Arhitectura Institutionala a UE

Extras din proiect Cum descarc?

1. PARLAMENTUL EUROPEAN
- Originile PE se regasesc in anii 50 si in tratatele fondatoare. Incepand cu anii 1979 deputatii europeni sunt alesi direct de catre cetatenii pe care-i reprezinta. Alegerile parlamentare au loc la fiecare 5 ani.
- Alocarea locurilor in parlament are la baza o reprezentare degresiva si proportionala a statelor membre. Astfel, statele mici trimit mai multi deputati in PE decat ar trebui daca s-ar lua in considerare strict populatiile statelor respective. 
- Nr. maxim de parlamentari 732, minim 5 si maxim 99 dintr-un stat
- Configuratia actuala a Parlamentului European a fost stabilita prin Tratatul de la Nisa (2000), care contine prevederi referitoare la echilibrul puterii si procesul decizional in cadrul Uniunii, in contextul unei structuri cu 27 de State Membre.
- PE isi desfasoara activitatea in:
o FRANTA - STRASBOURG - sesiuni plenare- SEDIUL PE
o BELGIA - BRUXELLES - reuniunile comisiilor parlamentare si a sesiunilor plenare suplimentare
o LUXEMBURG - serviciile administrative - SECRETARIAT GENERAL 
Pe masura ce procesul de integrare intraeuropeana s-a aprofundat asistam la o crestere graduala a competentelor PE:
- Prin TRATATUL de la LUXEMBURG (1970) - inlocuirea contributiilor statelor membre prin resursele proprii ale Comunitatii a condus la prima extindere a competentelor bugetare ale PE prin tratatul de la L.
- ACTUL UNIC EUROPEAN- a consfiintit rolul PE in anumite domenii legislative si determinat necesitatea consimtamantului PE pentru tratatele de aderare si de asociere;
- TRATATUL de la AMSTERDAM (1997) - a extins procedura de codecizie in cea mai mare parte a legislatiei - PE colegiuitor pe picior de egalitate cu Consiliul.
- TRATATUL de la NISA (2000-2004) - a extins aria procedurii de codecizie in inca sapte domenii prevazute in Tratatul CE:
o Masurile de sustinere a actiunii anti - discriminare a statelor membre
o Anumite masuri pentru eliberarea vizelor
o Masuri vizand cooperarea judiciara in materie civila
o Sustinerea masurilor in domeniul industrial
o Actiunile in domeniul coeziunii economice si sociale
o Reglementari vizand partidele politice la nivel european si in special privind finantarea lor.
ORGANIZAREA ACTIVITATII PARLAMENTULUI EUROPEAN
Presupune 2 etape principale:
- PREGATIREA SESIUNII PLENARE - realizata de diferite comisii parlamentare specializate in domenii speciale ale activitatii UE - Temele supuse dezbaterii sunt de asemenea discutate in grupurile politice.
- SESIUNEA PLENARA - la care pot participa toti deputatii
- Se organizeaza la STRASBOURG, o saptamana pe luna. Parlamentul organizeaza grupuri legislative si adopta amendamente, inainte de a se lua decizie asupra textului in ansamblul sau;
COMPETENTELE ESENTIALE ALE PARLAMENTULUI EUROPEAN:
A) PUTEREA LEGISLATIVA - o imparte cu CONSILIUL UE
- Alegerea sa prin sufragiu direct contribuie la garantarea legimitatii democratice a dreptului european
- Procedura cea mai frecventa pt adoptarea actelor legislative europene este CODECIZIA - actele adoptate prin aceasta procedura sunt comune Parlamentului si Consiliului
- PE examineaza programul de lucru anual al COMISIEI, indica actele care sunt oportune si cere COMISIEI, in virtutea dreptului sau de initiativa legislativa, sa prezinte propuneri.
B) CONTROLUL DEMOCRATIC - PE exercita prin diferite forme control democratic asupra celorlalte institutii europene, mai ales asupra COMISIEI
- El poate refuza sau aproba desemnarea membrilor COMISIEI si este abilitat sa cenzureze COMISIA, in ansamblul ei
- COMISIA este politic responsabila in fata Parlamentului, care poate vota o motiune de cenzura, cerand demisia sa colectiv;
- Parlamentul isi mai exercita controlul asupra COMISIEI verificand rapoartele care-i sunt adresate de catre COMISIE;
- parlamentarii adreseasa frecvent intrebari scrise, orale COMISIEI;
- Supervizeaza lucrarile CONSILIULUI, Presedintele acestuia asista la sesiunile plenare si participa la dezbaterile importante din Parlament.
- Poate exersa o supraveghere democratica prin examinarea petitiilor cetatenilor si prin crearea de comisii temporare de ancheta.
- PE isi aduce contributia la reuniunile europene de nivel inalt. 
C) PUTEREA FINANCIARA - imparte autoritatea bugetara cu Consiliul si poate astfel sa influenteze cheltuielile UE. In conformitate cu procedura, el adopta sau refuza bugetul in totalitatea sa.
o Comisia de control bugetar COCOBU a PE supravegheaza executia bugetara, si astfel in fiecare an presedintele decide sa aprobe sau nu modul in care COMISIA a gestionat bugetul in cursul exercitiului financiar precedent.


Fisiere in arhiva (1):

  • Arhitectura Institutionala a UE.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!