managementul performantelor bancare, Editura Bibliotheca, Targoviste, 2007
3. www.bancatransilvania.ro 
4. www.bnr.ro 
5. www.wikipedia.ro


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!