Apariția și evoluția asigurărilor sociale pe plan interna

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitolul 1. Aparitia asigurarilor sociale pe plan international 3
1.1 Conceptul si aparitia asigurarilor sociale 3
1.2 Aparitia asigurarilor sociale in Germania 4
1.3 Aparitia asigurarilor sociale in Marea Britanie 5
1.4 Decizii luate la nivel mondial in privinta asigurarilor sociale 7
Capitolul 2. Asigurarile sociale in prezent pe plan international. 9
2.1 Sistemul asigurarilor sociale in Germania. 9
2.2 Sistemul asigurarilor sociale in Marea Britanie. 10
2.3 Sistemul asigurarilor sociale in Statele Unite. 10
Concluzii 11
Bibliografie 12


Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul 1. Aparitia asigurarilor sociale pe plan international
1.1 Conceptul si aparitia asigurarilor sociale
Politicile sociale nu sunt reprezentate doar de studii realizate asupra societatii sau a problemelor acesteia cum ar fi saracia, inegalitatea, discriminarea, somajul, marginalizarea, etc, ci presupune studierea unor mecanisme ce sunt capabile sa genereze un remediu acestor probleme, iar prin aplicabilitatea lui sa fie atinsa bunastarea. Prin urmare, inclinatia acestui studiu este de a crea structuri institutionale care sa implementeze anumite programe ce au menirea de a furniza si sustine bunastarea. 
Securitatea sociala au reprezentat si reprezinta un aspect major in domeniul politicii sociale, prezentand o preocupare constanta in majoritatea statelor moderne. Luand nastere in primele decenii ale secolului XIX-lea in cateva tari, a devenit foarte rapid un factor esential in viata a miliarde de persoane de pe intreg globul. Obiectivul principal al asigurarilor sociale este acela de "a asigura sprijin comunitar sau colectiv acelor persoane aflate intr-o imprejurare din cauza careia sunt lipsiti, temporar sau permanent, de resurse suficiente pentru subzistenta sau ingrijire medicala de baza". 
Inainte ca revolutia industriala sa se produca, protectia sociala a fost realizata de catre biserici prin asistenta si acte de caritate. Un conflict intre biserica si regalitate a determinat in Anglia in anul 1601 asumarea statului in rolul caritabil, prin intermediul legii saraciei, ce reglementa asigurarea asistentei bolnavilor si a celor infirmi. Aceasta prevedere presupunea realizarea unei impozitari pentru sa se poata finanta activitati de ajutorare si infiintarea de pomicole pentru adapostirea celor sarmani. Aceasta lege a fost in esenta atat generoasa cat si dura deoarece ea recunostea datoria guvernului ce trebuia sa asigure bunastarea sarmanilor si dura prin faptul ca societatea i-a privit pe acestia ca fiind persoane extrem de nedorite , tratandu-i in consecinta.
Modalitatea traditionala prin care au fost sustinuti saracii in mai multe societati a fost caritatea. Aceste activitati au fost sustinute si incurajate de confesiunile religioase prin realizarea unor actiuni ce prevedeau colectarea si distribuirea de bunuri si alimente persoanelor sarace.
1.2 Aparitia asigurarilor sociale in Germania
In Germania, legea saracilor de la oras dateaza din anul 1520, urmand ca in anul 1530 sa se extinda in toate comunitatile prin impunerea unor taxe populatiei pentru sustinerea populatiei sarace. 
Demararea primului program obligatoriu privind asigurarile sociale la nivel national a fost realizata in Germania, Otto von Bismarck fiind cancelarul la acea vreme, au fost implementate urmatoarele : in anul 1883 Asigurari pentru sanatate in urma careia atat angajatorii cat si angajatii erau obligati sa contribuie la fonduri, in 1884 Compensatii pentru muncitori functionand din fondurile ce au fost create pe baza contributiilor angajatilor , urmand ca in anul 1889 sa fie introduse Pensii pentru varsta inaintata si invaliditate, ce obliga muncitorii din domenii precum comert, agricultura dar si din industrie sa contribuie la un fond pentru a putea avea un venit in momentul in care nu vor mai putea lucra datorita varstei inaintate. Scopul acestor politici bismarckiene au implicat introducerea sistemului de asigurari sociale ca urmare a nemultumirii poporului muncitor din Germania ce se afla in permanenta expusi si deschisi la saracie in urma pierderii locurilor de munca, astfel sistemul implementat de sociale ce obliga atat angajatorii si asiguratii sa contribuie la alimentarea fondurilor asigura plata oamenilor in caz de boala, accidente, vaduvie sau varsta inaintata. La scurt timp, acest program a fost preluat si implementat in tari precum Austria si Ungaria. Pe teritoriul Uniunii Europene implementarea asigurarilor sociale a fost o adevarata provocare, deoarece au existat mereu dezbateri si contraziceri intre sustinatorii celor doua sisteme: sistemul voluntar ca asigurari de subzistenta si sistemul public obligatoriu. 
Principalele scheme generale privind asigurarile sociale au fost implementate in Germania avand trei precedente.
Prima fiind vechiul sistem privind colectarea taxelor, prin intermediul unei bresle, prin care fiecare membru ce apartinea unei activitati specifice avea obligatia de a contribuii la un fond la intervale regulate. La inceput acest fond avea ca scop plata spitalizarii, cheltuieli cu inmormantarea, pentru hrana, pentru varstnici si handicapati. Ulterior aceste taxe au devenit permanente si statutare. 
Al doilea precedent a fost constituit prin Ordonanta din Prusia anului 1810 ce a impus ca stapanii-mestesugarii obligativitatea de a-si asigura lucratorii ca in eventualitatea imbolnavirii acestora sa beneficieze de ingrijiri medicale . Incepand cu anul 1849, legea permitea solicitarea atat a angajatorilor cat si a angajatilor pentru contribuirea la fondurile de ajutoare urmand ca in anul 1854 minerii sa fie constransi sa fie asigurati din punct de vedere medical dar si impotriva accidentelor.
Al treilea aspect reprezinta obligativitatea legala prin care angajatii sa plateasca daune pentru accidentele ce au fost cauzate in urma neglijentei.
Din anul 1888, Austria a implementat o parte din proiectul german, in 1893 sistemul a fost preluat si de catre Italia urmand ca in anul 1901 sa fie introdus si in Suedia si Olanda.


Fisiere în arhivă (1):

  • Aparitia si evolutia asigurarilor sociale pe plan interna.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Asigurari sociale , Gabriela Cristina Frentiu, Editura Universal Juridic, 2011;
2. ASE, Bazele teoretice ale aparitiei si dezvoltarii asigurarilor sociale
www.biblioteca .ase.ro;
3. www.nasi.org;
4. www. mmuncii.ro;
5. www.ssa.gov;


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!