Burse de valori și importanța lor pe piețele de capital

Cuprins proiect Cum descarc?

Cap. 1 Introducere
Cap. 2 Piata secundara
2.1. Functiile si cerintele functionarii pietei secundare
2.2. Clasificarea pietelor secundare
Cap. 3 Burse de valori si importanta lor pe pietele de capital
3.1. Clasificarea burselor de valori
3.2. Rolul burselor
3.3. Caracteristicele burselor de valori
Concluzia
Bibiliografie


Extras din proiect Cum descarc?

Cap. 1 Introducere
Orice economie nationala, indiferent de nivelul sau de dezvoltare, este caracterizata de existenta si functionarea unor piete specializate, unde se intalnesc cererea si oferta de active financiare necesar edezvoltarii, in cadrul firmelor, a productiei de bunuri si servicii.
Aceasta piata specializata este piata de capital (in acceptiunea sistemului european) sau piata financiara (conform teoriilor specifice sistemului anglo-saxon).
Piata de capital este constituita din organisme cu rol de reglementare care supravegheaza piata si care indeplinesc rolul primordial de protectie al investitorilor individuali, prin asigurarea unor reglementari institutionale dar si instrumentale, pentru asigurarea unor conditii concurentiale cat mai aproape de conditiile de concurenta pura si perfecta.
Piata de capital este specializata pe tranzactii cu active financiare pe termen mediu si lung, prin intermediul lor asigurandu-se transferurile de capitaluri disponibile catre utilizatorii ale caror nevoi depasesc posibilitatile interne de acoperire. Motivatia principala a unei piete de capital consta in economia si plasarea valorilor mobiliare ale agentilor economici in cautare de capital catre posibilii investitori, detinatori de excedente de capital.
In functie de momentul in care se face tranzactia, piata de capital se divide in doua segmente dependente temporal: primara si secundara.
-  piata primara -  piata pe care emisiunile noi de valori mobiliare sunt negociate pentru prima oara, asigurand intalnirea cererii cu oferta de titluri, permitand finantarea agentilor economici si a colectivitatilor publice. Este mijloc de distribuire si plasament de titluri;
-  piata secundara -  piata pe care sunt tranzactionate valori mobiliare aflate deja in circulatie, avand rolul de concentrare a cererii si ofertei derivate, asigurand lichiditatea si mobilitatea economiilor investite pentru investitorii care doresc sa-si recupereze fondurilor investite in valori mobiliare sau sa-si schimbe portofoliile inainte de data scadentei. Este o piata deschisa si publica
Cap. 2. Piata secundara
Piata secundara este o componenta a pietei de capital, pe care se vand si se cumpara titluri financiare dupa ce acestea au fost emise catre investitorii originari.
Segmentul secundar se constituie din sistemul bancar si, in principal, din bursele de valori, la care cercuri largi de investitori institutionali si particulari vand si cumpara valori mobiliare emise si puse in circulatie de segmentul primar. Existenta pietei secundare garanteaza pe detinatori ca aceste valori mobiliare sunt negociabile, adica pot fi valorificate inainte de a aduce dobanzi si dividende. Faptul ca exista o piata secundara, la care clientii pot sa vanda si sa cumpere titluri si eurotitluri este ogarantie ca aceste efecte au intr-adevar valoare, ca ele se vand si se cumpara in continuare.
Piata secundara asigura, prin intermediul bursei de valori mobiliare, atat buna functionare apietei primare, cat si lichiditatea si mobilitatea economiilor. Investitorii au posibilitatea in orice moment de a negocia actiunile si obligatiunile detinute in portofoliu sau pot cumpara noi valori mobiliare.
Tranzactiile cu actiuni sau obligatiuni intre brokeri pentru clientii lor sau in nume propriu, se realizeaza pe doua piete secundare organizate: Bursa de Valori si piata OTC . Pe aceste piete se stabileste pretul unei actiuni, pe baza exprimarii libere a cererii si a ofertei de titluri si astfel, valoarea unei firme pe piata. Piata secundara poate fi reprezentata astfel:
Sursa: https://www.google.com/search?q=schema+piata+secundara
Cele doua piete organizate de valori mobiliare sunt entitati in cadrul carora se tranzactioneaza valorile mobiliare ale diversilor emitenti. Unele dintre aceste titluri sunt tranzactionate la bursa de valori, in timp ce altele sunt tranzactionate pe piata OTC.
In Romania, exista cele doua piete sub numele de Bursa de Valori Bucuresti si Rasdaq (piataOTC). Intre cele doua institutii exista diferente majore in ceea ce priveste sistemul de tranzactionare a valorilor mobiliare, criteriile de admitere a unui emitent la tranzactionare, regulamentele interne cu privire la emitenti, la intermediari precum si la investitori.
Cele doua piete secundare de capital din Romania, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si RASDAQ, sunt piete electronice, continue. In ceea ce priveste alte criterii, optiunile arhitectilor pietei au fost diferite. BVB este o societate publica, cu un sistem centralizat bazat pe dubla licitatie. RASDAQ este un sistem privat, distribuit, bazat pe activitatea formatorilor de piata (,,market-makers"). Este de mentionat ca aceasta nu este singura deosebire dintre cele doua piete. Difera criteriile de listare, functiunile macroeconomice, sistemele de depozitare-decontare.


Fisiere în arhivă (1):

  • Burse de valori si importanta lor pe pietele de capital.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!