Căi de reducere a riscului în sectorul legume-fructe, în condițiile crizei economico-financiare

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 5570
Mărime: 1.20MB (arhivat)
Publicat de: Darius Toader
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Victor MANOLE
Academia de Studii Economice Bucureşti Facultatea de Economie Agroalimentară şi a Mediului

Cuprins

  1. REZUMAT 4
  2. INTRODUCERE 4
  3. 1. Prezentarea filierei legumelor și fructelor 5
  4. 1.1 Etapa de producție 6
  5. 1.2 Etapa de prelucrare 7
  6. 1.3 Etapa de distribuție 8
  7. 2. Analiza situației actuale a sectorului de fructe și legume în România 10
  8. 2.1 Suprafața cultivată cu legume și pomi fructiferi 10
  9. 2.2 Producția de legume și fructe 12
  10. 2.3 Consumul de fructe și legume în România 13
  11. 3. Concluziile studiului și propuneri de reducere a efectelor riscului,
  12. În condițiile crizei economice 16
  13. BIBLIOGRAFIE

Extras din proiect

Prezenta lucrare reprezintă un studiu care are ca obiective principale diagnosticarea sectorului de legume-fructe din România și identificarea unor măsuri și acțiuni realiste și fezabile pentru reducerea riscurilor din acest sector, în condițiile crizei economico-financiare, manifestată la nivel mondial.

Lucrarea de față este structurată în trei părți. Prima parte a lucrării este rezervată prezentării filierei legumelor și fructelor, a doua parte analizează situația actuală a sectorului de legume-fructe din România, prezentând și efectele crizei în acest sector, iar ultima parte propune o serie de măsuri și acțiuni concrete realiste și fezabile pentru reducerea riscurilor și redresarea sectorului afectat de criza economico-financiară.

CUVINTE-CHEIE:

filiera, legume-fructe, criza, risc, eficientizare

INTRODUCERE

Importanța abordării temei rezidă din însuși importanța sectorului horticol, care oferă produse intens solicitate în consum, datorită însușirilor lor senzoriale și a substanțelor nutritive esențiale pe care le conțin. De asemenea, este important să analizăm acest sector, pentru valorificarea mai bună a potențialului României de a asigura intern aceste produse solicitate în piață, în vederea creșterii contribuției la formarea PIB și în vederea creșterii veniturilor agricultorilor, reducând totodată ponderea importurilor de fructe și legume.

Această lucrare științifică abordează problematica reducerii efectelor crizei economico-financiare pe filiera legumelor și fructelor în trei etape evolutive, structurate în cele trei părți ale studiului: în prima parte este prezentată generic filiera legumelor și fructelor, cu specificitatea acestuia în țara noastră, a doua parte analizează în detaliu sectorul de legume și fructe din România și identifică principalele efecte negative ale crizei economico-financiare, care au avut impact asupra creșterii sectorului, iar ultima parte cuprinde o serie de concluzii desprinse de autor în urma efectuării studiului și propunerile pentru depășirea situației de ansamblu diagnosticate și îmbunătățirea performanțelor în cadrul sectorului.

Metodologia de realizare a acestei cercetări a presupus o sinteză documentară, analizarea și interpretarea unor date statistice și realizarea unui set de concluzii și propuneri de îmbunătățire pe baza analizelor efectuate.

1. Prezentarea filierei legumelor si fructelor

În cadrul agriculturii, horticultura constituie unul din cele mai intensive sectoare, iar gradul de intensificare a acesteia se accentuează pe măsura schimbării sistemului de cultură, a speciilor și a soiurilor, precum și a sporirii dimensiunilor investițiilor suplimentare în acest domeniu. Acest proces de intensificare a producției horticole vizează una sau mai multe specii, în dependență de utilizarea unor soiuri mai productive și calitativ superioare, de folosire optimă a dozelor de fertilizanți și pesticide, de utilizarea lor prin respectarea tuturor regulilor agrotehnice privind culturile legumicole și pomicole.

Această caracteristică, specifică pomiculturii și legumiculturii, ca ramură de înaltă intensivitate, producătoare de produse solicitate în consumul alimentar și aducătoare de venituri însemnate pentru cei care o practică, în conformitate cu practicarea unui management și marketing adecvat și eficient, a impulsionat extinderea ei în țările cu potențial agricol ridicat și care dispun de condiții climaterice corespunzătoare, cum este și cazul României.

Legumele şi fructele sunt produse alimentare de origine vegetală cu rol important în alimentație, datorită însuşirilor lor senzoriale şi a substanțelor nutritive prețioase pe care le conțin, sub formă de glucide, vitamine, acizi organici, săruri minerale etc. Dacă în trecut acestea erau consumate mai mult dintr-un instinct de conservare, în prezent ştiința alimentației consideră legumele şi fructele drept un mijloc de îmbunătăți a hranei, un bun indispensabil în alcătuirea unei rații echilibrate, datorită bogăției de substanțe nutritive şi a rolului lor benefic pe care îl au asupra desfăşurării normale a funcțiilor organismului uman şi menținerii stării de sănătate.

Sintetizând multitudinea de opinii existente în literatura de specialitate, principalele funcții ale sectorului legume-fructe sunt următoarele: alimentară, economică, energetică, ecologică, social-culturală, psihosenzorială şi estetică.

Bibliografie

Manole, V., Boboc, D., Filiere agroalimentare, Editura ASE, Bucureşti, 2005

Manole, V., Stoian, Mirela, Marketing, Editura ASE, Bucureşti, 2004;

Cătoiu I., Comportamentul consumatorului. Teorie şi practică, Editura Economică, Bucureşti, 1997;

Voicu, R., Managementul unităţilor agroalimentare, Editura ASE, Bucureşti, 2002

Nicolescu O., Nicolescu C., Intreprenoriatul si managementul intreprinderilor mici si mijlocii, Editura Economica, Bucuresti, 2008;

W. Chain Kim, Renee Mauborgne – Strategia oceanului albastru, Editura Harvard Business School Press, Boston 2005;

Strategia națională pentru programele operaționale în sectorul de fructe și legume;

Dicționarul Explicativ al Limbii Române, Academia Română, Institutul de Lingvistică “Iorgu Iordan”, 2008;

Institutul Național de Statistică, www.insse.ro – accesat în perioada 01.04.2012 – 01.05.2012;

EUROSTAT – www.europa.ec.eu – accesat în perioada 01.04.2012 – 01.05.2012;

Organizația Națiunilor Unite pentru Agricultura și Alimentație FAO – www.fao.org – accesat în perioada 01.04.2012 – 01.05.2012;

Programul Național de Dezvoltare Rurală – www.pndr.ro – accesat în perioada 01.04.2012 – 01.05.2012

Preview document

Căi de reducere a riscului în sectorul legume-fructe, în condițiile crizei economico-financiare - Pagina 1
Căi de reducere a riscului în sectorul legume-fructe, în condițiile crizei economico-financiare - Pagina 2
Căi de reducere a riscului în sectorul legume-fructe, în condițiile crizei economico-financiare - Pagina 3
Căi de reducere a riscului în sectorul legume-fructe, în condițiile crizei economico-financiare - Pagina 4
Căi de reducere a riscului în sectorul legume-fructe, în condițiile crizei economico-financiare - Pagina 5
Căi de reducere a riscului în sectorul legume-fructe, în condițiile crizei economico-financiare - Pagina 6
Căi de reducere a riscului în sectorul legume-fructe, în condițiile crizei economico-financiare - Pagina 7
Căi de reducere a riscului în sectorul legume-fructe, în condițiile crizei economico-financiare - Pagina 8
Căi de reducere a riscului în sectorul legume-fructe, în condițiile crizei economico-financiare - Pagina 9
Căi de reducere a riscului în sectorul legume-fructe, în condițiile crizei economico-financiare - Pagina 10
Căi de reducere a riscului în sectorul legume-fructe, în condițiile crizei economico-financiare - Pagina 11
Căi de reducere a riscului în sectorul legume-fructe, în condițiile crizei economico-financiare - Pagina 12
Căi de reducere a riscului în sectorul legume-fructe, în condițiile crizei economico-financiare - Pagina 13
Căi de reducere a riscului în sectorul legume-fructe, în condițiile crizei economico-financiare - Pagina 14
Căi de reducere a riscului în sectorul legume-fructe, în condițiile crizei economico-financiare - Pagina 15
Căi de reducere a riscului în sectorul legume-fructe, în condițiile crizei economico-financiare - Pagina 16
Căi de reducere a riscului în sectorul legume-fructe, în condițiile crizei economico-financiare - Pagina 17
Căi de reducere a riscului în sectorul legume-fructe, în condițiile crizei economico-financiare - Pagina 18
Căi de reducere a riscului în sectorul legume-fructe, în condițiile crizei economico-financiare - Pagina 19
Căi de reducere a riscului în sectorul legume-fructe, în condițiile crizei economico-financiare - Pagina 20
Căi de reducere a riscului în sectorul legume-fructe, în condițiile crizei economico-financiare - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Cai de Reducere a Riscului in Sectorul Legume-Fructe, in Conditiile Crizei Economico-Financiare.doc

Alții au mai descărcat și

Organizarea, planificarea și eficiența producției de legume

INTRODUCERE Funcţia primordială a agriculturii a fost întotdeauna aceea de a aproviziona populaţia cu produsele alimentare necesare hranei. Nici o...

Piața și Distribuția Producției de Legume la SC Matcoser SRL Matca

CAPITOLUL 1. FUNDAMENTE TEORETICE ALE COMPORTAMENTULUI PRODUCĂTORULUI Obiectivele fundamentale ale producătorului dirijează comportamentul...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?