Banii si Originea lor

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitolul 1. Originea si evolutia banilor
1.1. Originea banilor
1.2. Evolutia banilor
1.3. Tipuri de bani
Capitolul 2. Functiile banilor
2.1. Functia de evaluare
2.2. Functia de mijloc de schimb
2.3. Functia de mijloc de plata
2.4. Functia de mijloc de stocare a valorii si de rezerva baneasca
2.5. Functia de bani universali
Capitolul 3. Masa monetara si puterea de cumparare a banilor
Capitolul 4. Convertibilitatea monedei
4.1. Evolutia convertibilitatii
4.2. Restabilirea convertibilitatii in practica
4.3. Moneda Euro
Concluzii.
Bibliografie


Extras din proiect Cum descarc?

Banii constituie o categorie economica foarte larga si complexa. Aparitia lor a reprezentat una din cele mai ingenioase creatii ale omenirii, ea fiind o consecinta directa a dezvoltarii societatii, respective a schimbului de marfuri. Ei au facilitate functionarea economiei, au contribuit la dezvoltarea civilizatiei economice si la progresul societatii.
Schimbul de bunuri si servicii in societatile timpurii se desfasura pe baza unei intelegeri mutuale, de obicei intre vecini.In decursul timpului, el se concentra in locuri special amenajate, denumite piete. Chiar si azi utilizam notiunea de economie de piata pentru a ne referi la o societate in care indivizii sunt specializati in activitati productive si isi indeplinesc cea mai mare parte a dorintelor prin schimb voluntar acceptat de partile contractante.
In diferite epoci, din diferite motive, diferitele popoare si civilizatii au acceptat diferiti mijlocitori ai schimbului, acestea fiind primele forme de bani cunoscute de societatea omeneasca. Putem da ca exemple: argila, ceramica, carapacea de broasca testoasa, dintii de delfin, vite, porci, tutun, sare, etc. In cele din urma a fost preferat aurul, datorita calitatilor sale. La inceput, aurul a circulat in calitate de bani sub forma de bucati brute, apoi de lingouri si bare de greutati egale. Principalul neajuns al acestei situatii consta in necesitatea cantaririi si verificarii puritatii aurului la fiecare act de vanzare-cumparare. Acest neajuns a fost inlaturat prin marcarea lingourilor si barelor, mai intai de catre negustori, apoi de capeteniile feudale, orase si sate. Astfel s-a ajuns la folosirea monedelor de aur.
Pe teritoriul Romaniei, primele monede autohtone au fost drahmele din argint, batute in orasul pontic Histria in secolul V-IV i.e.n. Omenirea a folosit monede metalice cu valoare intrinseca, mai intai din aur si argint, apoi din diferite aliaje timp de peste 26 de secole.
Baza aparitiei si existentei banilor o constituie schimbul de produse.

1.2. Evolutia banilor

Monedele de aur din epoca moderna erau perfect rotunde, echilibrate, bine reliefatecu inscriptii clare, zimtate pe margini, emise ca urmare a unor legi foarte precise. Acestea au inceput sa fie batute in Europa aproximativ din secolul al XVIII-lea. In primul deceniu al secolului al XX-lea, toate statele europene aveau moneda de aur proprie. Statul stabilea prin lege numele ,greutatea ,titlul si capacitatea monedei de a circula si stinge obligatiile. In functie de titlu si greutate se stabileau raporturi de schimb intre diferitele monede de aur. Deoarece pentru cumparaturi de valoare mica ar fi fost necesare monede foarte mici de aur, care nu se puteau confectiona, alaturi de onedele de aur au circulat si monede divizionare din argint, arama si alte metale. Aaritia monedelor divizionare din alte metale decat aurul nu inseamna decat separarea functei banilorde valoarea lor fapt demonsrat practice ca in calitate debani ot functiona si alte lucruri lipsite de valoare, dar care sunt insemne ale valorii, astfel ca incepand cu secolul al X-lea in China, respective secolele XVI-XVII in Europa ,apar si alte mijloace de schimb, respective bancnotele si banii de credit.
Banii au fost semne ale valorii care certificau ca posesorul lor este creditorul bancii emitente pentru suma de bani specificata pe bancnota. Acestea au circulat ca monede-hartie, fiind convertibile la cerere, in moneda metalica cu valoare deplina. Faptul ca banii nu pot fi creati, la dorinta, de catre personae private sau agenti economici si ca exista in cantitate limitata ii incadreaza in categoria bunurilor economice rare. In zilele noastre, banii se prezinta sub urmatoarele forme:
- hartia-moneda de diferite cupiuri;
- moneda divizionara metalica pentru operatiuni de mica dimensiune;
- banii de depozit sau cont, adica disponibilitate.
Aceste disponibilitati apar prin depunerea de catre anumite personane sau firme a unor bunuri, devize, numerar la banci sau alte institutii financiare. Depozitele respective pot fi: la vedere, in situatia in care proprietarul depozitului il poate retrage partial sau total in orice moment; la termen, in situatia in care retragerea depozitului este conditionata de scurgerea unei perioade determinate de timp.
In schimbul acestor depozite, banca poate elibera creditorilor cecului, cartele speciale, cartele magnetice care servesc ca mijlocirea schimbului sau stingerea unor obligatii. De asemenea, pe baza depozitelor existente, banca face decontarile prinvirament intre agentii economici si deschide credite pentru diferiti agenti economici.
Banii sunt orice bun cu destinatie speciala de a servi ca instrument de schimb si etalon de masurare, evaluare pentru toate celelalte bunuri. Banii fac ca schimbul de marfuri sa fie mult mai simplu prin eliminarea necazurilor si costului trocului. In stiinta economica moderna banii nu sunt niciodata definiti numai ca moneda, deoarece moneda si depozitele economisite au acelasi rol, adica servesc pentru plata marfurilor si serviciilor. Atata timp cat moneda si depozitele inregistrate in cecuri au acelasi rol si atata timp cat suntem interesati de ceea ce putem face cu banii, trebuie sa includem in definitia banilor depozitele economisibile exprimate cu ajutorul monedei. In timp ce definitia populara data banilor de,,moneda" este foarte ingusta pentru a fi utilizata in stiinta economica, exista o alta definitie populara a banilor care este prea larga. Aceasta definitie trateaza banii ca sinonim al ,,avutiei". Daca aceasta utilizare particulara era urmata de stiinta economica amestecand banii cu statut real, stocurile de capital, actiunile si toate celelalte tipuri de avutie, am fi ignorat trasaturile distincte ale banilor. A treia definitie populara a banilor este de ,,venit". Dar definind banii ca venit putem face o mare confuzie pentru ca modificarile ofertei de bani determina schimbari echivalente ale venitului. Banii reprezinta un stoc ceea ce inseamna ca exista o anumita cantitate in orice moment, in timp ce venitul este o curgere in timp.
In ciuda definirii banilor fie in sens ingust ca moneda, fie in sens larg incluzand toate formele de avutie, economistii definesc banii prin intermediul functiilor lor. Banii nu sunt considerati altceva decat mijloc de schimb, masura a valorii, mijloc de plati intarziate sau de stoc al avutiei.
Economia de schimb in conditiile contemporane este de necunoscut fara existenta banilor. Acestia fac parte din viata de zi cu zi a omului, reprezentand poate cel mai interesant instrument economic asupra caruia omul s-a aplecat pentru a-l intelege, pentru a-i descoperi natura, rolul si fuctiile lui. Principala intrebare care si-o pun specialisti este legata de natura banilor. Ei se intreaba ce sunt banii? Acestei intrebari i s-au dat mai multe raspunsuri. Clasicii economiei politice au demonstrat ca banii nu sunt altceva decat o marfa. Aceasta deoarece banii nu fac altceva decat sa indeplineasca un rol, respectiv ei sunt un echivalent general al valorii tuturor marfurilor si un instrument de schimb. Ei au aparut spontan in urma unui lung proces istoric de dezvoltare a schimbului. Alti specialisti considera banii a fi rodul unei conventii la care oamenii ar fi ajuns pentru a usura schimbul, sau ar fi o fictiune juridica, respectiv o creatie a ordinii de drept. 
Din alte puncte de vedere banii mai sunt considerati ca fiind un produs al schimb


Fisiere in arhiva (1):

  • Banii si Originea lor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!