Avantajele si Dezavantajele Introducerii Monedei Unice Euro in Romania

Extras din proiect Cum descarc?

Euro este o moneda unica utilizata in 16 state membre, care impreuna alcatuiesc zona euro. Uniunea Economica si Monetara (UEM) este cardul politic si economic care sustine moneda euro si completeaza piata comuna.
In 1957, odata cu aderarea UE, statele membre s-au concentrat pe infiintarea unei ,,piete comune" pentru comert. In timp, a devenit foarte clar faptul ca dezvoltarea si prosperitatea ulterioara ale pietei interne necesitau o cooperare economica si monetara mai stransa. Prin urmare, in 1991, statele membre au adoptat Tratatul privind Uniunea Europeana (Tratatul de la Maastricht) prin care s-a decis introducerea unei monede unice puternice si stabile pentru secolul XXI.
In mai 1998, a fost adoptata hotararea cu privire la primele state membre participante si viziunea a devenit realitate in 1999, cand a fost lansata moneda euro. Aceasta a aparut in buzunarele oamenilor sub forma de bancnote si monede la 1 ianuarie 2002. De atunci, alte patru state membre au introdus moneda euro.
UE face eforturi pentru a promova integrarea europeana, insa adesea aceasta activitate se regaseste in textele legislative si acorduri. Euro este unul dintre cele mai puternice simboluri tangibile ale identitatii si ale valorilor comune ale Europei, ale natiunilor europene si ale cetatenilor europeni.
Calitatea de membru al Uniunii Europene, calitate pe care Romania a dobandit-o prin intrarea in vigoare a Tratatului de aderare de la 1 ianuarie 2007, presupune pentru fiecare dintre state drepturi dar si obligatii. Beneficiile integrarii in plan economic nu pot fi complete fara integrarea in Uniunea Monetara Europeana, deziderat fata de care trebuie canalizate nu doar eforturi politice si sociale, cat mai ales economice. Pregatirea oricarui stat membru al Uniunii Europene pentru a patrunde in zona EURO presupune si un sustinut efort de modificare si adaptare a cadrului normativ. Este vorba nu doar de armonizare legislativa prin preluarea aquis-ului european, dar si de imbunatatire cadrului normativ si institutional pentru pregatirea transferului de suveranitate in domeniul monetar.
Orice stat membru al Uniunii Europene care indeplineste criteriile de convergenta poate adera la zona Euro si nu exista o limita prestabilita in ceea ce priveste numarul de tari care pot fi integrate in aceasta zona. Criteriile monetare de convergenta se refera la rata inflatiei, dobanda pe termen lung si rata de schimb. Cele trei criterii de convergenta de natura monetara se sprijina, in primul rand, pe inflatie, ceea ce denota scopul principal al armonizarii politicilor monetare, in scopul mentinerii stabilitatii preturilor. Criteriile bugetare de convergenta se refera la deficite si datorie publica, dar si la dreptul seniorial. 
Desi impuse si unanim acceptate de statele membre ale Uniunii Europene, criteriile de convergenta sunt criticabile. Principalele obiective vizate prin criteriile de convergenta sunt asigurarea faptului ca fiecare tara este responsabila din punct de vedere fiscal si ca tarile participante sunt suficient de asemanatoare pentru a garanta o singura politica monetara. Statele membre ale zonei euro au realizat eforturi impresionante pentru respectarea criteriilor de convergenta, cum ar fi reducerea bugetului fiscal, inovarea in domeniul contabilitatii si utilizarea instrumentelor legislative pentru dezideratul monedei unice.
Avantajele economice fundamentale ale euro (eliminarea riscului legat de rata de schimb, reducerea costurilor tranzactiilor, sporirea transparentei preturilor si adancirea pietelor financiare) rezulta, in mod inevitabil, din inlocuirea cu o singura moneda a monedelor statelor membre. In plus, euro mai ofera si o serie de avantaje economice indirecte, cum ar fi stabilitatea macroeconomica, ratele reduse ale dobanzilor, refoma structurala, statutul de moneda de rezerva si cresterea economica.
Moneda euro configureaza o uniune economica, politica si sociala bine definita, in care scopul prioritar urmarit de membri este acela de a construi un viitor comun si prosper, in conformitate cu respectarea integritatii mediului natural, conservarea valorilor traditionale si a trecutului istoric, implementarea valorilor moderne in spiritul globalizarii mondoeconomice si a beneficiilor ce decurg din acest proces.
Avantajele indiscutabile ale monedei europene sunt intrucatva umbrite de riscurile si incertitudinile monedei unice. Cei care si-au manifestat, pe baza unor analize judicioase, neincrederea in viitorul monedei unice (euroscepticii) au pornit de la argumente care tin de costurile inerente tranzitiei, costurile ocazionale, socurile economice si posibilitatea aparitiei unor discordii la nivel politic.
Costurile inerente tranzitiei includ atat la sumele cheltuite pentru modificarea formularelor, listelor de preturi, etichete, documente tipizate de birou, acte bancare, baze de date, programe software, case de marcat, automate bancare si chiar contoare computerizate bancare. Numai producerea bancnotelor si monedelor noi a angajat preturi de miliarde de dolari, pretul total al tranzitiei fiind de peste 1% din PIB-ul eurozonei.
Tratatul de aderare al tarilor central si est-europene a prevazut clauze derogatorii cu privire la moneda euro, in aproximativ aceleasi conditii ca si clauza aplicabila Romaniei si Bulgariei, conform Tratatului de aderare al Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana. Adoptarea monedei unice ramane, asadar, doar o chestiune de timp pentru aceste state nou intrate in uniune, ca si in ipoteza Romaniei si Bulgariei.
In mod cert, trecerea la moneda unica implica un anumit grad in care suveranitatea statului este pierduta, cedata in favoarea unor organisme decizionale comunitare. Integrarea intr-o piata monetara unica ofera valente noi conceptului de drept international privat lex monetae, sensul traditional fiind integral abandonat. Cu toate acestea, avantajele deja dovedite de utilizare a monedei unice pentru intreaga zona euro confirma cresterea economica generala si dovedesc justetea celor care au sustinut proiectul monetar european. Moneda unica nu are doar o dimensiune de ordin economic, ci si una politica pentru Europa in constructie, ceea ce impune euro drept a doua moneda cu valoare internationala, concurand, din acest punct de vedere, dolarul SUA.
Calitatea de membru al Uniunii Monetare Europene depinde, in primul rand, de dobandirea calitatii de membru al Uniunii Europene. Abia dupa obtinerea calitatii de stat membru al Uniunii Europene se poate pune problema calitatii de membru al Uniunii Monetare Europene (UME), in conditiile si cu respectarea etapelor si procedurilor indicate in Tratatul de la Maastricht.


Fisiere in arhiva (1):

  • Avantajele si Dezavantajele Introducerii Monedei Unice Euro in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!