Capitalismul mondial în secolul XXI - analiză comparativă

Cuprins proiect Cum descarc?

Rezumat 3
Cuvinte cheie 3
Capitolul 1: Capitalismul –aspecte generale 4
1.1 Scurt Istoric 4
1.2 Capitalismul pe intelesul tuturor 6
1.3 Sistemul economic capitalist.Mecanisme si principii 7
Capitolul 2: Capitalismul in secolul XXI 8
2.1 Manifestarea capitalismului in secolul XXI 8
2.2 Globalizarea si capitalismul global 9
2.3 Criza economica-produs principal al contextului economic 
mondial.Alte efecte secundare 11
Capitolul 3: Concluzii 14
Capitolul 4: Anexe-opinii ale diverselor personalitati legate de situatia 
mondiala actuala 16
Bibliografie 17


Extras din proiect Cum descarc?

Rezumat
Capitalismul este un sistem politico-economic bazat pe proprietatea privata si pe obtinerea profitului In care este important sa se tina cont si de implicatiile la nivel social,ideologic,cultural,etic s.a.Mai mult capitalismul este legat de societate si de stat , evoluand odata cu acestea si generand transformari la nivelul intregii lumi.In ultimii ani si mai pregnant in secolul XXI se observa o transformare radicala in mecanismul acestui sistem sub aspectul globalizarii si al unei tendinte generale de consum excesiv,dublat in plan secundar de alte schimbari radicale la nivel mondial-criza alimentara,cresterea populatiei,degradarea mediului si schimbarea ierarhiei in dominatia lumii prin aparitia unor noi poli industriali si comerciali.Multitudinea acestor factori au dus la accentuarea unor probleme de ordin economico-social mai vechi dar si la aparitia altora ,intrucat lacomia,riscurile inutile,proasta interpretare a situatiei reale mondiale si alinierea oarecum fortata la piata mondiala,nu au facut altceva decat sa transmita de la statele dezvoltate la cele mai putin dezvoltate ,pe langa aspectele benefice precum progresul economic,posibilitatea de dezvoltare etc.,si a neregulilor specifice politicilor adoptate , a unor obligatii nescrise de ordin politico-economic , a unor interese care sa nu vizeze interesul national sau asa cum s-a vazut in ultima vreme un faliment financiar de nivel mondial.Provocarea capitalismului in acest secol o va reprezenta supravietuirea.
Cuvinte cheie
capitalism,globalizare,criza economica,economie globala,consum in exces,liberalism,piata globala.
Cap. 1 Capitalismul-aspecte generale
1.1 Scurt istoric
In ceea ce priveste capitalismul, Michel Beaud afirma ca “acesta nu poate fi redus doar la dimensiunea economica, si ca trebuie tinut seama si de dimensiunile sociala, ideologica, politica si etica”.Cu alte cuvinte capitalismul este legat de societate si de stat si se dezvolta impreuna cu acestea. Dezvoltarea capitalismului a generat transformarea lumii intregi. 
Istoria capitalismului incepe in 1500, secol considerat drept o mare cotitura in istoria lumii, luand nastere in sanul societatii negustoresti si monetare din Europa Occidentala in aceasta mica peninsula slaba si divizata. Tocmai ca era divizata si diversificata prin pluralitatea regatelor si a principatelor cu orase avand un rol crescator. 
Capitalismul este un proces complex in care formarea burgheziei se imbina cu afirmarea ideii nationale si cu constituirea statelor moderne cu extinderea schimburilor si dominatia la scara mondiala, cu dezvoltarea tehnicilor de transport si de productie, cu instituirea unor noi moduri de productie si aparitia noilor mentalitati. Prima etapa o constituie cucerirea si jefuirea Americii (sec. XVI) iar a doua ascensiunea si afirmarea burgheziei (sec. XVI). 
In secolul XVI se creeaza conditiile pentru dezvoltarea ulterioara a capitalismului: burghezia bancara si negustoreasca, dispunand atat de averi imense cat si de retele bancare si financiare; state nationale dispunand de mijloace necesare pentru a cuceri si a-si impune dominatia; o conceptie asupra vietii punand pret pe imbogatire si prosperitate. In secolul XVI se contureaza un capitalism negustoresc care este de fapt embrionul a ceea ce va putea fi numit mai tarziu capitalismul. 
De aici evolutia este relativ lenta in urmatoarele doua secole, dezvoltandu-se doar comertul exterior odata cu expansiunea coloniilor si acumularea de capital prin jefuirea bogatiilor din noile zone geografice descoperite.
Un salt evident se realizeaza in secolul XVIII, denumit si “secolul luminilor”, secol al largirii schimburilor comerciale, al dezvoltarii productiilor de marfuri, agricole si manufacturiere, insotite de o marire a preturilor si de o crestere generala a populatiei. Toate acestea au ca rezultat sporirea bogatiilor si concomitent, agravarea saraciei.Acum se consolideaza capitalismul englez. Simultan, acesta slabeste in Olanda, stagneaza intr-o Franta preponderant agricola, abia incepe sa se contureze in tari precum Prusia. Este un secol in care se accentueaza contradictiile legate de dezvoltarea raporturilor comerciale si capitaliste: contradictii ale dominatiilor coloniale – razboaie intre Franta si Anglia si obtinerea independentei de catre coloniile din America, contradictii intre nobilime si burghezia din Franta (Revolutia din 1789); contradictii intre dezvoltarea schimburilor de marfuri si limitele, productiile manfacturiere care vor conditiona revolutia industriala din Anglia. Tot in aceasta perioada apar productiile capitaliste: fabricile. Noii mari proprietari si nobilimea detinatoare de mosii vor impulsiona aplicarea metodelor moderne de cultivare a pamantului si de crestere a animalelor: utilizarea plugului de fier, incrucisarea si selectia raselor, rotatia culturilor. Numarul salariatilor creste. Lucratorii din exploatarile de huila sunt robi legati de minele respective, vanduti odata cu ele si obligati sa poarte in jurul gatului o zgarda metalica pe care era gravat numele proprietarului. Sistemul de fabrici se va dezvolta in a doua jumatate a secolului la inceput mai lent, apoi intr-un ritm tot mai rapid.


Fisiere în arhivă (1):

  • Capitalismul Mondial in Secolul XXI - Analiza Comparativa.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!