Bugete Locale

Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul 1
SECTORUL PUBLIC
1.1. CONCEPTUL DE SECTOR PUBLIC
Gheorghe Manolescu apreciaza ca: "Sectorul public reprezinta ansamblu de activitati, organisme si institutii caracterizate prin procese de decizie colectiva sau politica in cadrul carora procedurile de alegere se realizeaza prin mecanismul votului".
Sectorul public, in sens larg, cuprinde toate functiile statului: legislativa, executiva si judecatoreasca.
Sectorul public, in sens restrans, include totalitatea activitatilor ce au ca scop producerea de bunuri si servicii publice.
Sectorul public include toate departamentele si institutiile guvernamentale, ca si toate companiile publice, insa acesta nu trebuie privit ca fiind unicul sector care produce bunuri publice, cu toate ca, de regula, acestea sunt produse de sectorul public.
Sectorul public mai poate ilustra o parte a economiei unei tari care este controlata si operationala de catre stat prin entitatile sale nationale si locale sau o componenta a economiei de ansamblu in care activeaza " autoritatea centrala si autoritatile locale (autoritatea generala) impreuna cu industria nationalizata sau corporatiile publice"
1.2. FUNCTIILE SECTORULUI PUBLIC
Principiul liberei initiative si economia de piata permit doar o functionare imperfecta a economiei, iar sectorul public este chemat sa intervina in cadrul economiei.
Termenul "interventie" are in vedere, in primul rand, faptul ca statul actioneaza an exteriorul vietii economice nationale, in mod curent, iar in al doilea rand, in masura in care actioneaza in interiorul vietii economice, acesta constituie un "agent economic" dar nu la fel ca toti ceilalti, datorita obiectivelor, competentelor si sarcinilor pe care le partajeaza cu partenerii sai privati. Calitatea de "agent economic" al statului este abordata in cadrul economiei publice ca o componenta esentiala a stiintei economice.
Tatiana Mosteanu considera ca termenul "interventie" ofera posibilitatea realizarii unei distinctii intre activitatea economica a statului care are scop satisfacerea propriilor nevoi si activitatea destinata schimbarii comportamentului altor agenti economici (intreprinderi private).
In ceea ce priveste recunoasterea capacitatii statului de a salva economia unei tari, Keynes afirma ca " largirea functiilor statului apare ca singurul mijloc e evitare completa a distrugerii institutiilor economice si ca o condittie de exercitare a institutiei individuale".
Examinarea dezvoltarii sectorului public si a determinantilor sai releva ca statul indeplineste multe functii, care s-au amplificat de-a lungul timpului. Analiza acestora presupune ordonarea lor in categorii bine delimitate, impunandu-se in acest sens clasificarea propusa in 1959 de Musgrave, avand avantajul coincidentei principalelor functiuni ale sectorului public cu domenii bine definite ale analize economice, furnizand in plus criterii precise pentru a aborda celelalte probleme referitoare la sectorul public,
Cele trei functiuni ale statului propuse sunt:
1.Promovarea unei alocari optimale a resurselor economice rare, in sensul de a realiza bunastarea colectivitatii (functia alocativa).
2. Promovarea unei distribuiri echitabile a bunastarii -in termeni mai concreti, a bogatiei economice, a venitului sau a averii- intre indivizi, regiuni sau intre generatii (functia redstributiva).
3. Promovarea echilibrului macroeconomic, stabilizand fluctuatiile cresterii economice (functia reglativa).
Functia alocativa. Aceasta functie corespunde unei misiuni clasice a statului, necesitatea interventiilor statului pe piete, in economie, devenind o coordinata esentiala a functionarii pietelor, autoritatilor publice fragmentand pietele prin detinerea unor intreprinderi sau controlul altora, prin instituirea unor impozite, prin redistribuirea veniturilor etc.
Functia redistributiva. Diferentele care pot aparea in functionarea pietei, imperfectiunile congenitale ale acesteia, posibil de corectat prin interventia statului, nu reprezinta singurele esecuri ale pietei.
Distribuirea bunurilor economice se realizeaza conform averilor, si nevoilor, si aceasta in conformitate cu mecanismul pretului, care dirijeaza bunurile spre cei care platesc mai mult. Chiar sistemul de piata cel mai eficent poate genera inegalitati. Dar inegalitatile nu sunt acceptate nici din punct de vedere moral, nici politic. Societatea u trebuie sa accepte orice rezultat oferit de catre piata ca fiind predeterminat, oamenii putand examina distributia veniturilor si decide cprectarea eventualelor inegalitati (democratia nu accepta orice inegalitati).
Functia reglativa este exercitata de catre stat printr-un ansamblu de instrumente.
Exercitarea autoritatii publice asupra fiscalitatii presupune autoritatea de a efectua cheltuieli publice si de a institui impozite. Exercitarea autoritatii monetare consta in reglementarea activitatii bancare si financiare punand accent pe reglementarea ofertei de masa monetara, pe determinarea si reglarea ratelor dobanzilor si a conditiilor de acordare a creditelor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Bugete Locale.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!