Audit si Control Financiar Bancar

Extras din proiect Cum descarc?

Note introductive
Pana in anul 2000 in Romania nu exista nici o reglementare cu privire la auditul intern, aceasta activitate nefacand parte din cultura organizationala si nici din cerintele proprietarilor de entitati. Deseori se confunda conceptul de audit intern cu ceea ce se practica, adica un control intern, si acela obligatoriu numai pentru entitatile cu capital de stat sau majoritar de stat. 
Odata cu trecerea la aplicarea Standardelor Internationale de Contabilitate si auditarea situatiilor financiare, prin aplicarea directivelor europene, in anul 2000, printr-un ordin al ministrului finantelor, s-au introdus reglementari minimale referitoare la auditul intern, foarte teoretice, constituind o deschidere necesara invatarii si acomodarii cu cerintele unei noi profesii, dar si mai complexe. Acel cadru a obisnuit auditorii care s-au incumetat sa practice auditul intern cu cerintele codului deontologic, dar si cu regulile de organizare si exercitare, cadrul de reglementare avand neajunsurile inceputului, inclusiv de operare cu termeni insuficient clarificati din punct de vedere metodologic si practic. Din anul 2003, in Romania auditul intern este reglementat si monitorizat de Camera Auditorilor Financiari, organism de utilitate publica fara scop lucrativ, iar responsabilii pentru organizarea activitatii de audit intern, coordonarea lucrarilor /angajamentelor si semnarea rapoartelor de audit intern trebuie sa aiba calitatea de auditor financiar.
Definitii
Exista o multitudine de definitii date auditului, dar nu in acceptiunea sa generala, ci pe componente ale sale.
Astfel, Compania Nationala a Comisarilor de Conturi din Franta da definitia auditului financiar: examinarea realizata de un profesionist competent si independent de organizatie, in vederea exprimarii unei opinii motivate asupra regularitatii, sinceritatii si imaginii fidele a conturilor anuale ale intreprinderii.
Institutul American al Contabililor Publici Autorizati (AICPA) prezinta auditul ca pe o examinare ordinara a situatiilor financiare, efectuata de un contabil public autorizat, in vederea exprimarii unei opinii cu privire la corectitudinea cu care aceste documente prezinta situatia financiara, rezultatele operatiunilor efectuate si schimbarile intervenite in situatia financiara a organizatiei, in conformitate cu principiile contabile general acceptate (Standardul de Audit nr. 1).
In Romania, Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 75/1999 privind activitatea de audit financiar (cu modificarile ulterioare)1 prezinta auditul financiar ca "activitatea de examinare, in vederea exprimarii de catre auditorii financiari, a unei opinii asupra situatiilor financiare, in conformitate cu standardele de audit, armonizate cu standardele internationale de audit si adoptate de Camera Auditorilor Financiari din Romania".
Exista, asadar, trei definitii date auditului financiar din care razbate un filon comun, si anume ca acesta reprezinta o activitate de examinare a situatiilor financiare, de catre o persoana competenta sau autorizata (francezii nu au dat masura "competentei"), pentru formularea unei opinii asupra corectitudinii cu care aceste documente prezinta situatia financiara a organizatiei, atat static, cat si in dinamica. Si pentru ca aceasta opinie sa fie "motivata", se folosesc si reperele in functie de care se fac aprecierile: "principiile contabile general acceptate" sau standardele de audit.
Din cele de mai sus se poate extrage ceea ce poate fi considerata o definitie completa a auditului, aplicabila si domeniului bancar : activitatea, realizata de persoane autorizate, de examinare obiectiva a ansamblului activitatilor entitatii economice, care are ca rezultat formularea unei evaluari independente a managementului riscului, a controlului si proceselor de conducere, si a unor sugestii pentru imbunatatirea eficacitatii operatiunilor, in scopul sprijinirii realizarii obiectivelor entitatii economice.
Obiective si modalitati de actiune ale auditului intern bancar
O.U.G. nr. 57/1999, cu modificarile ulterioare, identifica urmatoarele obiective ale auditului intern:
a) verificarea conformitatii activitatilor din entitatea economica auditata cu politicile, programele si managementul acestuia, in conformitate cu prevederile legale;
b) evaluarea gradului de adecvare si aplicare a controalelor financiare si nefinanciare dispuse si efectuate de catre conducerea unitatii in scopul cresterii eficientei activitatii entitatii economice;
c) evaluarea gradului de adecvare a datelor/informatiilor financiare si nefinanciare destinate conducerii pentru cunoasterea realitatii din entitatea economica;
d) protejarea elementelor patrimoniale bilantiere si extrabilantiere si identificarea metodelor de prevenire a fraudelor si pierderilor de orice fel.
Prin urmare, se poate sintetiza ca obiectivul auditului intern bancar este cel de a contribui la indeplinirea obiectivelor bancilor (imbunatatirea activitatii reprezentand obiectivul primar si general al unei banci), iar obiectivele punctuale, pe domenii de activitate, sunt:
a) asigurarea concordantei activitatii cu politicile, programele, normele si prevederile legale;
b) cresterea eficacitatii activitatii de control;
c) imbunatatirea calitatii procesului decizional;
d) cresterea eficientei activitatii bancii.
Pentru realizarea acestor obiective, auditul bancar intern actioneaza pe urmatoarele cai:
1. evaluarea eficientei si gradului de adecvare a sistemului de control intern;
2. evaluarea modului de aplicare si a eficacitatii procedurilor de administrare a riscurilor si a
metodologiilor de evaluare a riscurilor semnificative;
3. analiza relevantei si integritatii datelor furnizate de sistemele informationale de gestiune si 
financiare, inclusiv de sistemul informatic;
4. evaluarea acuratetei si credibilitatii inregistrarilor contabile si situatiilor financiare;
5. evaluarea gradului de adecvare a nivelului fondurilor proprii ale institutiilor de credit in functie 
de riscurile la care acestea sunt expuse;
6. evaluarea modului in care se asigura protejarea elementelor patrimoniale bilantiere si
extrabilantiere si identificarea metodelor de prevenire a fraudelor si pierderilor de orice fel;
7. testarea atat a operatiunilor, cat si a functionarii procedurilor specifice de control;
8. evaluarea eficientei operatiunilor institutiilor de credit;
9. evaluarea modului in care sunt respectate dispozitiile cadrului legal, cerintele codurilor de
conduita, precum si evaluarea modului in care sunt implementate politicile si procedurile institutiei de credit;
10. testarea integritatii, credibilitatii si, dupa caz, a oportunitatii raportarilor, inclusiv a celor destinate utilizatorilor externi.


Fisiere in arhiva (1):

  • Audit si Control Financiar Bancar.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!