Belgia

Cuprins proiect Cum descarc?

o Capitolul I : Prezentare generala 
o Asezare geografica
o 1.2. Suprafata 
o 1.3. Populatia
o Capitolul II. Economia
o Capitolul III: Indicatori economici
o 3.1. Investitiile
o 3.2.Inflatia
o 3.3.Datoria externa
o 3.4.Deficitul bugetar
o 3.5.Rata somajului
o 3.6.Nivelul de educatie
o 3.7. PIB-ul


Extras din proiect Cum descarc?

o Capitolul I Prezentare genarala
o Deviza nationala:
o Eendracht maakt macht (neerlandeza)
o L'union fait la force (franceza)
o Einigkeit macht stark (germana)
o Unirea face puterea
o Imn national La Brabanconne (franceza Brabanteana)
o Capitala
oPopulatie
o Coordonate
o Bruxelles
1.031.215 (2007)
50?50?48?N 4?21?9?E50.84667, 4.3525
o Limbi oficiale
o neerlandeza, franceza, germana
o Sistem politic
o monarhie constitutionala
o Rege
Prim-Ministru
o Albert II
Yves Leterme
o Independenta
odeclarata
o recunoscuta o 
4 octombrie 1830
19 aprilie 1839
o Suprafata
oTotala
o % apa o Loc 139
30.528 km2
n/d
o Populatie
o oTotala
o Densitate
o Loc 76
10.584.534 est. 2007
344,32 loc./km2
o PIB (nominal)
oTotal (2006)
o PIB per capita o Loc 18
$394,5 de miliarde
$41.605
o PIB (PPC)
oTotal (2004)
o PIB per capita o Loc 30
$316,2 de miliarde
$31.400
o Moneda
o euro (EUR, EUR) = 100 eurocenti
o Fus orar
o o vara o UTC+1
UTC+2
o Domeniu internet
o .be, .eu
o Prefix telefonic
o +32
o Prefix radiofonic
o ONA-OTZ
o Cod ISO
o 056 / BEL / BE
o Membru al: ONU, UE, OTAN, Benelux
o Regatul Belgiei, cunoscut colocvial ca Belgia, este o tara in Europa de Vest. Este unul dintre membrii fondatori ai Uniunii Europene si gazduieste majoritatea institutiilor acesteia precum si alte institutii internationale importante, inclusiv OTAN. Belgia se invecineaza cu Tarile de Jos, Germania, Marele Ducat al Luxemburgului, Franta si Marea Nordului.
o Belgia este situata pe frontiera ce divide Europa germanica de Europa latina iar cele doua mari regiuni ale tarii marcheaza acest lucru. Regiunea de limba neerlandeza Flandra, situata in jumatatea de nord a tarii, are 58% din populatie iar regiunea de limba franceza Valonia, situata in jumatatea de sud, are 32% din populatie. Regiunea Capitalei Bruxelles, oficial bilingva, este o enclava majoritar francofona situata in Regiunea Flamanda, dar in apropiere de frontiera cu regiunea valona si are 10% din populatie. O mica comunitate germanofona exista in estul Valoniei. Diversitatea lingvistica si conflictele politice si culturale asociate acesteia sunt reflectate in istoria politica si in sistemul complex de guvernare.
o Belgia este o monarhie constitutionala si o democratie parlamentara. Contextul istoric particular a facut ca organizarea politica belgiana sa fie foarte complexa. 
o Seful statului este Regele, actualmente Albert al II-lea, dar acesta are prerogative reduse. El numeste prim ministrul, dar acesta trebuie sa aiba sprijinul parlamentului. Prim ministrul este seful guvernului federal, format dintr-un numar egal de ministri neerlandofoni si francofoni. Sistemul juridic este bazat pe dreptul civil ce isi are originile in Codul Napoleonian. Curtea de Casatie este nivelul cel mai inalt al ierarhiei juridice, situata pe un nivel superior fata de Curtea de Apel.
o Parlamentul federal este bicameral format din Senat si Camera Reprezentantilor. Primul este format din 40 membri alesi, 21 reprezentanti ai comunitatilor si 10 membri cooptati. Membrii majori ai familiei regale care figureaza in lista de succesiune la tron sunt senatori de drept. Camera inferioara este formata din 150 reprezentanti alesi in 11 arondismente electorale, prin vot proportional. Deoarece Belgia este una dintre putinele tari cu participare la vot obligatorie, este tara cu una dintre cele mai mari prezente la vot.
o Din anii 1970 in Belgia nu mai exista partide politice nationale, acestea divizandu-se pentru a reprezenta interesele politice si culturale ale comunitatilor. Principalele partide din fiecare comunitate reprezinta trei grupuri politice importante: Liberalism de dreapta (Flamanzii Liberali si Democrati (VLD) in Flandra si Miscarea Reformatoare a Belgiei (MR) in Valonia), Crestini-Democrati conservatori (Partidul Flamand Crestin-Democrat (CD&V) si Centrul Democrat Umanist (cdH)) si social-democrati de stanga (Partidul Socialist - Diferit (Sp.a) si Partidul Socialist (PS). O serie de partide au reusit sa obtina o reprezentativitate semnificativa incepand cu jumatatea secolului trecut organizate pe teme nationaliste, lingvistice si de mediu.


Fisiere in arhiva (1):

  • Belgia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!