Asigurari de Viata - Unita

Extras din proiect Cum descarc?

CAP. I. INTRODUCERE IN ASIGURIRILE DE VIATI
1.1. Conceptul de asigurare, necesitatea si elementele asigurarii
Fortele distructive ale naturii, accidentele sunt pericole permanente pentru viata omului, integritatea lui corporala si bunurile detinute de acesta. De aceea inca din cele mai vechi timpuri omul a cautat prin orice mijloace sa se protejeze pe sine si propria sa agoniseala, a urmarit sa-si protejeze familia impotriva tuturor pericolelor
Pericolele la care este expus omul sunt generatoare de pagube si de aceea el trebuie sa le cunoasca pentru a se putea pune la adapost de ele si de efectele lor, pentru a putea actiona impotriva lor. Popoarele primitive au invatat sa traiasca in grupuri pentru a se putea proteja si ajuta reciproc. Daca unul dintre capii de familie era ucis, sotia si copiii erau adoptati de ceilalti membrii ai tribului pentru a-si continua viata cat mai normal. Aceasta forma de protectie primitiva a fost in realitate o metodaa foarte timpurie de impartire a pericolului, a riscului, deci de asigurare.
Unele pericole la care sunt expusi oamenii si bunurile lor sunt generate de fenomene ale naturii sau de actiunea distructiva a unora dintre semeni. Dezvoltarea stiintei si tehnicii poate in anumite imprejurari sa provoace accidente care sa avarieze sau sa distruga bunuri materiale, sa afecteze capacitatea de munca sau chair viata oamenilor. Evenimentele inerente vietii cum ar fi decesul, imbolnavirea, accidentele sau somajul sunt de asemenea evenimente pentru urmarile carora oamenii au cautat forme de protectie cat mai adecvate si eficiente.
Pentru combaterea evenimentelor aleatorii, generatoare de pagube, intalnite sub denumirea de riscuri, omul are la indemana mai multe posibilitati : 
- evitarea sau prevenirea riscului - consta in luarea de masuri capabile sa faca imposibila producerea unui anumit risc;
- creearea de rezerve in vederea acoperirii eventualelor pagube pe seama resurselor proprii (fonduri descentralizate ); 
- trecerea riscului asupra altei persoane - se poate realiza in conditiile in care perosana fizica sau juridica este amenintata de un risc oarecare si consimte sa plateasca o suma de bani altei persoane, aceasta angajandu-se sa suporte paguba, respectiv sa plateasca suma asigurata la aparitia riscului asigurat. Aceasta metoda de combatere a riscului se aplica prin constituirea unui fond comun, prin intermediul unei organizatii specializate : asiguratorii.
Fiecare om este constient ca oricat de multa grija am avea in evitarea problemelor cauzatoare de accidente sau in.protejarea sanatatii si vietii noastre nu putem fi niciodata siguri de evitarea riscurilor ce ne ameninta vita sau integritatea corporala. DacI, de exemplu, riscul in cauzI este al unei anumite persoane, pierderea suferitI intr-o astfel de situatie va fi imposibil de evaluat, sentimental vorbind, pentru familie ; totusi pierdera financiarI poate fi redusI sau chiar eliminatI prin aderarea la un produs de asigurare de viatI.
Asiguratorii au existat inca din cele mai vechi timpuri sub forma unor agenti economicicare au cautat au cIutat sI descopere si sI aplice diferite mijloace de protectie impotriva evenimentelor generatoare de pagube la care erau expusi prin activitatea lor de productie si comercializarea, precum si protectia propriei persoane. Aceste mijloace menite sI asigure protectia impotriva unor evenimente generate independent de vointa persoanei expuse riscului se bazeazI pe prevenire, asistentI si prevedere
O definitie de dictionar spune ca asigurarea reprezinta: "un mijloc de asistenta cu caracter social sau comercial ce prevede compensarea financiara pentru efectele negative ale unor evenimente, platile fiind facute din contributiile tuturor membrilor participanti la schema respectiva "1. Din aceasta definitie rezulta caracterul de compensare financiara a asigurarii, pierderea financiara produsa in cazul decesului asiguratului poate fi redusa sau eliminata prin cumpararea unui produs de asigurare. 
Nevoia de acoperire a riscului de deces printr-o asigurare de viata apare datorita grijilor legate de : cheltuielile de inmormantare, protectia financiara a familiei sau a celor dependenti ; achitarea datoriilor (daca asigurarea apare ca o garantie pentru credite) ; alocatia de urmas; alocatia de batranete ; econimisirea pentru eventualele datorii viitoare (studiile copiilor, zestre) ; cheltuieli de spitalizare, ingrijire medicala, compensarea veniturilor in caz de boala sau invaliditate temporara; investitii. Aceste dificultati financiare au caracter permanent sau temporar. Cel mai greu de acoperit sunt cele permanente care se refera la asigurarea unor sume viagere pentru mostenitori, spre deosebire de cele temporare care acopera nevoi cum ar fi repatrierea corpului decedatului asigurat. 
Pe langa motivatiile economice mai sunt si cele psihice, cercetarile psihologice au evidentiat trei mari grupe de motivatii care stau la baza incheierii asigurarilor facultative de persoane : 1. stresul, 2. motivatiile personale, 3. conceptia despre moarte.
Asigurarea de viata poate fi privita :
-din punctul de vedere al societatii ca fiind un mod de transfer a riscului financiar legat de decesul sau piederea sanatatii unei persoane -asupra unui grup de indivizi expusi aceluiasi risc ; toti membrii acestui grup fiind obligati sa participe la constituirea unui fond printr-o cota de participaredin care ulterior la producerea riscului asigurat se vorplati sumele asigurate.
-din punctul de vedere al individului ca o intelegere prin care asiguratul consimte sa plateasca o suma de bani (prima de asigurare), in schimbul careia in cazul producerii riscului asigurat (deces sau supavetuire) acesta sau beneficiarul lui primeste o anumita suma de bani (suma asigurata).
Persoanele pot constitui obiectul asigurarii prin faptul ca asiguratorul garanteaza asiguratului plata sumei asigurate la producerea evenimentului asigurat (deces, boala, invaliditate, supravietuire). Obiectul asigurarii nu trebuie confundat cu obiectul contractului de asigurare deoarece viata sau integritatea fizica a unei persoane face obiectul asigurarii dar nu poate face obiectul unui coontract civil sau comercial. Prin urmare obiectul contractului de asigurare2 consta in prestatiile reciproce la care se obliga partile, respectiv plata primei si a indemnizatiilor de asigurare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurari de Viata - Unita.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!