Bugetul Uniunii Europene

Extras din proiect Cum descarc?

Rezumat
Planurile pentru cheltuielile anuale sunt negociate intre Parlamentul European si Consiliul de Ministrii pe baza unei propuneri a Comisiei.
Bugetul Uniunii nu trebuie sa fie in deficit, ceea ce inseamna ca incasarile trebuie sa acopere intregul cost al diferitelor activitati. 
Aceste incasari, sau venituri, provin din trei surse principale: taxele vamale, o parte din baza taxei pe valoarea adaugata (TVA) armonizate a fiecarui stat membru si o contributie de la statele membre, pe baza marimii venitului lor national brut (VNB).
Uniunea Europeana dispune de ,,resurse proprii" pentru finantarea cheltuielilor sale. Legal, aceste resurse apartin Uniunii. Statele membre le colecteaza in numele UE si le transfera la bugetul UE.
Resursele proprii sunt de trei feluri:
o Resurse proprii traditionale (RPT) -- acestea constau in principal in taxele aplicate pentru importul produselor din tarile din afara UE. 
o Resursa bazata pe taxa pe valoarea adaugata (TVA) este o rata procentuala uniforma aplicata incasarii TVA armonizate in fiecare stat membru.
o Resursa bazata pe venitul national brut (VNB) este o rata procentuala uniforma (0,73 %) aplicata VNB-ului din fiecare stat membru.
Bugetul este alimentat si din alte incasari, cum ar fi taxele platite de catre membrii personalului UE pe salarii, contributiile de la tari din afara UE la anumite programe UE si amenzile aplicate companiilor care incalca regulile concurentei sau alte legi. 
PIB UE 2009: 11,808,717 mil euro
Bugetul in anul 2011 este de 126.5 miliarde euro, ceea ce inseamna o crestere de 2.9% fata de 2010. 
Banii contribuabililor sunt folositi de catre Uniune pentru finantarea activitatilor pe care toate statele membre si parlamentele le-au convenit in tratate. O suma mica - aproximativ 1% din bogatia nationala a Uniunii, echivalenta cu aproximativ 235 de euro pe cap de locuitor - ajunge la bugetul anual al UE si este apoi cheltuita in principal pentru cetatenii si comunitatile Uniunii.
Un numar mare de activitati sunt finantate in statele membre, de exemplu in agricultura, pescuit, infrastructura (constructia de drumuri, poduri si cai ferate), educatie si formare, cultura, ocuparea fortei de munca si politica sociala, politica de mediu, sanatate si protectia consumatorului, cercetare, pentru a mentiona numai cateva domenii. De asemenea, sunt in curs de derulare initiative pentru a oferi cetatenilor UE un spatiu de libertate, securitate si justitie fara frontiere interne. O parte din bugetul UE se cheltuieste pentru finantarea dezvoltarii economice in lume si pentru ajutorul umanitar oferit tarilor din afara UE, care sunt afectate de dezastre naturale si de alte situatii de criza.
Perspectivele financiare pentru perioada 2007-2013 se impart in cinci capitole:
1. Crestere durabila: aceasta rubrica include fondurile structurale, cercetarea si educatia, cu un buget de 382 de miliarde de euro pentru 7 ani
2. Conservarea si gestionarea resurselor naturale: este vorba de finantarea politicii agricole comune si a politicilor de mediu, cu un buget de 371 de miliarde de euro
3. Cetatenie, libertate, securitate si justitie: 10,7 de miliarde de euro sunt destinate activitatilor legate de justitie si afaceri interne. Aceasta suma va acoperi si programele care incurajeaza cetatenia europeana, cum ar fi schimburile intre tineri, infratirea oraselor si dimensiunea europeana a presei si culturii
4. Uniunea Europeana ca actor global: 49,5 de miliarde de euro vor fi alocate actiunilor in favoarea tarilor in curs de dezvoltare, promovarii drepturilor omului, politicii externe si de securitate comune si sprijinului pentru dezvoltarea tarilor invecinate
5. Administratia (inclusiv serviciile de traducere) va beneficia de 49,8 de miliarde de euro, adica 5,75% din bugetul total.


Fisiere in arhiva (1):

  • Bugetul Uniunii Europene.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!