Balanta de Plati Externe si Echilibrul Acesteia. Politica Comerciala Comuna a Uniunii Europene Fata de Terti

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere 4
Capitolul I Balanta de plati externe si echilibrul acesteia 5
I.1 Elementele metodologice privind balanta de plati externe 5
I.2 Structura balantei de plati externe 7
I.3 Echilibrul balantei de plati externe 9
II.1 La ce se refera Politica Comerciala Comuna? 15
II.2 De ce o Politica Comerciala Comuna? 16
II.3 Care sunt obiectivele PCC? 16
II.4 Principii de baza ale politicii comerciale UE 17
II.5 Obiectivele politicii comerciale a UE 17
II.6 Instrumente ale politicii comerciale externe comune 18
II.7 PIATA INTERNA - CONTINUTUL 19
1) Libera circulatie a produselor industriale si agricole 19
2) Liberalizarea circulatiei capitalului 21
3) Liberalizarea prestarilor de servicii 21
4) Directii ale dezvoltarii Pietei Interne 23
II.8 POLITICA AGRICOLA COMUNA (PAC) 24
Evolutia Politicii Agricole Comune 24
Noua Politica Agricola Comuna 24
INSTRUMENTE DE SUSTINERE - PRETURILE 25
II.9 POLITICA AGRICOLA COMUNA IN PERIOADA 2004-2013 25
Caracteristici, scop si obiective 25
Piata si politica de preturi 26
Preturile institutionale 26
Platile compensatorii 27
Sustinerea pietei 27
Principalele instrumente ale politicilor agricole 27
Principiile PAC: 27
Perspectivele PAC 28
Studiu de caz 30
Analiza evolutiei Balantei de Plati a Romaniei 30
1. Contul curent 30
2. Contul de capital si financiar 35
Evolutia schimburilor comerciale Romania - Ungaria 38
Comertul exterior bilateral romano-ungar 39
CONCLUZII 40
Anexe 43


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Balanta de plati reprezinta un tabel statistico-economic folosit in analiza si planificare, prin care se compara si se raporteaza indicatorii care urmeaza a fi corelati, echilibrati, pe o anumita perioada.
Balanta de plati este o evidenta contabila a tuturor tranzactiilor monetare efectuate intre o tara si restul lumii. Aceste operatiuni includ platile efectuate: exporturi si importuri de bunuri, servicii si capital financiar, precum si ca transferuri financiare. 
Balanta de plati rezuma tranzactiile internationale pe o anumita perioada, de obicei un an, fiind realizata intr-o moneda unica, de obicei, moneda nationala pentru tara in cauza. Sursele de fonduri pentru o natiune, cum ar fi exporturile sau incasarile din imprumuturi si investitii, sunt inregistrate ca elemente pozitive sau excedentare. Utilizarea fondurilor, cum ar fi importurile sau investitii in tari straine, sunt inregistrate ca un element negativ sau deficit. 
Cand toate componentele ce alcatuiesc tabelul balantei de plati sunt luate in considerare, atunci aseasta trebuie sa fie echilibrata - suma elemntelor este zero - nu poate exista surplus sau deficit. De exemplu, daca intr-o tara importurile sunt mai mari decat exporturile, balanta comerciala va fi in deficit, astfel diferenta va trebui sa fie contra echilibrata prin alte mijloace -fonduri obtinute din investitii straine, prin consumul resurselor proprii sau prin primirea de imprumuturi de la alte tari.
Desi per total, balanta de plati este echilibrata, pot aparea dezechilibre la nivelul elementelor ce compun balanta, cum ar fi contul curent. Acest lucru poate duce la acumularea de tezaure pentru tarile dezvoltate, in timp ce tarile slab dezvoltate pot deveni tot mai indatorate. 
Din punct de vedere istoric au existat numeroase dezbateri si diverse abordari pentru a raspunde la intrebarea: Cum sa corecteze dezechilibrele? si daca acesta este o problema care sa preocupe guvernul. O data cu cresterea dezechilibrului intre venit si consum, alimentata si de criza econiomica 2007 - 2010, planurile de abordare a acestora la nivel global sunt pe ordinea de zi a factorilor de decizie politica pentru 2010. 
Capitolul I Balanta de plati externe si echilibrul acesteia
I.1 Elementele metodologice privind balanta de plati externe
Balanta de plati reprezinta un document sintetic, in care se cuprind totalitatea platilor si incasarilor decurgand din tranzactii cu caracter comercial, necomercial si financiar ale unei tari cu restul lumii, pe o perioada determinata de timp, de ragula un an.
Structura balantei de plati, modul de grupare a tranzactiilor si chiar includerea sau neincluderea lor in balanta erau foarte diverse pana la primul razboi mondial. Prima incercare de uniformizare la nivel international a structurii balantelor de plati intocmite de statele lumii s-a realizat in 1992, la recomandarea si sub conducerea Ligii natiunilor. 
Preocuparile in acest sens au continuat si continua. In prezent, uniformizarea structurii si a modului de includere si evidentiere a tranzactiilor in balanta de plati formeaza obiectul preocuparilor FMI. Deoarece nu exista o structura a balantei de plati unanim acceptata de tarile lumii, acestea continua sa intocmeasca balante de plati cu structuri diverse, determinate de anumite sisteme de contabilitate si evidentiere nationala, traditie etc.
In general diversitatea structurilor balantelor de plati isi are originea in urmatoarele trei elemente: preturile la care sunt inregistrate tranzactiile, momentul evidentierii si cursul valutar utilizat intre moneda nationala si o alta moneda. In domeniul preturilor, unele tari utilizeaza preturile cu amanuntul, altele preturi cu ridicata, unele pretul unei anumite piete caracteristice, altele preturile de tranzactie, unele includ taxele vamale, altele nu le includ etc. 
Din punct de vedere al momentului inregistrarii in balanta de plati, unele tari au in vedere momentul platii, altele momentul transferului proprietatii asupra marfii. Cursul valutar utilizat poate fi cel din momentul tranzactiei, al platii sau cursul de la sfarsitul anului.
FMI a intocmit un model de balanta de plati pe care il recomanda tarilor membre spre uzul general, iar acestea comunica FMI structura balantei lor de plati utilizand modelul recomandat.
Criteriile metodologice care stau la baza intocmirii balantei de plati sunt:
o Evidentierea incasarilor si platilor in balanta se realizeaza atat in forma sintetica (pe total), cat si pe tari sau pe grupe de tari.
o In balanta sunt cuprinse toate tranzactiile comerciale, necomerciale si financiare care au loc in anul respectiv, indiferent daca plata sau incasarea se desfasoara in acelasi an.
o Criteriul de inregistrare in balanta a tranzactiilor cu marfuri si servicii este cel al schimbarii proprietatii internationale, respectiv al momentului cand a avut loc actul de vanzare/cumparare internationala. 
o Preturile la care se inregistreaza exporturile si importurile sunt preturi FOB sau franco-frontiera tara exportatoare.
o Balanta comerciala se intocmeste in moneda nationala, iar pentru statisticile internationale in dolari, euro, sau DST (pe baza cursurilor de piata, de referinta sau dupa caz, a cursurilor reprezentative). 
o Atat pe capitole, cat si pe subcapitole si pe pozitii, fiecare tara urmareste asigurarea echilibrului intre platile (iesirile) si incasarile (intrarile) valutare.
o Balantele de plati care se dau publicitatii sunt balante executate, reflectand situatia la 31 decembrie.
Principiul dublei inregistrari este acela care sta la baza realizarii balantei de plati externe. Aceasta inseamna ca pentru fiecare cumparare/intrare de bunuri/servicii exista un corespondent in platile inregistrate, iar pentru fiecare furnizare/iesire exista si o inregistrare a incasarilor. Respectarea acestui principiu duce, teoretic, la existenta soldului egal cu zero. Insa, din cauza sistemului imperfect de inregistrare si a modalitatilor diferite de obtinere a datelor, apar anumite diferente valorice. Tocmai de aceea, balanta de plati include si o sectiune de "Erori si omisiuni", in care vor fi raportate aceste diferente.Un al doilea principiu se refera la inregistrarea intrarilor si iesirilor de resurse reale si financiare in balanta de plati. Astfel, intrarile de resurse vor reprezenta creditul balantei, iar iesirile vor reprezenta debitul.
Pentru ca balanta de plati externe sa fie echilibrata, soldul creditor al contului curent trebuie sa fie egal cu soldul debitor al contului de capital. De aceea, in caz contrar, orice deficit al contului curent trebuie ajustat din excedentul contului de capital.
In balanta de plati a unei perioade se iau in calcul numai fluxurile (reale sau financiare) ce au avut loc in acea perioada, netinandu-se cont de stocuri (de bunuri si servicii) sau de acumulari (de capital). De asemenea, in balanta de plati se inregistreaza si acele operatiuni dintre o tara si mediul extern care nu presupun o contraprestatie (asistenta financiara, donatii, etc.).


Fisiere in arhiva (1):

  • Balanta de Plati Externe si Echilibrul Acesteia. Politica Comerciala Comuna a Uniunii Europene Fata de Terti.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!