Aplicarea Legii Sarbanes-Oxley in Sistemul Anglo-Saxon de Guvernanta Corporativa - Cazul Companiei Procter&Gamble

Extras din proiect Cum descarc?

Aplicarea legii Sarbanes-Oxley in sistemul anglo saxon de guvernanta corporativa- cazul companiei Procter&Gamble
Sistemul anglo saxon de guvernanta corporativa
Printre tarile adepte modelului anglo saxon se pot aminti: Marea Britanie, SUA, Australia.
Scurt istoric
Inainte de anii 1980, guvernarea corporativa americana era foarte diferita de cea de azi, directorii executivi detineau parti neinsemnate din pachetul de actiuni al firmei, stimularea lor fiind facuta prin masuri traditionale de performanta: volumul vanzarilor sau cresterea profiturilor, in timp ce conducerea firmei si nici actionarii nu se implicau prea activ in activitatea firmei.
In anii 1980, lucrurile au luat o intorsatura pozitiva, valul de preluari a trezit un pic managementul si mai ales actionarii companiilor, creandu-se un raspuns al pietelor de capital la deficienta guvernarii corporative. 
Astazi, chiar daca exista o reabilitare a achizitiilor, speculatorii si preluarile ostile nu mai sunt atat de frecvente datorita poate a beneficiilor proprii obtinute de actionari si manageri din urma acestor tranzactii. Insa, sfarsitul anilor 2000 aduce activitatea speculatorilor de active corporative pe piata britanica, datorita ingustarii marginilor de profit ale oligatiunilor, subevaluarii activelor si ignorarii de catre investitori a companiilor de marime mijlocie.
Observand succesul pietei americane, al pietei de capital, tari ca Germania si Japonia, care aveau un sistem de guvernare corporativa prin interventie au inceput sa isi orienteze sistemul de guvernare corporativa mai aproape de cel al Statelor Unite, adica spre un sistem anglo saxon.
Analizand insa sistemul german de guvernare corporativa, putem sesiza particularitati combinate cu cele ale sistemului american, dar si elemente complet diferite datorate complexului de imprejurari, culturii corporationale, valorilor culturale, modelelor de raportare si armonizare interna-contabila si legislativa, a problemelor intalnite si modalitatilor legale de solutionarea acestora.
Pornind de la descrieri primare a celor doua sisteme anglo-saxon si de interventie, se va dezbate posibilitatea de integrare si armonizarea a utilizarii unui mod comun de operare in contextul colaborarii pe acest plan la nivel european. Astfel, daca am porni de la faptul ca Europa Continentala este dominata de corporatii globale familiale (Peugeot-Franta, Quandts (BMW)- Germania, Agnellis-Italia etc) in timp ce in Marea Britanie si SUA familia are o putere virtual absenta in detinerea marilor corporatii globale, vom observa ca cel mai frecvent motiv citat care sta la baza acestei dispersii sunt reglementarile legislative din aceste zone. De exemplu, Marea Britanie detine un sistem legislativ de protectie a investitorilor minoritari deosebit de riguros, cel mai clar exemplu rezida in frecventele preluari de firme, codul preluarilor de firme (takeover code) solicita firmelor care preiau alte firme sa ofere tuturor actionarilor companiei tinta acelasi pret pe actiune. Un alt astfel de cod care poate fi amintit este codul Cadbury .
Practica, sau nevoia de integrare au demonstrat ca o aplicare consistenta a politicilor de armonizare legislativa, dar si contabila , a modelelor de raportare a activitatii corporatiilor in contextul unor valori culturale diferite si nuantate mai cu seama de factori tehnici si politici reprezinta o provocare importanta in a fi solutionata cel putin in Uniunea Europeana. 
Sursa primara de referinta pentru regulile contabile ale Directivei a Patra din ,,Directivele Legislative ale Companiei" din cadrul UE a fost identificata de Nobes (1983) ca fiind Actul Companiilor Publice Germane (Aktiengesetz) din 1965, prin care regulile de evaluare a activelor in concordanta cu preferinta germanilor pentru colectivism si guvernare a stakeholderilor (insiderilor) au fost impuse in tari cu valori individualiste si cu guvernare corporativa de tip anglo-saxon. De aceea, consecintele acestui proces de armonizare sunt amplu ilustrate de problemele intalnite de Marea Britanie dupa ce ASC (Accounting Standards Committee- Comitetul Standardelor de Contabilitate) a impus revizuirea si implementarea standardelor de evaluarea a activelor conform directivelor incorporate in Actul Companiilor din 1981.
Primul obiectiv al reglementarilor contabile a fost imbunatatirea formularelor de de raportare financiara in sensul facilitarii comparabilitatii acestora prin gasirea unor elemente de standardizare a politicilor contabile, chiar daca exista diferente notabile la orice nivel.
In cazul corporatiilor cotate international, indiferent de tara de origine, situatia armonizarii practicilor si metodelor de contabilizare devine si mai complexa , dar totodata si mai ardenta in contextul unei accelerari de ritm a globalizarii.
Caracteristicile sistemului de guvernare anglo - saxon
In tarile anglo-saxone unde economia de piata a evoluat semnificativ, iar blocajele ivite in procesele de crestere economica au fost de scurta durata, se manifesta un grad ridicat de dispersie a capitalului in cadrul firmelor. Structura actionariatului este dispersata. Populatia se poate implica in acest mod direct, prin achizitionarea de actiuni, in dezvoltarea economiei. Economisirile acestei populatii se pot transforma rapid in investitii pe piata de capital.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aplicarea Legii Sarbanes-Oxley in Sistemul Anglo-Saxon de Guvernanta Corporativa - Cazul Companiei Procter&Gamble.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!