Bugetarea

Extras din proiect Cum descarc?

Bugetul costurilor reprezinta un instrument privind conducerea productiei.
Activitatea intreprinderilor trebuie sa se desfasoare permanent in cadrul relatiei de echilibru dintre venituri si cheltuieli.In acest sens bugetul poate deveni un instrument de armonizare si mai ales de eficientizare a relatiei dintre cheltuieli si venituri in cadrul unei intreprinderi,iar bugetarea costurilor o practica economice sistematica ce presupune desfasurarea unui proces formal de alocare a resurselor financiare,scopul realizarii unor obiective formulate pentru perioada urmatoare.
Daca previzionarea pe termen lung reprezinta un proces sistematic de prognozare a actiunilor in viitor care sa contribuie la realizarea obiectivelor pe perioade de timp mai mari de un an,previzionarea pe termen scurt are in vedere conditiile prezente in care intreprinderea isi desfasoara activitatea tinand cont de de resursele materiale,umane,financiare disponibile pe perioada unui an.Aceasta forma de previzionare pe termen scurt se numeste bugetare.
Trasaturi :
Planificare si coordonare.
Bugetarea functioneaza in cadrul unor obiective generale pe termen lung in vederea elaborarii unor planuri operationale detaliate pentru diferite sectoare si verigi organizatorice ale intreprinderii.Previzionarea este cheia succesului in afaceri iar alocarea bugetului impulsioneaza acest lucru.
Autoritate si responsabilitate.
Bugetarea presupune precizarea responsabilitatilor fiecarui manager ce beneficiaza de un buget.
Comunicare.
Procesul bugetar include toate nivelurile manageriale , prin urmare el constituie o cale importanta de comunicare intre managementul de la un esalon superior si cel de la un nivel mediu.In ceea ce priveste obiectivele propuse si punerea in practica a acestora.
Control.
Acest aspect al bugetarii,cel mai cunoscut,cel mai des intalnit la personalul de executie procesul compararii rezultatelor obtinute cu cele previzionate si raportarea abaterilor care este principiul controlului bugetar ,stabileste un mijloc de control si asigura mentinerea cheltuielilor intre limitele stabilite.
Motivatia.
Implicarea managementului de la nivel mediu si inferior in elaborarea bugetelor si stabilirea obiectivelor fata de care va fi evaluata performanta constituie un factor mobilizator.
In calitatea sa de instrument al conducerii economico financiare,bugetul indeplineste o serie de functii :
de previziune – are la baza faptul ca bugetul reprezinta estimarea financiara a nivelurilor de resurse ,fonduri si cheltuieli pentru toate activitatile economico sociale ce se desfasoara in cadrul unei intreprinderi.
Prin buget se pot dimensiona veniturile,cheltuielile,rezultatele financiare privind activitatile de exploatare,resursele si cheltuielile pentru investitii,celelalte resurse si cheltuieli precum si impozitele si datoriile la bugetul de stat.
de control – se manifesta in momentul cand se angajeaza si se efectueaza cheltuielile se obtin veniturile ca rezultat al propriei activitati si se constituie fondurile necesare.In aceasta calitate bugetul da expresie organizatorica functiei de control a finantelor si se armonizeaza cu controlul financiar preventiv.
Functia de control a bugetului se exercita si prin urmarirea si analiza modului de executie al acestuia prin care se asigura : cunoasterea modului de realizare a sarcinilor prevazute.
Determinarea abaterilor.
Stabilirea cauzelor ce au determinat aceste abateri.Compartimentele ce trebuie sa actioneze pentru imbunatatirea activitatii etc.
In functia sa de asigurare a echilibrului financiar ,bugetul este folisit in dirijarea si stapanirea relatiilor balantiere intre cheltuieli si venituri la nivelul intreprinderii,echilibrul financiar reflecta asigurarea resurselor financiare necesare pentru indeplinirea obiectivelor si actiunilor previzionate.
Notiunea de buget.
Bugetul este in acceptiunea curenta un plan financiar.El este expresia cantitativa a unui plan de activitate pregatit anterior fata de perioada la care se refera.Bugetele sunt stabilite pe perioade scurte de timp de regula 1 an calendaristic cu defalcare pe trimestre,luni,saptamani putand ajunge pana la zile pentru fiecare loc de munca.Bugetarea presupune stabilirea de bugete care sa permita prezentarea tuturor previziunilor in intreprindere,motiv pentru care se creeaza in interiorul acesteia ,subsisteme autonome numite centre sau locuri de cheltuieli care sa se preocupe de optimizarea folosirii resurselor si obtinerii de profit.
Centrul de cheltuieli este o parte a intreprinderii pentru care cheltuielile pot fi identificate.Centrul de profit este o extindere a acestei idei pe o scara mai larga unde nu numai costurile dar si profiturile sunt identificabile.
In functie de importanta lor bugetele pot fi de baza sau de productie,bugete rezultante,ale aprovizionarii,investitiilor,trezoreriei.
Procesul de elaborare a bugetelor incepe prin comunicarea detaliilor privind politica
de previzionare a intreprinderii si liniile de actiune pe care trebuie sa le adopte persoanele responsabile de pregatire a bugetelor partiale.
Coordonarea so comunicarea intre functii sunt esentiale pentru a asigura bugete interconectate si fezabile.Bugetul global si cele partiale sunt supuse aprobarii managerului dupa care bugetul devine obligatoriu si inchisa pentru fiecare centru de buget,program de activitate si nivelul de cheltuieli.El se afla sub conducerea unui responsabile de buget,atribuirea responsabilitatilor facandu-se in mod ierarhci;din acest moment urmarirea bugetului devine una dintre cele mai importante parti ale managementului de bugete dat fiind valoarea sa atat ca instrument de prevedere si control cat si ca instrument de aliniere a realizarilor la obiectivele prevazute.


Fisiere în arhivă (1):

  • Bugetarea.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!